Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministerstva každý den čelí útokům hackerů. Hledají kompra na politiky

Hackery láká hlavně ministerstvo zahraničí a zdravotnictví.
Hackery láká hlavně ministerstvo zahraničí a zdravotnictví.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: mts - 
8. října 2015
08:01

Nejméně jednomu hackerskému útoku denně musí čelit česká ministerstva a úřady. Rizikové jsou hlavně resorty zahraničí, zdravotnictví a obrany. Cílem hackerů bývala dosud hlavně špionáž, nyní už chtějí i škodit.

Od ledna zažila ministerstva i úřady už stovky útoků ze strany hackerů, uvedla MF Dnes. Až letos ale má Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) možnost je spočítat, jelikož díky zákonu o kybernetické bezpečnosti se musí hlásit do jednoho centra.

Asi nejatraktivnější je pro hackery ministerstvo zahraničí díky informacím, které mají z NATO i Evropské unie,“ řekl náměstek ředitele NBÚ Jaroslav Šmíd.

V počítačích ministerstva zdravotnictví, které je v žebříčku obliby u hackerů na druhém místě, zajímají počítačové mágy hlavně osobní data, díky kterým by se mohli dostat například ke kompromitujícím materiálům na některého politika.

„Kybernetické hrozby se neustále stupňují. V USA už někdo ukradl data federálních zaměstnanců včetně otisků prstů. Pořád jde především o špionáž. Už se ale objevují i první případy, kdy chce někdo opravdu udělat škodu,“ uvedl ředitel NBÚ Dušan Navrátil.

Podle něj mají hackeři i takovou moc, že loni v Německu docílili vychladnutí a zatuhnutí železa uvnitř hutní pece.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa