Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Falešný úsměv pro Klause a luxusní restaurace: Jak se dělá rozhovor s Babišem?

Autor: val - 
19. února 2016
20:32

Podrobnou reportáž z obědu s českým vicepremiérem, šéfem hnutí ANO a majitelem Agrofertu Andrejem Babišem přinesl prestižní britský deník Financial Times. Babiš mu mimo jiné řekl, že nemůže odejít z politiky, kterou nemá rád, protože jeho strana je s ním spojená. „Ta strana jsem já,“ řekl Babiš, třebaže obvykle se ANO snaží setřít dojem, že je projektem jednoho člověka. Kuriózní situace nastala, když do restaurace vstoupil exprezident Václav Klaus.

Britský reportér Henry Foy dorazil za Babišem do luxusní restaurace hotelu Augustine, kde se Babiš podle jeho slov stavuje na jídlo minimálně čtyřikrát do týdne, neboť sídlí na Malé Straně kousek od ministerstva financí.

Francouzská restaurace Andreje Babiše Francouzská restaurace Andreje Babiše | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Vicepremiér čekal na novináře s haldou papírů a mračil se. Pak mu začal listy mávat před očima a vyčítal mu, že píše nesmysly. Novinář podle svých slov zaprotestoval, ale pak si uvědomil, že to byla od Babiše připravená tiráda.

„Podívejte se, já jsem imigrant,“ chopil se Babiš, původem ze Slovenska, tématu uprchlické krize. „Žil jsem pět let v Maroku a mám tam spoustu přátel. Nemám problém s muslimy. Ale kolik migrantů můžeme přijmout?“

Dalších 30 minut prý Babiš mluvil a reportér poslouchal, zatímco se servírka přišla dvakrát zeptat, co si dají k obědu. Nakonec si Babiš objednal kaštanovou polévku a salát z pomerančů, dýně a granátového jablka. Redaktor ho přemluvil i ke sklence bílého vína.

Klaus přišel na oběd s Kalouskem

Babiš v rozhovoru vyprávěl o tom, že na něj jeho oponenti útočí z každého rohu. „Jsem nepřítel číslo jedna tohoto systému. Nejsem Babisconi, nemám žádné televizní kanály,“ řekl a po upozornění redaktora přiznal, že do jeho portfolia patří jedna hudební televizní stanice. „Nemůžu používat své noviny, nejsem blázen. Koupil jsem je za 90 milionů euro a nebudu ničit svou investici. Mé noviny jsou zcela nezávislé,“ dodal.

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk | Ladislav Křivan

Na angažmá v politice nadával, jak je u něj zvykem. Kdyby nebyl v politice, byl by prý mnohem vlivnější. „Pak bych mohl používat své noviny. Pak bych mohl lobbovat, ovlivňovat politiky. Teď vidím, jak to dělají,“ řekl. Zároveň ale odmítl, že by ze svých funkcí odstoupil. „Nemůžu rezignovat, zbláznil jste se? Musel bych opustit zemi, byla by to pro všechny největší zrada. Tohle nemůžu udělat, musím to dokončit. Hodně lidí doufá, že změním věci. A já měním věci,“ řekl a dodal: „Strana je spojená s mou osobou. Ta strana jsem já.“

Uprostřed rozhovoru vstoupil do restaurace exprezident Václav Klaus. „Tito dva muži, kteří se otevřeně nenávidí, se srdečně usmějí a prohodí několik slov. Když Klaus odejde, Babišův úsměv sklouzne do grimasy a zvadlého výrazu,“ popsal reportér setkání dvou mužů. „Tohle je nejvíc negativní osoba. Klaus, Kalousek, všichni se mě chtějí zbavit,“ reagoval Babiš. Právě s Miroslavem Kalouskem přišel Klaus podle Financial Times poobědvat.

Premiér Bohuslav Sobotka je podle Babiše v zcela jiné roli než on. Premiér Bohuslav Sobotka je podle Babiše v zcela jiné roli než on. | ČTK

Příliš lichotivá slova neměl Babiš ani pro svého vládního šéfa, premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD): Sobotka je v zcela jiném světě, ve vládě má rozdílnou roli. Je v příjemné pozici s nulovou zodpovědností za zákony. Ministři musejí dělat zákony,“ řekl. Zároveň prohlásil, že by nechtěl být v reprezentativní funkci – například jako prezident. Nejvíc by mu prý vyhovovalo, kdyby byl vicepremiérem, který řídí ministry, zatímco premiér by měl na starosti zahraniční politiku a reprezentační záležitosti.

petram11 ( 24. února 2016 09:34 )

To máš pravdu. Dotace pro Agrofert, naopak zavedení daňových prázdnin, zametání stop v kauze Agrotec, Čapí Hnízdo apod. Pro lidi? NIC. Kde je těch 200 mld., co se válejí na ulici? Kde je to omezování přídavků? Kde je ta efektivnější práce úředníků? Nikde nic. Naopak úředníci za něho přibývají. Snižování státního dluhu byly taky jen kecy. Naopak rozfrcal státní rezervu. Panečku, to je ale ministr financí! V jiném státě by ho už brali holí! Ne tak u nás

co-teda ( 20. února 2016 12:49 )

Militarističtí exponenti korporátního systému v USA již hlásají teorii jedné světové velmoci. Začněme zajímavým citátem, který názorně ukazuje směr dnešního korporátního fašismu, zatím fungujícího hlavně v ekonomice a militaristicky, válkami a uprchlíky na Blízkém východě. V okruhu lidí kolem Bushova bývalého ministra obrany Rumsfelda fungují lidé, kteří veřejně hlásají tyto názory: Barnett napsal: „Konečným cílem je homogenizace všech států na zeměkouli. Toho musí být dosaženo smíšením ras s cílem vznikem světlé hnědé rasy v Evropě. Proto musí Evropa přijmout ročně 1,5 milionu přistěhovalců z třetího světa. Výsledkem tak bude vznik populace s průměrným IQ 90, lidí, kteří budou příliš hloupí na to, aby chápali, ale dost inteligentní, aby pracovali.“ Kdo je Thomas P. M. Barnett? Podívejte se na jeho heslo na Wikipedii. Narozen 1962 v Chiltonu v USA, badatel na poli vojenských strategií a globalizační fanatik pod nadvládou USA elit nad národy světa. Proces globalizace navrhuje završit vytvořením jednoho světového náboženství, jedné kultury a smícháním ras na zeměkouli. Ještě před pádem dvojčat v září roku 2001 v New Yorku představoval Barnett radikální islám jako možného nepřítele USA. Nejdříve touto teorií neprorazil, po událostech 11. září 2001 se však ocitl v záři reflektorů.

fantom88 ( 20. února 2016 12:29 )

 Slušný člověk z toho grázla zvrací. Už aby šel od válu

sores ( 20. února 2016 12:28 )

 Všichni český politici chodí ž.rát do nejdražších a luxusních restaurací!Dopřávají si jen to nejlepší a nejdražší, do.bytek hnusný a to vše z našich daní!Kážou vodu a chlastají víno, to bylo je a bude.A to jen proto že podělaný češi se nedokáží semknout a nechají si to líbit. Díky tomu pak mají politici krásný život.

mord ( 20. února 2016 08:19 )

Stbacek ma celou tuhle zemi na haku udelal si z ni dojnou kravu a koblihari mu to basti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa