Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec: Informace o pařížských teroristech prověřuje i Česko

Autor: ČTK, zst - 
14. listopadu 2015
18:00

Česká policie prověřuje na žádost francouzských úřadů informace spojené s teroristy. Řekl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V České televizi uvedl, že šlo o jména jednotlivých lidí či značky aut, které ale v Česku zatím nebyly zachyceny. Podle ministra vnitra zatím nejsou informace o nebezpečí v Česku.

Prověřujeme několik informací, které z Francie přicházejí, na základě mezinárodní spolupráce,“ řekl Chovanec. Žádost francouzských úřadů byla podle něj zaměřena obecně na celou Evropu. „Není to čistě k České republice,“ uvedl.

Informacemi z Francie se v Česku zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který spravuje Národní kontaktní bod pro terorismus. Mluvčí útvaru Pavel Hanták prověřování údajů komentovat nechtěl.

Ministr vnitra bude o prověřování zmíněných údajů dnes ještě mluvit s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou. Chovanec prozradil, že informace ze schůzky poté předá předsednictvu Bezpečnostní rady státu, která se mimořádně sešla v sobotu odpoledne.

Blesk sleduje situaci v Paříži online:

Před pražskou vysočanskou halou, kam spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým přijeli zkontrolovat bezpečnostní opatření před finále tenisového Fed Cupu, Chovanec novinářům řekl, že „Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě“. Přesto však podle něj nelze zcela vyloučit, že se teroristický útok nemůže stát i v tuzemsku.

„Protože samozřejmě ty útočníci, ti vlci samotáři, kteří útočí sami, bez jakéhokoli napojení, přicházejí s úkolem škodit, jsou velmi dobře vycvičení a jsou motivovaní, útok takového člověka je velmi složitě zachytitelný,“ dodal.

Při páteční sérii útoků v Paříži, k nimž se hlásí radikální organizace Islámský stát, zahynulo nejméně 128 lidí. České ministerstvo zahraničí v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži nabádá Čechy ve francouzské metropoli k maximální opatrnosti.

Doporučujeme Čechům v Paříži, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací osob a důsledně se řídili všemi pokyny francouzských bezpečnostních orgánů,“ uvedla Ivana Valentová z ministerstva zahraničí. Dodala, že ti, kteří potřebují v souvislosti s útoky pomoct, se mohou obrátit na českou ambasádu v Paříži, jejíž nouzová linka je +33607764394.

V Praze je možno 24 hodin denně kontaktovat operační centrum v Černínském paláci (tel.: 224181111). Občané, kteří se zaregistrovali do databáze cestovatelů DROZD, budou pravidelně kontaktováni. „Já osobně bych teď do Paříže neletěl,“ poznamenal dnes Chovanec.

salto ( 16. listopadu 2015 11:18 )

Celou dobu to říkám: je to válka a Evropa svým sluníčkovým přístupem zřejmě chce obohatit genofond lidstva tím, že se z něj odstraní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa