Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanecké perly: Dezinfekce panákem. Kalousek ničitel. A běžte do karuselu

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    30. 12. 2015
    16:30

    Nejen odborné či politické debaty, ale také vtipy a ironické poznámky patří k plenárním jednáním Poslanecké sněmovny. Nikoho asi nepřekvapí, že největším glosátorem byl i letos předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Statečně se ale držel také ne tak často vystupující bývalý herec Vítězslav Jandák (ČSSD). A vtipné momenty si zapsal i místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN).

  • 1.Online pokladny na pivu a buřtech

    Kreativitou nešetřil během roku především místopředseda a později předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. V žaludku mu leží lecjaký vládní návrh, vůbec nejvíc ale zřejmě snaha o zavedení elektronické evidence tržeb. V polovině července prohlásil:

     

    „Tyhle prachy z těch živnostníků nedostanete,[...] i kdybyste pověsil elektronickou pokladnu na každé pivo a na každého buřta. [...] Tedy ještě jednou: Shodou okolností zde sedící vlastník z prosperující firmy za tři roky si pro sebe vytáhl 2,8 mld., státu nezaplatil na korporátní dani ani korunu a po zde sedícím ministrovi financí požaduje 3,2 mld. dotace z veřejných rozpočtů. S takovouhle platební daňovou morálkou, [...] pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karuselu,“ dodal k pobavení pravé části sálu, kde sedí ve sněmovně opoziční poslanci.

     

    Pozadu nechtěl v této debatě zůstat ani Kalouskův „bratr ve zbrani“ František Laudát (TOP 09): Jestli najdete fintu a já ještě v politice budu – nevím, čemu se tady šklebíte tak hloupě – (smích několika poslanců) – jestli najdete fintu a nějakým způsobem tuhle nehoráznost protlačíte a já budu ještě v politice, tak budu trvat na tom, že tuhle lumpárnu zrušíme. Co nejrychleji,“ horlil na plénu.

     

    Video Miroslav Kalousek (TOP 09) v jednom ze svých výpadů proti ministru financí Andreji Babišovi (ANO) - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Zákaz alkoholu snížil kvalitu sněmovních vystoupení

    To jeden z vládních poslanců se v polovině února dokonce trefoval do vlastních řad, a to když poslanci řešili situaci kolem vybuchujícího muničního skladu ve Vrběticích. Předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) si dělal srandu ze zákazu alkoholu v průběhu zasedání sněmovny.

     

    „Já to nechci zlehčovat, ale mám ten dojem, [...] že kdyby paní místopředsedkyně Jermanová neprosadila zákaz podávání alkoholických nápojů v restauračních zařízeních, tak například pan kolega Hovorka by mohl v podstatě panákem dezinfikovat a jeho příspěvek by byl v daleko vyšší kvalitě,“ prohlásil Benešík, protože jeho předřečník téměř nemohl mluvit.

     

    Ondřej Benešík (vpravo) ve štábu KDU-ČSL slaví se svými kolegy úspěchy strany ve volbách do Senátu. Ondřej Benešík (vpravo) ve štábu KDU-ČSL slaví se svými kolegy úspěchy strany ve volbách do Senátu. | ČTK

  • 3.Zdravice ministra kultury

    Úsměvný byl také dialog předsedajícího Petra Gazdíka (STAN) s ministrem kultury Danielem Hermanem, známým to distingovaným pánem. I tento rozhovor se odehrál během debaty o situaci ve Vrbětickém muničním areálu, konkrétně o dva dny později po vystoupení Benešíka. Poslanci jednali i večer.

     

    Petr Gazdík (STAN), předsedající sněmovně: Pane ministře, prosím, pojďte nás pozdravit. Buďte té lásky. Děkuji... Hlásí se pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

     

    Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr kultury: Pěkný podvečerní pozdrav všem. Stačí to tak?

     

    Petr Gazdík (STAN), předsedající sněmovně: Je to úplně dokonalé. Děkujeme, pane ministře.

     

    Pošťuchovaná sněmovního místopředsedy Gazdíka a ministra kultury Hermana pobavila sněmovnu. Pošťuchovaná sněmovního místopředsedy Gazdíka a ministra kultury Hermana pobavila sněmovnu. | Blesk / Martin Přibyl, archiv TOP 09

  • 4.Buchtičky se šodó nejsou knedlo-vepřo-zelo

    Pozdější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek okořenil také začátek roku. Když poslanci debatovali koncem ledna nad novelou tzv. malých rozpočtových pravidel, tedy o rozpočtech obcí a krajů, zařadil Kalousek do jednoho ze svých projevů kulinářskou vložku. Kritizoval koho jiného než Andreje Babiše (ANO).

     

    „Vy jste místo vepřo-knedlo-zelo uvařil buchtičky se šodó a říkáte: Ale ten oběd je tady. Ale ty mezinárodní standardy je to vepřo-knedlo-zelo, to nejsou ty vaše buchtičky se šodó. Ty si snězte sám,“ vtipkoval.

     

    Miroslav Kalousek se v listopadu stal předsedou TOP 09 a vystřídal Karla Schwarzenberga. Miroslav Kalousek se v listopadu stal předsedou TOP 09 a vystřídal Karla Schwarzenberga. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 5.Nebezpečné je i líbání, hřímal poslanec-herec

    Veselo bylo také během projednávání protikuřáckého zákona 8. prosince. Kromě Miroslava Kalouska (TOP 09), který využil splodin z elektronické cigarety, které vyfoukl do obličeje ministra zdravotnictví, se zapojil také méně často vystupující Vítězslav Jandák (ČSSD). Jeho terčem se stal spolustraník a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

     

    „A teď se podívám na předkladatele. To není k smíchu, pane doktore Němečku, ministře zdravotnictví, co jste to předložil. Vy jste nám tady řekl o tom, jak chcete, aby tento národ nebo občané této republiky byli zdraví. A napálíte jenom kuřáky, což je 34 % lidí. Jak to, že v tom zákoně není opatření, zákaz spotřeby například tlustého masa? Kolik lidí umírá na obezitu. Ne, nesmějte se, to jsou fakta, pane kolego. Další věc, která ohrožuje tento národ už od nepaměti, a je to velmi nebezpečné. Například polibky,“ bouřil Jandák a sklidil další salvy smíchu.

     

    Vítězslav Jandák si nebral servítky, ani když šlo o spolustraníka. Nelíbí se mu Němečkův protikuřácký zákon. Vítězslav Jandák si nebral servítky, ani když šlo o spolustraníka. Nelíbí se mu Němečkův protikuřácký zákon. | Foto Archiv Blesku

  • 6.Poslanci na vánočních trzích? Ne, ve sněmovně

    Poslední vánoční setkání poslanců na téma odložení kontrolních hlášení k DPH zpestřil předsedající Petr Gazdík (STAN), když si popletl jméno předsedy názorově často souznějící ODS Petra Fialy.

     

    „Než budeme hlasovat o návrhu pořadu 38. schůze Poslanecké sněmovny, se jako první s přednostním právem hlásí pan předseda ODS Zbyněk Fiala. Prosím, pane předsedo, máte slovo. Petr Fiala, pardon, omlouvám se. Jak se dívám na pana předsedu, tak jsem vás zkřížil, omlouvám se,“ konstatoval s úsměvem Gazdík i směrem k předsedovi poslaneckého klubu Občanských demokratů Zbyňku Stanjurovi.

     

    A aby toho nebylo málo, musel vzápětí Gazdík uklidnit rozjařené poslance. „Velmi se omlouvám, ale skutečně to tu připomíná spíš vánoční trhy. Poprosím, aby se sněmovna ztišila, abyste věnovali pozornost stanovisku Komory daňových poradců,“ snažil se chvíli bezvýsledně.

     

    Na sněmu Starostů a nezávislých si Gazdík Fialu nespletl. Na sněmu Starostů a nezávislých si Gazdík Fialu nespletl. | ČTK

  • 7.Svržení vlády jako rituální tanec

    Zajímavá přestřelka byla k vidění při jediném pokusu opozice svrhnout Sobotkovu vládu. Na přetřes přišlo toto téma 26. května. V hlavních rolích se ocitli poslanec ANO Martin Komárek, bývalý herec Vítězslav Jandák a předseda ODS Petr Fiala.

     

    Komárek: My svrháváme vládu, která zcela jistě nebude svržena. Já jsem si to sám u sebe přirovnal k rituálnímu tanci nad obětí, která vesele běhá po lese. Proč nám tedy kolegové z opozice onen rituální tanec předvádějí, když tu oběť neumějí střelit, i když by to asi toužebně chtěli? No je to proto, aby ukázali, že aspoň umějí tančit, když už neumějí střílet. […] To, že budeme svědky ještě několika dalších zbytečných rituálních tanců a natřásání peří, no budiž! Ale prosím, pánové, nezesměšňujte se tady.

     

    Jandák: Dámy a pánové, já pozorně tu diskusi sleduji od začátku. Milá pravice, kam se na vás hrabou bolševici! Skutečně. Z vás čiší jenom závist! Vaše projevy! Pane předsedo Fialo, nezlobte se, to byla nuda. (Smích) Mirek Kalousek – to mělo dynamiku, ale bylo to pořád to samé. Nezlobte se, můj čas je drahý. Jsem velmi starý...

     

    Komárek: Dámy a pánové, to je vidět, jak se pozná, když po ochotnících vystoupí skutečný herec. A já abych nerozmnožoval ty řady ochotníků, tak už víc neřeknu. (Pobavení a potlesk zejména poslanců ANO.)

     

    Fiala: K panu Jandákovi bych řekl – ano, možná jsem nebyl dobrým hercem v mládí. Já jsem to tak vyhodnotil a také jsem se herecké kariéře nevěnoval (poslanci se smějí), ale věnoval jsem se vědecké kariéře. A víte, co já považuji za horší? Já považuji za horší to, když je někdo dobrým hercem, jde do politiky a zůstane jenom hercem. To mně připadá mnohem smutnější. (Potlesk zprava)

     

    Video Vítězslav Jandák (ČSSD) rýpal do opozice. Předseda ODS Petr Fiala mu to vrátil. - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 8.V hlavní roli obří účtenky

    Jednou z nejzábavnějších částí letošních sněmovních debat byla zajisté ta z 10. července. Téma elektronické evidence tržeb se zvrtlo v názornou demonstraci obřích účtenek ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO). A aby opoziční TOP 09 nezůstala pozadu, nejprve Miroslav Kalousek a po něm Daniel Korte šéfovi státní kasy napsali na účtenky vzkaz: „Andreji, největší neplatič daní, jsi ty!“


    Kalousek: [...] Můžeme si v tom v následujících měsících a letech při diskusi o tomto materiálu číst a jednotlivé stránky vysvětlovat... Já počkám...

     

    (Místopředseda vlády Babiš přechází z jedné strany sálu na druhou a ukazuje přítomným dvě velké desky – makety účtenek, poslanci se smějí a tleskají. Předsedající: Prosím sněmovnu o klid!)

     

    Kalousek: Děkuji za nonverbální prezentaci, která zajisté podporuje mé vystoupení... Já počkám, až pan ministr odprezentuje. (Veselost v sále) Pro ty, kteří sedí přímo proti mně, si jenom dovoluji z vrchu informovat, že za těmi cedulemi (u stolku zpravodajů) sedí Klaška a Babiš. (Veselost v sále)


    Martin Lank (Úsvit), poslanec: Chvilku jsem tady zajásal, když jsem viděl ty cedule, že pan ministr v očekávání dlouhého jednání nám tady otevřel malý bufet. [...] Ohledně umístění těch cedulí – já přes ně nevidím, jak se pan ministr Babiš tváří při projevu pana Kalouska, a cítím se tím ochuzen.

     

    Babiš: Já jsem si myslel, že budeme debatovat normálně, a fakt to nemá úroveň. Pan Kalousek mi poničil účtenku, je to majetek ministra financí. Vy říkáte, že to patří každému, nevím, jestli si všichni budeme psát na svoje věci, je to sprosťárna.

     

stacho ( 9. ledna 2016 11:19 )

Ten by potřeboval dezinfekci kyselinou sírovou v kombinaci se savem...

pavel215-evzen-02 ( 30. prosince 2015 17:53 )

Tak proč sem vůbec lezeš?

moiaza ( 30. prosince 2015 17:50 )

Blesku, nekaž lidem s těmi zlodějskými odpornými ksichty předsilvestrovskou náladu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa