Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čeští europoslanci bodují, jsou třetí nejpracovitější z EU. Slováci propadli

Autor: ČTK - 
19. října 2015
14:42

Čeští europoslanci byli v posledním roce v Evropském parlamentu (EP) třetí nejpracovitější z 28 zemí EU. Druzí skončili Švédové a nejpilnější byli nováčci Chorvaté, kteří jsou v unii teprve dva roky. Vyplývá to z analýzy think-tanku Evropské hodnoty, kterou v pondělí tato nevládní organizace představila novinářům. Ze studie, která mapuje docházku na schůze výborů a podvýborů EP, rovněž vyplývá, že mezi poslanci s méně než pětinovou účastí převažují zástupci euroskeptických stran.

"Někteří europoslanci velmi rádi mluví na plénu, ale práce ve výborech se příliš neúčastní," uvedl zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. Podle studie, která monitorovala první rok nového volebního období EP, tedy od loňského července, měla ČR téměř 76 procentní účast na schůzích výborů a podvýborů EP.

Pod unijním průměrem 68 procent skončila skoro polovina zemí, včetně například Francie či Británie. Na chvostu tabulky jsou Litva, Rumunsko, Bulharsko a Slovensko, které je čtvrté od konce.

Euroskeptici moc aktivní nejsou

Zajímavou skutečností, kterou studie odhalila, je podle jejího odborného mluvčího Jana Kováře také nízká účast euroskeptických stran. "Ti, co chtějí něco změnit, na výbory moc nechodí," uvedl Kovář s tím, že vůbec nejnižší účast měla frakce Evropa národů a svobody, jíž spolupředsedá nacionalistická politička Marien Le Penová.

Nejnižší účast na výborech z českých europoslanců měl ve sledovaném období předseda strany Svobodní Petr Mach (31 procent), těsně nad ním se umístil Jiří Maštálka (KSČM). Naopak nejvyšší účast, 93 procent, měl Stanislav Polčák (TOP 09). Účasti přes 90 procent dosáhli dále Olga Sehnalová (ČSSD), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Jan Keller (ČSSD).

kebulak ( 20. října 2015 11:27 )

Ucast jeste neznamena ze tam taky neco delaji...

vaclav ( 20. října 2015 08:06 )

Tohle už jsem někde četl,ale je to svatá pravda.Merkelovou jsem bral jako slušnou předsedkyni,ale po tom co sem natahala tak jí nemůžu ani vystát.Ať se o ně starají němci a nám dá pokoj.

tymitaky ( 19. října 2015 21:38 )

Jen každý čtvrtý absentuje.

brunos ( 19. října 2015 18:43 )

 Nejpracovitější jsou němci, dokážou s jednou kravkou zvorat celou Evropu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa