Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Co čeká školství: Dva pokusy u přijímaček na „střední“ i 10 povinných let

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. října 2015
06:00

Desetiletá povinná školní docházka, maturita z matematiky i společné přijímačky na maturitní obory středních škol. To jsou tři hlavní body novely školského zákona, o které budou jednat poslanci a které zároveň víří emoce. Může totiž odhalit nedostatek míst ve školkách, polovinu žáků nechat maturitu zopakovat nebo předpokládá, že žáci první pokus přijímaček na střední školy nezvládnou.

Nový školský zákon přinese hned několik zásadních změn. Některé budou platit už příští rok, jiné až od školního roku 2020/2021. Příprava na všechny body novely ale musí začít co nejdřív, žádný totiž není bez problémů.

Desetiletá školní docházka

Zákon chce od příštího roku zavést povinný poslední rok v mateřských školách. Měl by sloužit jako příprava na nástup do školy. „Povinný předškolní rok bude ve veřejných předškolních zařízeních bezplatný a bude možné jej plnit podle možností a potřeb dětí – buď v mateřské škole zapsané ve školském rejstříku, nebo případně za určitých podmínek individuálně,“ řekla k zákonu jeho autorka, ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Úplně bezplatný ale zřejmě nebude, jak naznačuje ředitelka mateřské školy v Jirkově Jaroslava Chrtková. Rodiče dětem totiž zřejmě budou muset platit stravu, a to pro sociálně slabé může být problém. „Je tady dost sociálně slabých, kteří nechtějí ty děti ani do školky dávat kvůli penězům. Podle té novely budou muset a to si nedovedu představit, jak to pak bude vypadat,“ poznamenala Chrtková.

Tady si předškoláci platit školku u nás nemusí, ale musí platit stravu. To je 27 až 33 korun," dodala ředitelka mateřské školky, a problém může být i v individuálním vzdělávání. „To nás bude zatěžovat. Když si pět rodičů vzpomene, že nebudou děti do školky chodit, my je budeme muset přezkoušet. To dítě nemůžete hodinu držet a zkoušet, jestli splňuje nějaké normy,“ popisuje Chrtková. V její školce je 150 dětí, předškoláků pak jen 54.

Některé regiony navíc budou řešit i nedostatek míst. Školky zatím navštěvuje zhruba 92 procent dětí. 9 tisíc každý rok jich ale zůstává mimo a pro ně teď bude muset ministerstvo najít volná místa. V Jirkově a okolí je podle Chrtkové v každé školce aktuálně 5 až 10 volných míst. „My tady s kapacitami nemáme problém. Letos máme dokonce volno,“ okomentovala situaci Chrtková. Zda to bude stačit, se teprve uvidí.

Jednotné přijímačky na maturitní obory středních škol

„S tím jsme problém také neměli, až do poslední chvíle, kdy se tam z nějakého důvodu objevila věta, že žáci budou konat tu přijímací zkoušku dvakrát. S tím, že se jim pak bude započítávat pouze ten lepší výsledek, s čímž zcela zásadně nesouhlasíme. Proč by se měly ty přijímací zkoušky opakovat? Žáci se na tu první zkoušku budou připravovat minimálně, půjdou to zkusit, aby viděli, jak to vypadá, a budou se připravovat až na tu další,“ kroutí nad změnou zákona hlavou Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací.

Taková formulace v zákoně skutečně je. „Každý uchazeč může písemný test... konat dvakrát, v prvním stanoveném termínu ve škole uvedené na přihlášce v prvním pořadí, ve druhém stanoveném termínu ve škole uvedené na přihlášce ve druhém pořadí,“ stojí v novele. Je to dáno tím, že žák má právo hlásit se na dvě školy, v případě úspěchu si pak může vybrat, kam nastoupí.

Podle Zajíčka je to ale nepedagogické a zákon podle něj primárně předpokládá, že žák u přijímaček selže. Jednotné přijímací zkoušky by měly platit od jara 2017. Výjimku mají pouze školy s talentovými zkouškami a obory bez maturity.

Povinná maturita z matematiky

Od školního roku 2020/2021 bude maturita s matematikou povinná pro zhruba sedm desítek oborů v Česku. Bude se jednat o ty žáky, kteří mají v součtu všech 4 ročníků matematiku týdně alespoň 10 hodin. Kromě obtížnosti a častého selhávání studentů v matematických srovnávacích testech apod. bude podle Zajíčka problematický také počet povinných maturitních předmětů na úkor například těch odborných.

„Tři povinné zkoušky ve společné části budou velký problém. Bude to na úkor odbornosti. Cermat dělal kdysi projekci, jak by vypadala neúspěšnost u maturitní zkoušky, pokud by byly všechny tři zkoušky od začátku – dostali se k 48% neúspěšnosti. To je strašlivé číslo,“ řekl k této části zákona.

11karel11 ( 9. března 2016 14:53 )

Co návrh, to perla. Co souhlasím jsou jednotné maturity, to už tady bylo za komunistů a bylo to osvědčené, ale s vyjímkou maturita z matematiky. Student, který bude pokračovat na umělecké škole nebo jiné, je to zbytečná námaha. Měli by zrušit učební obory s maturitou, poněvadž stát má zájem mít řemeslníky. Povinný předškolní rok je také blbost, protože matka, která se poctivě věnuje dítěti, naučí více než ve školce. A dětem od nepřizpůsobivých to stejně nepomůže.

ad-ga ( 7. října 2015 08:05 )

 Školský zákon se tvoří pro blbce, aby uspěli. pro dětičky prominentů. kteří mají v hlavě nas..Chytré děti to nepotřebují. Všichni nemusí mít vysokou školu, jsou obory učňovské , ale zřejmě se v dnešní době nikomu nechce pořádně dělat rukama.

lepabrena ( 7. října 2015 06:48 )

Mám dobrou radu pro ministerstvo školství- žáky zatěžuje vše a aby ti vysoce inteligentní dyslektici, dysgrafici, dyskalkulici a všichni, kteří trpí hyperaktivitou- čímž se podle jejich rodičů a jich samých pozná vysoká inteligence- aby nebyli diskriminováni kvůli svým handikepům- škola naučí žáky jen tři křížky- a počítat do desíti. Každý rok se naučí žáci počítat jedno číslo tak, aby to během desetileté školní docházky zvládli. Jako výstupní vysvědčení budou diplomy s vysokých škol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa