Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš radí Němcům, jak na uprchlíky: Zaplaťte jim letenky z Turecka

Autor: simao, ČTK - 
16. října 2015
18:30

Po varování, že Německo páchá ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu, přišel Andrej Babiš s doporučením. Jestli chce Německo použít uprchlíky jako novou pracovní sílu, ať si je prý třeba přepravuje letecky z Turecka. Vyslyší českého vicepremiéra německá kancléřka? Migrační tok neutichá, německé země proto schválily zákony, které zrychlí azylové řízení.

Vicepremiér Babiš se v době, kdy se Olomouc dostala do centra pozornosti kvůli razii na politiky, podnikatele a policisty, vydal na Hanou také. Vyrazil přitom na setkání s občany a studenty. Při besedě ve Vlastivědném muzeu se Babiš pozastavil nejen u doutnajících vládních sporů, ale i u tématu uprchlické krize.

Před časem na Primě kritizoval Německo za to, že páchá ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu. Nyní podle Parlamentních listů dodal: „Tady jde především o to, aby někdo nerozhodoval o nás bez nás a nenutil nám něco, co nikdo nechce. Ani ti uprchlíci. Jestli Němci tak chtějí získat nové pracovní síly, tak ať zavedou třeba z Turecka regulérní charterové lety.“

Babiš ve čtvrtek v Olomouci vystoupil i na půdě filozofické fakulty. Také setkání se studenty si pochvaloval. „Je tu plná aula. Jak říká Karel Gott, to jsem fakt nečekal,“ napsal Babiš na Facebooku.

Je tu plná aula. Jak říká Karel Gott, to jsem fakt nečekal.

Posted by Andrej Babiš on 15. říjen 2015

Při setkání s občany pak Babišovi zazvonil mobil a šéf české státní kasy to nenechal bez komentáře. „Teď mi píše premiér Sobotka z Bruselu, že mám vyšetřit někde peníze na uprchlický fond pro Sýrii a africké státy. Dokonce prý i Slováci dají na to 20 milionů euro,“ podivoval se Babiš, který německou kancléřku Angelu Merkel kritizoval v Partii i za to, že pozvala uprchlíky do Evropy a teď na ně chce vynakládat miliardy eur. „Paní Merkelová je pozvala. Pokud chce zničit německou ekonomiku, tak ať to dělá,“ vzkazoval Babiš kancléřce.

Přibývá uprchlíků, kteří nemohou najít v Německu práci

V Německu přitom přibývá běženců, kteří získali azyl, ale nedaří se jim najít práci. Podporu v nezaměstnanosti jich pobírá 160 000, o 20 % víc než loni. Uprchlíci se špatně uplatňují na pracovním trhu především kvůli špatné znalosti němčiny, uvedl dnes deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na informace Spolkové agentury práce (BfA).

Problémy s nalezením práce mají především běženci z afrických a arabských zemí. Počet nezaměstnaných Syřanů se meziročně zvýšil o 126 % na 33 700. „Integrace běženců na pracovním trhu není bez problémů, i kvůli jazykové bariéře,“ uvedla BfA.

Mnoho uprchlíků podle agentury neumí vůbec německy, někteří dokonce ani neznají latinku. Kvůli tomu mají problém získat i málo placená zaměstnání, například v úklidových službách. Běžencům komplikuje zaměstnání i jejich zdravotní stav. Velká část z nich trpí posttraumatickou stresovou poruchou kvůli zážitkům v zemi, odkud utekli, či strastem na cestě do Německa.

Německá vláda přitom považuje zajištění práce pro běžence za důležitý předpoklad pro jejich začlenění do společnosti. Německé spolkové země pak ve snaze řešit migrační krizi schválily zákony, které mají zrychlit azylové řízení v Německu. Ve čtvrtek podpořili balíček opatření poslanci ve Spolkovém sněmu, platit tak začnou od začátku listopadu.

Zákony mimo jiné povedou k tomu, že lidé z balkánských zemí už nebudou mít šanci azyl v Německu získat. Opatření zařazují na seznam bezpečných zemí i Albánii, Kosovo a Černou Horu, ostatní balkánské země tam již byly dříve. Pokud občané zemí z tohoto seznamu požádají v Německu o azyl, úřady je automaticky odmítají a je možné je rychleji vracet zpět. Německá vláda přesto očekává, že letos do Německa přijde 800 000 žadatelů o azyl. Neoficiálně se ale mluví až o 1,5 milionu běženců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa