Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka: Inkluze škol musí řešit příběhy lidí. Valachová nezvládla komunikaci

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil o inkluzi. Ministryně Valachová podle něj nezvládla problém vysvětlit.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil o inkluzi. Ministryně Valachová podle něj nezvládla problém vysvětlit.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan, Alexandr Malachovský)
Autor: zst, bru - 
15. března 2016
19:10

Více než měsíc žádá Blesk o rozhovor na téma inkluze ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). Dříve než ona se ale k problematické otázce postavil čelem její stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka. Inkluze má být podle něj brána jako příležitost, a ne hrozba. Zároveň přiznal, že Valachová nekomunikovala ideálně. Ministerský předseda to řekl v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

„Doteď to bylo tak, že se (postižené děti) integrovaly, to znamená, že se ony museli přizpůsobit tomu hlavnímu vzdělávacímu proudu. Dnes je to tak, že školy nově dostanou finanční prostředky na asistenty, na to, aby pro ně školy měly dostatek finančních prostředků. To, co chci garantovat, je, že na rodiny nebude vytvářený žádný nátlak. To primární rozhodnutí musí učinit rodič,“ prohlásil Sobotka.

Dodal také, že ministryně Valachová dobře ví o jeho prioritách – lidském přístupu a zvažování konkrétních situací rodin. Na dotaz, čím si vysvětluje takové množství odpůrců plánované inkluze, přiznal, že jednání Valachové není ideální.

Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére sledujte >>ZDE<<

Komunikace nebyla úplně ideální. Na druhou stranu já mám pocit, že v naší společnosti ještě přežívá ledasco z toho, co tady bylo před rokem 1989, kdy se prosazoval takový zvláštní přístup k lidem, kteří byli odlišní,“ okomentoval obavy rodičů i učitelů premiér.

„Inkluze není hrozba. Inkluze by měla být příležitost pro děti, které budou schopny a jsou schopny zvládat vzdělávání v tom hlavním vzdělávacím proudu, aby z běžné školy nebyly vylučovány,“ dodal.

Co dalšího na téma inkluze předseda vlády řekl, se můžete podívat na videu:

Video  Co řekl premiér na téma inkluze? Jak uklidnil rodiče? A za co se zaručil? Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpovídal v pořadu Ptám se, pane premiére.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

zadnice ( 16. března 2016 11:42 )

Premiér a jeho "pořad" v Blesku největším bulváru. Bóže to je úroveň, kam až jsme to došli!!!

panamira ( 15. března 2016 20:17 )

Sobotka je týpek, který rozprodal naší republiku za hubana. Nesmíme mu to zapomenout.

petrusaa ( 15. března 2016 19:53 )

Jasně bylo řečeno,že se o postižené děti vůbec nejedná.Je to politické rozhodnutí a krytí přesunu cikánů ze zvláštních škol do normálních tříd.Tak si ČSSD představuje,že odstraní kritiku z Bruselu.Lituji ty děti co budou muset chodit do tříd,s těmito exempláři,kteří jsou vesměs propuštěni z psychiatrických zařízení.Šikana a krádeže,to je čeká.Sobotko,ty si ještě něco užiješ,počkej po volbách,vlastní podrazáci z ČSSD tě vynesou v zubech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa