Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mynářova pštrosí hra. Před obálkou s „neprověrkou“ strká hlavu do písku

Autor: zst - 
24. září 2015
15:45

Jel na druhý konec republiky, aby do kamer řekl, že klíčovou listinu nechal v Praze. Neotevřenou. Kancléř Vratislav Mynář hraje o čas a na Pražském hradě zatím nekončí. Před obálkou Národního bezpečnostního úřadu, ve kterém je klíčový vzkaz pro jeho setrvání ve funkci, ujel. Veřejně pak řekl, že obálku otevře zřejmě až dnes odpoledne.

Mynářovi na stole leží obálka, která může rozhodnout o jeho budoucnosti na Pražském hradě. To přijel novinářům říci z Prahy až do Moravskoslezského kraje, kam zamířil za prezidentem Zemanem. Otevřít ji ale chce až odpoledne.

„Musím říct, že díky vaší hysterii a hysterii, která se kolem toho rozpoutala, jsem si ověřil a mohu potvrdit, že u mě na sekretariátu leží obálka s mým jménem a hlavičkou Národního bezpečnostního úřadu,“ řekl doslova šéf prezidentské kanceláře. O obálce ale pravděpodobně věděl, jen si ji obává otevřít. Přijmout ji přitom musel buď Mynář osobně, nebo zaměstnanec jako kanceláře pověřený přebíráním doporučené pošty. Deník Právo už ve středu zmínil, že výsledek žádosti je negativní.

"Když jsme 2,5 roku neohrožovali bezpečnost státu, tak teď to 14 dní asi nebude horší," dodal jízlivě Mynář na dotaz, zda není pro stát nebezpečný. Zda kancléř skončí, pokud prověrku skutečně nedostal, je prý otázka na prezidenta Miloše Zemana. I ten ale dnes před dotazy kličkoval jako zajíc před muškou zručného myslivce.

Zeman: Možná je to jen přání k Vánocům

„Nevíme, co v té obálce je, třeba je to blahopřání ředitele NBÚ k Vánocům, které je poněkud předčasné,“ snažil se situaci zlehčit Miloš Zeman. Pokud prý ale skutečně obsahuje Mynářovu „neprověrku“, kancléř si ještě zdaleka balit kufry na Hradě nemusí.

Předpokládám, že tak jako jakýkoliv jiný občan využije možnosti, které mu dává proces odvolání, a pokud ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak dodržím slovo, které jsem dal,“ poradil Mynářovi prezident. Celý komentář prezidenta Miloše Zeman najdete zde:

Video Vyjádření prezidenta Zemana k informacím, že jeho kancléř nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. - Blesk / Karel Janeček
Video se připravuje ...

Možná taktika Vratislava Mynáře

Kancléř může proti rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu podat do 15 dní od doručení rozklad, odpovědět na něj pak ředitel úřadu musí do třech měsíců, pokud už dříve NBÚ rozklad nezamítne například proto, že ho Mynáře pošle pozdě.

Ředitel Dušan Navrátil může Mynářově žádosti vyhovět, pak se celé martýrium bude opakovat - úředníci musí věc znovu projednat a znovu rozhodnout. V opačném případě ředitel rozklad zamítne a rozhodnutí NBÚ tak bude platit.

Ani to ale ještě nemusí být pro Mynářovy potenciální snahy konečná. Proti rozhodnutí ředitele může podat žalobu (do 30 dní), kterou by se případně zabýval pražský městský soud. Ten musí prostudovat celý spis, to znamená jak veškeré dokumenty, které NBÚ předložil Mynář, tak také záznamy o všech šetřeních samotných úředníků. Bezpochyby to tedy bude objemný materiál.

Poslední šancí je pak odvolání proti rozsudku soudu - tzv. kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Rozhodovací proces o tom, zda Mynář nedostal prověrku na stupeň přísně tajné oprávněně, se tak může táhnout ještě měsíce a prezident naznačil, že Mynář by měl "tyto možnosti odvolacího procesu" využít. A množné číslo, které použil, hovoří za vše...

tgbb. ( 26. září 2015 18:40 )

Broč nám stále musíš dokazovat, že jsi rudý debil?

lambrika ( 25. září 2015 08:20 )

večer přišla uklízečka a obálku otevřela - - - - má nejvyšší bezpečnostní prověrku , kterou získala 5 měsíců po padání !

ATLAS8 ( 25. září 2015 07:22 )

Nemůže jí sám otevřít,nemá tú onú prověrku,musí počkat na někoho,kdo má nejvyšší prověrku, a tak se budou navzájem prověřovat až do nevím kam!

ATLAS8 ( 25. září 2015 07:19 )

Dneska je matúrita "brnkačka" za šest měsíců to zmákneš v Práglu,jen to "fikne",dokonce se to dá zmáknout i po internetu za 10-20 "litrů" ti seženou i červený diplom a nikoho to nezajímá,modří holubi to zmákli taky i za dva měsíce či po telefonu!

ATLAS8 ( 25. září 2015 07:13 )

Je to samozřejmě "šlendrián" co nám tu předvádí p.Mynář, ale lze doufat, že se to vysvětlí a uzavře,v této souvislosti lze spekulovat třeba s případem "Nagyová" jakou bezpečnostní prověrku asi musela mít tato úřednice,když "ůkolovala" vojenskou tajnou službu pro své účely,tajného sledování bývalé manželky Nečase,kdo jí k tomu dal svolení, tak případ s Mynářem jen dokresluje celé "úřadování" š***k a šedých eminencí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa