Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Hádal se s premiérem a schytává nadávky. „Odpadlík nejsem,“ tvrdí Dienstbier

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. prosince 2015
06:00

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) zažívá v politice těžké chvíle. Prozemanovští demonstranti na něj pokřikují „ministr bez práce“ a „pan Američan“ s odkazem na to, že mu ve vládě chybí rezort a má americké občanství. A kritizují ho i kolegové z ČSSD. Například jihomoravský hejtman Michal Hašek ho označil za odpadlíka. Podobné kritice se ale bývalý místopředseda nejsilnější levicové strany v rozhovoru ve Studiu Blesk bránil, i když přiznal, že občas má zkrátka odlišný názor.

Loni v létě se Jiří Dienstbier dokonce přímo na tiskové konferenci ostře pohádal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Kvůli služebnímu zákonu. Ministr, který má na starost mimo jiné i legislativu, později tvrdil, že šlo jen o vyjasňování vztahů.

V kombinaci s kritikou například od předsedy Asociace krajů a hejtmana Michala Haška se nejednou o Dienstbierovi začalo mluvit jako o „odpadlíkovi“. Sám ministr se tak ale rozhodně necítí, i když na podmínky v uprchlických zařízeních v Česku měl zásadně odlišný názor než jeho stranický šéf. Jindy s ním prý ale souhlasí.

„Já souhlasím s pozicí premiéra, kterou vyjádřil například po 17. listopadu,“ nedal se Dienstbier a zároveň tak připomněl svůj kritický postoj k prezidentovi Miloši Zemanovi. „Museli bychom se bavit o konkrétních věcech, v dílčích se samozřejmě můžeme lišit, uzavřel téma Dienstbier.

Jak ministr pro lidská práva vidí svou pozici ve vládě? Jak se mu spolupracuje s novým hnutím Andreje Babiše? A co říká na slova předsedy Senátu Milana Štěcha, že mu na rozdíl od otce chybí umění kompromisu? Podívejte se na závěr rozhovoru s Jiřím Dienstbierem:

Video Studio Blesk - Dienstbier - O vládě - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

vi3ol ( 2. prosince 2015 18:43 )

Předpokládám, že zrovna ty k tomu přispěješ..

rumovapalice ( 2. prosince 2015 12:41 )

jenže není koho volit, nejvíc navrch má Babiš a oslabit ČSSD a nechat to všechno na agroferťákovi je blbost,

oltec ( 2. prosince 2015 11:18 )

salto,jeho táta byl skoro pořád ve špičce ale pořádné chlastal ligu jedničku pamatuji se když ukázali v tv jak byl navštívit vojaky v zahraniční a vypadl z vrtulníku jak žok namol ale flašku chlastu držel pevně pod paží ta se nerozbila tak co chceš po pyskáčovi

poldark ( 2. prosince 2015 10:58 )

Tak si říkám,do čeho Pán Bůh v případě Dienstbiera dal duši, jestli vůbec. Pyskatý, nadutý Čechomeričan, který měl tu notnou dávku drzosti a ega, že šel do prezidentské volby. Od toho debaklu se chová jako pomatený, stal se z něj mstivý člověk, který kolem sebe kope, hlavně do prezidenta Zemana. Není to politik, kterého bychom měli platit, nic nedělá, jen žádá více peněz. Patří ke třem "hrobníkům" ČSSD, Sobotka, Marksová, Dienstbier. Dienstbier je z nich jasná jednička. Už jen kvůli němu nebudu volit ČSSD, ač jsem byl jejich věrným voličem. A je to názor i mého okolí.

schweincenberg ( 2. prosince 2015 10:22 )

Díky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa