Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pelikán reaguje na vraždu Elišky (†13). Vraždící děti už nemají uniknout trestu

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. února 2016
12:40

Případ zavražděné třináctileté Elišky znovu otevřel debatu o možném snížení trestní odpovědnosti. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se do ní zatím příliš nezapojoval. Pro Blesk.cz ale prozradil, že prostor pro snižování věku, od kterého bude moci být dítě za závažné trestné činy souzeno, v Česku je. A že v některých případech by bylo dokonce potřeba. Dopady takového rozhodnutí se prý bude zabývat expertní skupina.

Ani ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nenechala „valentýnská vražda“ třináctileté Elišky v klidu. Dívku podle všeho ubodal její teprve čtrnáctiletý přítel Daniel B. v zahradní chatce svých rodičů. Loni v květnu přitom shodil svého kamaráda z 12 metrů do výtahové šachty a odešel, aniž by ho zajímalo, zda chlapec pád přežil. Rozřešení pokusu o vraždu se ale u soudu táhlo, a to zřejmě stálo Elišku život.

Pelikán teď dává dohromady expertní tým, který by měl vyhodnotit všechny klady a zápory případného snížení trestní odpovědnosti mladistvých. Sám potvrdil, že v některých případech by to bylo potřeba.

„Musíme se zeptat expertů, proto nyní sestavuji odbornou komisi, která tuto možnost posoudí. Pokud ovšem vím, mívali jsme kdysi hranici 14 let, hranici 15 let zavedli až komunisté v roce 1950. Takže prostor pro snížení této hranice tu zřejmě je,“ zmínil Pelikán, co bude základem celé odborné debaty. „Ve světle i nedávných událostí se ukazuje, že by toho v některých případech bylo bohužel třeba,“ dodal s tím, že případ zavražděné Elišky podrobněji komentovat nemůže.

Konec polovičních trestů pro „mladé vrahy“?

Prodleva soudu rozezlila Pelikánovu předchůdkyni za ANO Helenu Válkovou. „Zákon umožňuje, aby se v takových případech velmi rychle rozhodlo. Soudce mládeže by měl být v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky, policií a státním zastupitelstvím,“ prohlásila a nepřímo tak naznačila, kde se stala chyba.

Pokud pochybnosti skutečně nastanou, Pelikán slíbil, že bude ministerstvo spravedlnosti případ prošetřovat. Pro Blesk.cz také naznačil, že jednat hodlá i o výši trestů například pro mladé vrahy.

„V současné době může být mladistvému uložena, zjednodušeně řečeno, jen poloviční sazba oproti dospělému pachateli. I nad tím je ovšem třeba se zamyslet, zda z toho pro některé případy nepřipustit výjimku,“ poznamenal Pelikán.

Za vraždu dítěte do 15 let hrozí pachateli 20 let vězení, nebo i výjimečný trest. Pro mladistvého to tedy znamená například desetiletý žalář. Většinou jsou ale soudci na mladistvé mírnější, přihlížejí totiž k možnosti jejich návratu do společnosti a vedení „normálního“ života.

Čistý rejstřík a záruka anonymity

Mladí zločinci mají navíc poté, co opustí výchovné zařízení (Daniel B. je aktuálně v Boleticích), zaručenu anonymitu a také čistý trestní rejstřík. Proti tomu už několik let brojí předseda Ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). Mladé vrahy by anonymity zbavil a bojuje také za snížení 15leté hranice.

To se ale Pelikánovi nelíbí, plošné rušení anonymity, byť pouze pro vrahy, podle něj není řešením. „Nemyslím, že bychom měli něco takového dělat plošně. Stojí ovšem za úvahu, zda nerozšířit možnosti prolomení takovéto anonymity,“ naznačil ministr, který má stejný přístup také k otázce čistého trestního rejstříku. „U pachatelů, kteří jsou zjevně nenapravitelní, by to platit zřejmě nemělo,“ dodal.

Video se připravuje ...
Další videa