Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman si nechá Mynáře i bez prověrky. „Havel by ho vyhodil,“ špačkuje kníže

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. září 2015
13:15

Nehoráznost. Tak komentoval Karel Schwarzenberg (TOP 09) aktuální dění kolem kancléře Vratislava Mynáře, který nejspíš nedostal bezpečnostní prověrku, ale dál působí v hradních službách. Prezidentovi Zemanovi, který kancléře neodvolal, kníže vzkázal, že se tímto staví nad zákon. Zeman však o Mynářovi prozradil, že se pro něj najde případně i jiné místo na Hradě.

Karel Schwarzenberg v minulosti působil nejen jako ministr zahraničí, ale také na pozici, kterou dnes vykonává Mynář. Kníže dělal kancléře prezidentovi Václavu Havlovi. O svém úspěšnějším rivalovi z 2. kola prezidentské volby kníže při hodnocení kauzy Mynář v Interview ČT24 pronesl: „On si z toho problém nedělá, to je to zajímavé. Václav Havel by hned dotyčného vyhodil. Ale ihned.“

Zda Národní bezpečnostní úřad prověrku skutečně neudělil, nikdo z čelních představitelů nepotvrdil. Podle Práva není rozhodnutí pravomocné, Mynář může podat proti němu rozklad. Spekuluje se, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty.

Také Schwarzenberg přitom musel mít při svém působení na Hradě bezpečnostní prověrku. Že ji nadále Mynář postrádá, knížete rozzuřilo. „Že v nejvyšším úřadě republiky předsedá člověk, který nemá bezpečnostní prověrku, to je nehorázné, nevídané v Evropě, to je vlastně protizákonné a to je to nejdůležitější. Zde se cítí prezident nad zákonem, protože zákon v tomto ohledu je naprosto jasný,“ upozornil v České televizi předseda TOP 09.

Zeman prý najde místo i pro Mynáře bez prověrky

Kauzu „Mynářova prověrka“ komentoval na závěr své návštěvy Moravskoslezského kraje i prezident Zeman. Těžkou hlavu si z nových zpráv nedělal. „Samozřejmě nevíme, co v té obálce je, třeba je to blahopřání ředitele NBÚ k Vánocům, které je poněkud předčasné,“ vtipkoval Zeman.

Prezident se však pozastavil i nad možností, že Mynář prověrku skutečně nedostal (což ostatně trvá od jeho nástupu do funkce v roce 2013). „Pokud v té obálce bude rozhodnutí o neudělení prověrky na stupeň přísně tajné, předpokládám, ale nechci mluvit za pana kancléře, že tak jako jakýkoliv jiný občan České republiky využije možností, které mu dává proces odvolání,“ řekl Zeman a dodal: „A pokud ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak samozřejmě dodržím slovo, které jsem dal.“

Zeman již v minulosti tvrdil, že pokud Mynář prověrku mít nebude, jako kancléř skončí. Nyní však prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy prozradil, že se Mynářových služeb ani v tom případdě nebude chtít vzdát! "Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo," vzkázal Zeman.

Video Vyjádření prezidenta Zemana k informacím, že jeho kancléř nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. - Blesk / Karel Janeček
Video se připravuje ...

tgbb. ( 26. září 2015 18:42 )

Ty jako podřadný debil tomu nemůžeš rozumět.

jarda304 ( 26. září 2015 16:58 )

Havel? Ten pokud mohl sám, tak si za předsedy vlády vybral soudruha Čalfu a estabáka Tošovského

vi3ol ( 26. září 2015 15:01 )

Vrchol arogance..? Budou další. Tohle je zneuctění ČR, ne nějaký připosraný trencle.

tgbb. ( 25. září 2015 19:46 )

Jaký pán, takový kmán. Hnus na hradě. Ty trencle měly být ještě po$rané, aby odpovídaly situaci.

eliska963852 ( 25. září 2015 18:28 )

Kníže má pouze české občanství a to od narození a potom ještě švýcarské.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa