Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Peněz mám dost. A mít je budu.“ Propuštěný kmotr Novák promluvil

Autor: simao, ČTK - 
24. listopadu 2015
10:55

Žije prý stejně, jako žil předtím. Bývalého senátora Alexandra Nováka propustili z vězení po přímluvě motorkářského klubu letos v květnu. Nyní promluvil o tom, co momentálně dělá. Sám sebe označuje za „prostého podnikatele“. Netají se tím, že se mu nevede špatně, po propuštění z vězení si přitom pořídil dva hotely v Chomutově.

„Podnikal jsem za politiky a podnikám i teď,“ pronesl bývalý senátor za ODS Alexandr Novák v rozhovoru pro Centrum nezávislé investigace (CNI).

Návrat do politiky odmítl, zároveň se netajil tím, že podnikání jej baví a nouzí rozhodně netrpí. „Říkám vám seriózně, že já jsem peníze vždycky měl, mám, a mít budu. A nemám je z žádné trestné činnosti. Kdyby na ně policajti sáhli, museli by prokázat, že pocházejí z trestné činnosti, a to by nebyli schopni,“ tvrdí Novák.

Dostal čtyři roky, propuštěn z vězení byl ale po dvou letech. Na záruku motorkářského klubu Gryphons. Se kterým nedávno vyrazil i do Chorvatska.

„Možná že to je unikum. Ale je jedno, co je to za občanské sdružení. Tohle je záruka lidí, kteří mě znají. Je to stokrát vyšší záruka, než když to udělá nějaké sdružení jako třeba John Bok. Jsou to moji známí, kteří vědí, jestli jsem něco udělal, kteří vědí, jak se chovám. Mě tyhle lidi všichni osobně znají. Šel jsem ven po víc jak půlce, a když se podívám, koho pouštěj, tak jsem přesvědčen, že jsem tam byl moc dlouho,“ dodal Novák v rozhovoru.

Nováka pustili z vězení v květnu. Za miliony korun poté koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila Novákova manželka, uvedlo CNI. I když to sám popírá, podle soudu vzal Novák jako starosta Chomutova úplatek přes 40 milionů korun. Chomutov totiž v roce 1999, kdy byl Novák starostou, prodal akcie za víc než 317 milionů korun. Kupec – německá firma – za zprostředkování poslal 2,27 milionu marek (přes 40 milionů korun), které skončily na účtu Novákových.

Propuštění kmotra Nováka: K věznici přijíždí luxusní mercedes. Propuštění kmotra Nováka: K věznici přijíždí luxusní mercedes. | Blesk - Helena Lacinová

Nyní je na podmínce venku z vězení. „Alexandr Novák mohl ukrýt nabytý majetek za nějakou anonymní zahraniční společnost, což by mu zajistilo, že se o majetku nikdo nedozví. To ovšem stojí značné peníze. Je zřejmé, že Novák nepotřeboval nic utajovat, neboť si je jist tím, že na tyto peníze stát nedosáhne,“ řekl serveru Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci.

„Nic jsem u nikoho neschoval,“ bránil se Novák, kterého někdejší premiér Mirek Topolánek označil za stranického kmotra. Kvůli podmínečnému propuštění Nováka přitom nyní čelí kárnému řízení státní zástupce Ladislav Kosán. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová mu vyčítá, že se proti propuštění nepostavil.

ruprecht286 ( 24. listopadu 2015 13:28 )

Arogantní kmotr má zatím dlouhé prsty. Doufejme, že mu je v blízkém horizontu někdo významně zkrátí. Za úplatek 40 mil. dostal 5 milionovou pokutu. Nikde jsem se nedočetl, že by taky vrátil do rozpočtu těch 40 milionů. Soudce, který rozhodl o jeho propuštění na podmínku a svěření jeho dohledu motorkářskému klubu měl jít okamžitě od válu. Jakých benefitů se lidé z toho soudního senátu od Nováka dočkali..?

mirkazam ( 24. listopadu 2015 12:19 )

No prostě si jen tak podniká...po propuštění z lochu si pořídil dva hotely jen tak mezi řečí.No řekněte,není nad ,,podnikání "..

salto ( 24. listopadu 2015 11:18 )

Ódeesák jako vyšitej. Nabubřelej...škoda slov. Apropó: nezapomeňte o příštích volbách dát hlas ODS, v horším případě TOP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa