Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti homosexuálních párů trápí nejistota: Zákon o osvojení se opět odsouvá

Autor: val - 
24. listopadu 2015
06:10

Registrované páry si ještě budou muset počkat, než jim svitne naděje na osvojení potomka druhého partnera. Ačkoli normu, která leží ve sněmovně od loňského roku, podporují strany napříč spektrem, její projednávání se posouvá na příští rok. Nejvíce ohroženy jsou tím přitom samy děti.

Novela zákona o registrovaném partnerství je sice na programu 36. schůze, která začne v úterý, už nyní je ale jasné, že letos už se na ni nedostane.

„Určitě na to nedojde, protože je rozpočet, elektronická evidence tržeb a jsou další jiné věci,“ uvedla pro Blesk.cz předkladatelka návrhu Radka Maxová (ANO). Zákon přitom leží ve sněmovně od loňského září.

„Nicméně já si domlouvám schůzku s panem předsedou (Janem) Hamáčkem, abychom od ledna začali společně nějak více tlačit, aby to bylo zařazeno pevně jako pevný jednací bod,“ dodala Maxová. Poslanci by se tak normou mohli začít zabývat na jaře 2016.

Kuriózní výklad

Novela by měla podle navrhovatelky vyřešit současnou situaci, kdy v homosexuálních registrovaných párech nemůže jeden z partnerů osvojit dítě druhého partnera, zatímco svobodní gayové nebo lesby si dítě teoreticky osvojit mohou. Osoba, která vstoupí do registrovaného partnerství, totiž dítě podle zákona osvojit nesmí, přestože pokud by žila s partnerem v neformálním svazku, dítě by osvojit mohla.

Kuriózní přitom je, že zákon o registrovaném partnerství, který funguje skoro deset let, ukládá partnerovi rodiče povinnost podílet se na výchově dítěte, pokud spolu žijí v jedné domácnosti. Nemá ale k dítěti žádná práva a není považován za jeho zákonného zástupce.

„To v praxi přináší celou řadu problémů nejen v každodenním životě rodiny, ale i v obtížných životních situacích, např. v případě rozpadu partnerství nebo úmrtí jednoho z rodičů. Tato situace ohrožuje samotnou rodinu a je nepochybně v rozporu s nejlepším zájmem dítěte, pro které je žádoucí, aby osoby, které od narození považuje za své rodiče a které miluje, byly jeho rodiči nejen de facto, ale i de iure,“ píše se v důvodové zprávě k novele.

Jeden otec, jedna matka, tvrdí odpůrci

Maxová tvrdí, že novela, která by tuto situaci vyřešila, má podporu napříč politickým spektrem. Vláda nechala návrh bez stanoviska, organizační výbor doporučil návrh schválit.

Napříč spektrem je ale také řada poslanců, kteří se staví ostře proti novele, například poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová, která dokonce stojí za peticí odmítající zmíněnou novelu. „Otevírá se zde totiž možnost, že všichni lidé hlásící se k homosexuálnímu způsobu života, si budou moci adoptovat dítě,“ tvrdí. Návrh zákona přitom adopce nezmiňuje.

„Naší povinností je usilovat o vytvoření těch nejlepších podmínek pro výchovu dítěte a ne utvářet jiné alternativy, které nikdy nemohou nahradit základní buňku rodiny, jež tvoří jeden ‚otec‘ a jedna ‚matka‘. Naopak vytvářením nových alternativních variant můžeme snadno dospět k výraznějšímu zpochybnění a postupnému rozmělňování základního modelu rodiny,“ dodala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa