Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Altner má 13 exekucí. ČSSD váhá s placením milionů, exekutoři je mohou přesměrovat

Autor: simao, ČTK, zst - 
11. dubna 2016
10:29

Právníci ČSSD se vkládají do hry o dluh 337 milionů, který má dle rozhodnutí soudu strana zaplatit svému někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi. Právě v pondělí prý u soudu nahlédnou do spisu, aby si vše ujasnili. Jasněji je pak i kolem samotného Altnera. Ten má dle zjištění Blesk.cz 13 exekucí na celkovou částku přesahující jeden milion korun. Exekutoři tak mohou část dluhu poukázat věřitelům.

„Vůči panu Zdeňkovi Altnerovi je podle údajů v Centrální evidenci exekucí ČR aktuálně vedeno celkem 13 pravomocných exekučních řízení na celkovou peněžitou povinnost ve výši 1 048 580 Kč,“ uvedl Blesk.cz mediální zástupce Exekutorské komory ČR David Sahula.

Právníci sociální demokracie přitom dnes budou zjišťovat, kdy straně uplyne lhůta k zaplacení 337 milionů Altnerovi. Ten stranu zastupoval v boji o Lidový dům, který ČSSD v roce 2000 vyhrála. Dlužila poté Altnerovi 18,5 milionu na základě kontraktu, který podepsal její tehdejší předseda Miloš Zeman.

Do astronomické výšky částka narostla kvůli vleklému sporu, kdy kvapem narůstalo penále za nezaplacení. Třídenní lhůta na zaplacení celkové dlužné částky 337 milionů běží od právní moci rozsudku, Altnerův zástupce Václav Veselý však uvedl, že verdikt zatím pravomocný není.

Právníci Sobotkovy ČSSD tak chtějí u Obvodního soudu pro Prahu 1 nahlédnout do spisu, aby věc vyjasnili. Původní informace totiž hovořily o tom, že termín pro zaplacení vyprší právě dnes. Strana si kvůli zaplacení peněz vzala úvěr 338 milionů korun u Fio banky, za který ručí souborem nemovitostí včetně svého sídla, zmiňovaného Lidového domu.

Video Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k postupu strany v kauze Lidový dům - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

ČSSD tak má díky úvěru peníze na smluvní pokutu k dispozici, Altnerovi je však zatím posílat nechce. Argumentuje tím, že se na ni prostřednictvím exekutorů obrátila řada Altnerových věřitelů, jejichž pohledávky jsou pravomocné a přednostní. Hodlá proto nejprve jednat s exekutory, aby si ujasnila, komu vlastně peníze zaslat.

Altnerův právník tento postup odmítá. Zdůraznil, že titul pro zaplacení částky od sociální demokracie má Altner, nikoliv exekutoři. S právníky ČSSD se chce v tomto týdnu sejít. Exekutorská komora má ale podobný názor jako sociální demokracie.

"Exekutor v takovém případě vydá exekuční příkaz, ve kterém povinnému (JUDr. Altner) zakáže, aby se svou pohledávkou jakkoli nakládal," uvedl mluvčí exekutorské komory David Sahula. ČSSD by prý exekutor současně zakázal v této výši pohledávku vyplatit.

Podívejte se na názor nezávislého právníka:

Video Pavel Novák, nezávislý právník, o kauze Lidový dům - Blesk / Petr Soukup
Video se připravuje ...

ČSSD podala dovolání teprve nedávno a i když rozsudek zatím není v právní moci, věc už putuje k Nejvyššímu soudu. Ten má v rámci řízení o dovolání čas odložit právní moc či vykonatelnost rozhodnutí pražského městského soudu. NS však dovolání obvykle dostane až po měsíci od jeho podání. Důvodem je přeposílání dovolání mezi jednotlivými soudy.

tvujosudzmrde ( 30. srpna 2016 14:19 )

 Vymáhání promlčených pohledávek V poslední době se v Česku naplno rozjelo vymáhání promlčených pohledávek. Některé firmy ve velkém zkupují promlečené pohledávky a pak se je snaží vymáhat. Hodně lidí když jim přijde výzva, raději hned zaplatí. I když platit nemusely protože pohledávka byla již promlčená. Firmy vydělávají na tom, že lidé mají nízké právní vědomí. Dejte si tedy na to pozor.viz:http://www.dluhyreseni.cz/promlceci-doba-u-dluhu/

jarypadlo ( 12. dubna 2016 08:12 )

Pozor aby exekutor nakonec podle plzeňského práva a soudu a nezabásli ho stejně jako..... .https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

HaveI_krakonos500 ( 11. dubna 2016 17:41 )

ČSSD a prezident by měli splatit dluh!

akublender ( 11. dubna 2016 13:54 )

Typická socanská politika - ignorace práva, nasazení policejní, justiční a bankovní mafie a neplacení dluhů. On si to pak odnese v budoucnu někdo jiný.

byvalyvoIiccssd4 ( 11. dubna 2016 13:09 )

Já nevolím žádné soudruhy, ani z ČSSD, ani ODS, TOP-09 a dokonce ani z KSČM.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa