Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci se budou učit češtinu, kulturu a demokracii, rozhodla vláda

Autor: zst, ČTK - 
20. listopadu 2015
14:56

Vláda schválila pravidla pomoci uprchlíkům. Nový Státní integrační program (SIP) jim zajistí výuku češtiny, kultury a demokracie, stejně jako pomoc s bydlením a prací. Začleňování přijde příští rok Česko na 200 milionů korun, část půjde z unijních fondů.

Na Twitteru informaci zveřejnil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Plán předložilo ministerstvo vnitra. V návrhu uvedlo, že příští rok se v rámci SIP utratí na 200 milionů korun, z nichž větší část půjde z peněz Evropské unie.

„Vláda schválila pravidla pomoci válečným uprchlíkům. Státní integrační program jim zajistí výuku češtiny, vzdělání dětí i pomoc s bydlením,“ napsal ve svém tweetu také premiér Sobotka.

Začlenění uprchlíků ve dvou fázích, na služby bude výběrové řízení

Program má podle ministerstva usnadnit proces začlenění osob s mezinárodní ochranou v České republice. Kromě výuky českého jazyka se zaměří na pomoc při vstupu na trh práce, v oblasti bydlení, vzdělávání dětí a rekvalifikací.

Integrace má mít podle vnitra dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12 a maximálně 18 měsíců s intenzivní výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku.

Druhou fází je samotná integrace v obcích s využitím nabídek zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů.

Materiál navrhuje, aby se pro rok 2016 generálním poskytovatelem integračních služeb stala Charita ČR. Smlouva s ní by i z časových důvodů měla být uzavřena bez výběrového řízení. Na novou víceletou smlouvu na období od začátku roku 2017 chce ministerstvo vypsat řádné výběrové řízení.

Ministerstvo vnitra počítá s náklady na zajištění integrace pro rok 2016 ve výši 200 milionů korun. Ze státního rozpočtu má jít 73 milionů, 127 milionů pak z unijních zdrojů jako příspěvek za přesídlené a relokované osoby.

O azyl nebo dočasné útočiště u nás letos požádalo zatím 1245 lidí

Součástí plánu je také udělení mezinárodní ochrany asi 2000 cizinců. Letos by jich mělo být asi čtyřikrát méně. Mezinárodní ochrana zahrnuje azyl i poskytnutí dočasného útočiště. V letošním roce do konce října podle statistik vnitra azyl dostalo 52 a dočasnou doplňkovou ochranu 344 cizinců.

Loni ČR udělila 82 azylů a 294 lidem doplňkovou ochranu. V minulém roce Česko dostalo 1156 žádostí o udělení ochrany, letos od ledna do října 1245. Nejvíc žadatelů bylo v roce 2001, a to přes 18 tisíc.

Česko se letos zavázalo, že dobrovolně přijme 400 uprchlíků ze zemí mimo Evropskou unii a 1100 lidí v rámci relokací z Itálie a Řecka. Na základě evropského rozhodnutí pak Praha musí přijmout dalších 1591 migrantů. Asi stovku uprchlíků přijme ČR už letos, kolem 100 přesídlených a 1749 relokovaných osob pak v roce 2017.

st.rec ( 21. listopadu 2015 15:00 )

Když česky a kulturu,tak se vším všudy a denně předčítat a recitovat Bibli.

barracuda.sro ( 20. listopadu 2015 16:12 )

hejhej: přesně tak, co říkáš je holá pravda,ale já si nedokáži představit to jejich začleňování na trh práce.Naše netáhla už začleňují nějaký to desetiletí a pořád tak nějak nejsou začleněni.Jediný co jim jde dobře je hulákat na sociálce.

hejhej ( 20. listopadu 2015 15:55 )

barracuda.sro: Potrvá několik generací, než se primitivové naučí používat záchod, utírat si prd.ele, mýt si ruce a vůbec naučit se hygienické návyky v civilizovaném světě. A kdo zaručí, že nebudou vzývat Alláha , který jim dovoluje vraždit, znásilňovat ženy a děti, neuznávat jiná náboženství a kulturu.

barracuda.sro ( 20. listopadu 2015 15:47 )

Doufám,že se k té češtině naučí hlavně PRACOVAT!!! Protože jedny takový už živíme co nepracují a jen natahují ruce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa