Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První bohoslužba za Zemana. „Třeba ho osvítí Duch svatý,“ věří Kalousek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. listopadu 2015
16:30

Kardinál Dominik Duka se chystá na historický okamžik, první bohoslužbu za Miloše Zemana. Odslouží ji v pátek večer v Lánech, s prezidentem také povečeří. Třeba hlavu státu osvítí Duch svatý, komentuje to Miroslav Kalousek. Jako katolík vítá „modlitbu za těžce nemocné“ i textař Michal Horáček.

O tom, že bude Duka sloužit v lánském kostele Nejsvětějšího Jména Ježíš bohoslužbu za vlast a také prezidenta Zemana, informoval v pátek novináře šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. „Tento termín byl dohodnut ještě před teroristickými útoky v Paříži,“ sdělil Blesku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. S pařížským terorem tak bohoslužba přímo nesouvisí.

Iniciativa prý vzešla ze strany církve. „Tento návrh Kancelář prezidenta republiky přirozeně vítá. Je to velmi přátelské a vstřícné gesto a je to poprvé, co za přítomnosti prezidenta republiky bude taková mše v zámeckém farním kostele v Lánech celebrována,“ uvedl Forejt.

Chystají se i některá konkrétní opatření. Duku přivítají v Lánech čestná stráž složená ze členů hradní stráže i delegace složená z představitelů obce a místních spolků. Dukovi podle Forejta přivítání s veškerými poctami náleží. „Historicky je kardinál vnímán jako zástupce vladaře a následník trůnu,“ uvedl Forejt.

V 16:00 také na Hradě stáhli prezidentskou vlajku, v tu samou chvíli standartu vytáhli pro změnu v Lánech. Forejt upozornil, že toto se děje výjimečně, naposledy se tak stalo před 8 lety. 

Bohoslužba i za Zemanovo zdraví

Katolickou mši je přitom možné zvlášť zaměřit k nějakému dobrému úmyslu, často je to například prosba o požehnání v nějaké významné životní situaci, při životním jubileu, jako poděkování, prosba o pomoc v obtížích nebo za zemřelé, uvedla ČTK.

„Říká se tomu úmysl nebo intence,“ vysvětluje Dukův osobní sekretář Milan Badal s tím, že lánská mše bude vedena za vlast a za zdraví pana prezidenta, aby s rozmyslem vedl tuto republiku.

Textař Michal Horáček k tomu na sociální síti napsal: „Jako katolík to vítám. Modlitba za těžce nemocné patří k dávným a krásným tradicím naší matky církve. A pomodlí-li se ‚zástupce vladaře a následník trůnu‘, snad mu Pán vyjde vstříc, uzdravení sešle a všem nám bude lépe. Amen.“ Profesor Martin C. Putna na Twitteru uvedl kratší reakci: „Stydím se za svého kardinála.“

Kardinál Dominik Duka odslouží za pana prezidenta Miloše Zemana a za vlast v Lánech bohoslužbu.Podle pana Forejta "vze...

Posted by Michal Horáček on 20. listopad 2015

„S tímto krokem pana kardinála souhlasím. Církev je tu od toho, aby se modlila za hříšníky a napravovala zloděje, vrahy a prodejné děvy všeho druhu. Je to její poslání,“ poznamenal taktéž na Facebooku poslanec Jiří Koubek (TOP 09).

Poslanec Koubek o bohoslužbě Duky za vlast a hlavu státu v Lánech Poslanec Koubek o bohoslužbě Duky za vlast a hlavu státu v Lánech | Facebook

Jeho stranický kolega Miroslav Kalousek pak pro Blesk.cz dodal: „Když bude pan kardinál sloužit mši svatou za vlast a za hlavu státu, tak se milerád přidám. Byť tam nebudu přítomen, pomodlím se s ním. Protože Duch svatý si, jak známo, vane, kudy chce, není vyloučeno, že by mohl osvítit i současnou hlavu státu.“

Kam se však Miroslav Kalousek určitě chystá, je nedělní akce studentů na Albertově, tedy na náhradní vzpomínkový akt u pamětní desky na 17. listopad 1989. Byl svolán poté, co policie nevpustila skupinu studentů za zátarasy, postavené na Albertově kvůli chystanému příjezdu Miloše Zemana.

„Pan prezident zcela zlomyslně a úmyslně uloupil 17. listopadu studentům Albertov. To se prostě nedělá. Je to stejné, jako kdyby třeba zahrádkáři si na svátek Svatého Václava 28. září dopředu zabrali Starou Boleslav. To prostě slušní lidé ve slušné společnosti nedělají. Pan prezident to udělal, a tak nezbývá nic jiného, než to oslavit v jiný den, než 17. listopadu,“ uvedl místopředseda TOP 09.

hejhej ( 24. listopadu 2015 12:58 )

gor01: Nejvíce nenávistí šíří v tomto státě zmanipulovaní studenti, neziskovky , Šabatová, Diensbier, Kocáb a oststní poplatní americké ambasádě

8bc5 ( 23. listopadu 2015 09:51 )

pokud se takto budou chovat strážci "morálky " z TOP9 tak mám dojem,že v nových volbách budou sledovat cvrkot v parlamentu zvenčí.

st.rec ( 21. listopadu 2015 15:06 )

Kalousku tebe už zachrání taky osvícení,ale atomové.I když,vypadá to že už se stalo protože takového šaška jsme opravdu dlouho neměli.Ještě je mi záhadou proč se inteligentní lidi přidávají právě za toho blba,že by blbost byla nakažlivá pane Horáčku?

borivojmilosrdny ( 21. listopadu 2015 14:10 )

Jistě přímluva u Nejvyššího panu prezidentovy pomůže aby aji po druhý byl zvolen prezidentem.Vždyť patří k našim nejlepším prezidentům.Lepší než on byli pouze Masaryk,Beneš,Hácha,Gottwald,Zápotocký,Novotný,Svoboda,Husák,Havel a Klaus.

qor01 ( 21. listopadu 2015 13:55 )

Sobotka: Prezident legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti, naštval celou ČSSD , Miloš Zeman se podle premiéra projevem na pražském Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. „Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti,“ řekl Sobotka deníku. Zeman podle něj legitimizuje šíření extrémní xenofobie a nenávisti. , „V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal.“ Bohuslav Sobotka , Sobotka dodal, že prezidentovo vystoupení nerozzlobilo jen jeho, ale celou ČSSD, včetně levicově konzervativního křídla, které Zemana dlouhodobě podporuje: „V současné chvíli jsme všichni v sociální demokracii na pana prezidenta strašně naštvaní za to, co udělal.“ , Jaroslav Foldyn (ČSSD), který na akce na podporu prezidenta pravidelně chodí. „Vystoupení Miloše Zemana se zástupci nacionalistických a fašizujících tendencí, skrývajících se za pláštíkem boje proti islámu, nás nemile zaskočilo,“ řekl Hospodářským novinám. , Je mi líto zdejších socanů , NAŠTĚSTÍ TI CHYTŘÍ PROZŘELI!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa