Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo dostane „padáka“? Dienstbier, Valachová a Marksová, přejí si Češi

Autor: Václav Lang - 
15. dubna 2016
05:20

Více než třetina lidí si přeje, aby ve vládě skončil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier, ministryně školství Kateřina Valachová a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (všichni ČSSD). Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu společnosti Phoenix Research pro Blesk.cz. Nejméně si naopak lidé přejí odchod ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a dále ministrů z KDU-ČSL.

Na dotaz, čí odchod z vlády by si lidé přáli, jmenovalo 37 procent dotázaných Jiřího Dienstbiera, 35 procent Kateřinu Valachovou a 33 procent Michaelu Marksovou. Dotazování probíhalo od konce února do začátku dubna a odpovídalo v něm 1005 respondentů.

„Čí odchod z vlády byste si přáli?“ Tisícovka občanů odpovídala na dotaz agentury Phoenix Research. „Čí odchod z vlády byste si přáli?“ Tisícovka občanů odpovídala na dotaz agentury Phoenix Research. | Blesk.cz

S významnějším odstupem za první trojicí se umístil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), jehož vyhazov byl dříve na spadnutí. Více než pětina lidí by ale uvítala také konec ministrů obrany a financí, Martina Stropnického a Andreje Babiše (oba ANO).

Naopak nejméně si přejí odchod ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) nebo místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Ministr životního prostředí Richard Brabec, mezi politiky oblíbený šprýmař Ministr životního prostředí Richard Brabec, mezi politiky oblíbený šprýmař | Foto Blesk - Karel Kopáč

Co se týče Jiřího Dienstbiera, jeho odpůrci jsou převážně mimopražští se středoškolským vzděláním. Podle politologa a ředitele agentury Phoenix Research Jana Kubáčka si ho tito lidé spojují s „vítací“ migrační politikou a dávají mu za vinu, že se soustředí pouze na vybrané sociální skupiny, zatímco neřeší skutečnou pomoc opravdu potřebným.

„U ministryně Valachové evidentně převládla pachuť inkluze, kterou prosazuje. Respondenti spíše očekávají řešení šikany, bezpečnosti ve školách, platů učitelů, podpory praktického vzdělávání pro úspěšnou pracovní kariéru,“ uvedl Kubáček s tím, že největší výhrady vůči ní mají ženy a obecně vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří vyjadřují nesouhlas se stavem tuzemského školství.

Mezi ministryněmi Valachovou a Marksovou to někdy vře. Mezi ministryněmi Valachovou a Marksovou to někdy vře. | archiv Blesk.cz

S Michaelou Marksovou podle něj nesouhlasí především muži starší 45 let, nejčastěji z Moravskoslezského kraje, Ústecka a Pardubicka. Problém mají zejména s oblastí důchodů, ale i s řešením dalších sociálních témat, jako je situace matek samoživitelek nebo mladých rodin.

„Společným jmenovatelem pro veřejnou kritiku všech tří členů vlády je dojem veřejnosti o odtrženosti témat, které řeší,“ uzavřel Kubáček.

Miloš Zeman živě: S prezidentem v Lánech o teroristech, Číně a chybách policie

Sledujte v neděli 17. dubna od 11 hodin živý rozhovor s hlavou státu. Řeč bude hlavně o návštěvě čínského prezidenta Si a také kritizovaných zásazích policie proti demonstrantům. Prezident odpoví na dotazy čtenářů Blesku, ptát se bude také Dan Drápal z Generace 21, Michael Žantovský z Knihovny Václava Havla a nebo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Celý záznam najdete po skončení pořadu na tv.blesk.cz

Video Zeman dostane od Blesku novou grafiku. Podívejte se na novou znělku pro prezidenta. - Blesk TV
Video se připravuje ...

mirres ( 16. dubna 2016 20:57 )

Kdybyste dělala ve školství a věděla, co se doopravdy chystá, dala byste ji na 1. místo.

franta15 ( 16. dubna 2016 12:22 )

A p.ministryně Valachová,je moc dobrá,jenže vsadila na šílenou hloupost- jakási inkluze /lidi neví o co jde?/.V Německu jsou naopak výběrové školy pro nadané děti,kam pečlivě vybírají děti a dokonce jim stát platí.U nás chceme úplně zničit učitele tím,že jim dáme do tříd děti,které nebudou stačit ostatním a všechny ostatní zbrzdí.Nechápu učitele,že už dávno proti tomu neprotestují.Stát chce ušetřit na handicapovaných dětech a odnesou to všechny ostatní děti a taky učitelé. A je to proto,že u nás učí hlavně ženy a na ty si troufají všechny vlády.Nevadí jim,že rozdíly mezi platy mužů a žen jsou u nás největší. Chlapi dělají managery na 100 tisíc měsíčně a ženské učitelky a prodavačky za pár korun. Kdyby stát nevyplácel miliardové příspěvky vyčuraným majitelům ubytoven, byly by peníze i pro důchodce i učitelky.O sociálních bytech tlápe tato vláda už roky,ale nic se neděje, i když je všude plno možností jak byty co stojí rychle opravit a dát možnost i Diensbierovi,aby řešil problémy sociálně slabých lidí v celém komplexu. Nepomůže vybudovat sociální byty,když v nich budou žít lidi,kteří nebudou mít na zaplacení nájmu.Diensbier a další ministři nemají propojenou pravou a levou hemisféru v mozku a proto řeší věci tak,že nic nevyřeší. Vláda jenom mluví a mluví, vůbec neposouchá co si myslí lidi a můžeme jenom doufat,že volby udělají tomu co se děje konec. Jsme národ pohodlných a zoufalých lidí, kteří se nechávají ožebračovat.  

franta15 ( 16. dubna 2016 12:10 )

 Tak toto je téma! Škoda,že každý to tady táhne na jinou stranu.Naprosto nejhorší- Diensbier,jenže to je Bohoušův oblíbenec a spojenec.S cigány nic nevyřeší,protože na to absolutně nemá.Dělá všechno složitě a úplně jinak než by měl.Jenom vyhazuje peníze a snaží se udržet!!!Úplně jiná koncepce,ve které by vláda nechala romy na místních vládách by věc mohla řešit,jenže to Die a vláda nikdy nepřipustí,takže vyhozené prachy!Marksová-největší podrazáčka.Kalouskovo-Nečasová vláda několik roků dusila důchodce,až je úplně uškrtila.Bohouš sliboval jak slibotechna,ale za vydatné pomoci Marx.přidali jenom sobě 7 nebo 8 tisíc,vrátili svým "nadřízeným" soudcům zpětně za 3 roky několik "miliard" a důchodcům dali v rámci valorizace ještě míň než "premiér Kalousek"- 40 Kč.Všichni důchodci jim to měli vrátit.Babiš vymyslel dát důchodcům almužnu 1200 Kč, tj. 100 Kč/měsíc mimo valorizaci,takže z této částky důchodci v dalších letech nebudou mít vůbec NIC. To měli důchodci taky vrátit.Aspirujeme na to mít nejnižší důchod v rámci EU a socialistické vládě to ještě nestačí!!! V r.2016 pokračuje růst ekonomiky,ale důchodci z toho nedostanou ani korunu!Ti lidi,kteří mají důchod spočítaný z mezd,které kdysi pobírali za socialismu- 2100 Kč,ti mají i po letech valorizací důchod pod 10 000 Kč a jsou to nuzáci. A je jich tipuji tak 60-70 %!!! Prům.důchod zvyšují novodů-chodci,kteří měli v době odchodu do důchodu plat 50-100 tisíc měsíc a taky-důchod se jim počítá výhodněji než ostatním.Sociální politika je Ostuda této vlády.Raději vyplatí miliardy za ubytování lidí bez domova v ubytovnách,které se nehodí ani pro zvířata,než by přidali lidem,kteří celý život poctivě pracovali.Valorizaci pořád děláme procentem,kdo má nízký důchod dostane přidáno pár desetikorun,kdo vyšší tak několik tisícovek.Asi ti druzí víc žerou!!!Svoji zásluhovost už mají promítnutou ve výchozím důchodu a teď by měli dostat všichni stejně -jako třeba na Slovensku.Tam valorizují pevnou částkou a všichni dostanou stejně.

hejhej ( 15. dubna 2016 17:05 )

ivoadler:

1pravda1 ( 15. dubna 2016 14:17 )

Tak za mě je nejhorší - Bělobrádek okopávač kotníků koalici, Marksová bezcitná ženská, co žere norské fondy a fandí královsky placeným pěstounům místo Klokánkům, a Hermann kněz, který tak maximálně doprovází Dášu Havlovou, arogantní a zbytečný ministr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa