Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka přivítal svůj gruzínský protějšek: Řešili investice i Rusko

Autor: simao - 
22. února 2016
13:48

Prahu si zvolil za první cíl na své první zahraniční cestě. Nového gruzínského premiéra Giorgiho Kvirikašviliho, který se v pondělí setká ještě s prezidentem Zemanem, přivítal na zahradě Strakovy akademie premiér Bohuslav Sobotka. Jednali pak o českých investicích v Gruzii, podpoře země při směřování do EU, ale i bezpečnosti. Včetně ruské hrozby.

Gruzínský premiér byl v Praze naposledy v prosinci 2011. Tehdy to byl Michail Saakašvili, který přicestoval na pohřeb Václava Havla. Od té doby nic.

V pondělí však do Prahy dorazil Giorgi Kvirikašvili. „Chci potvrdit, že Gruzie je partner, se kterým má ČR velice intenzivní a také nadstandardní vztahy. Oceňujeme proevropské směřování Gruzie,“ uvedl na tiskovce po první fázi jednání český premiér Bohuslav Sobotka.

„ČR má sama zkušenosti jak s přípravou na členství v Evropské unii, tak s přípravou na členství v NATO,“ upozornil Sobotka. Gruzie podepsala asociační dohodu s EU v roce 2014, několik let pak usiluje i o členství v NATO.

„Gruzie je rovněž pro ČR perspektivním obchodním partnerem. České firmy jsou na gruzínském trhu úspěšné a mohou přispět k modernizaci gruzínské ekonomiky,“ pokračoval Sobotka.

Gruzínský premiér Kvirikašvili upozornil: „Je to moje první oficiální návštěva ve funkci... Mezi našimi zeměmi jsou skvělé vztahy.“

Vidí prý obrovský potenciál v pokračující a prohlubující se spolupráci. „Velice oceňujeme české odborné znalosti a expertízu. Snažíme se o to, abychom mohli dále prohloubit naši spolupráci,“ uvedl Sobotkův host, podle které je příhodné rozšířit ekonomické vztahy a spolupráci mezi českými a gruzínskými firmami a přivést do Gruzie více českých investic.

Kvirikašvili také upozornil na česko-gruzínské obchodní fórum, které se uskutečnilo před několika dny v Tbilisi, a uvedl: „Velmi si ceníme podpory ČR v naší cestě k EU.“

Vedle toho děkoval premiéru Sobotkovi, že podporuje územní celistvost Gruzie. „Když hovoříme o otázkách bezpečnosti, musíme se také zaměřit na územní celistvost a suverenitu. Musíme hovořit o závažné situaci, která panuje na okupovaných územích v Gruzii. Jedná se o nelegální aktivity, které vedly k podepsání dohod, a to vede k tomu, aby došlo ke skutečné anexi okupovaných území Ruskem,“ řekl na tiskovce gruzínský premiér.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa