Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda posvětila průjezd konvoje USA. Vojáci se s občany tentokrát nesetkají

Ministr obrany Stropnický seznámil vládu s průjezdem dalšího konvoje NATO (na mapce jeho trasa)
Ministr obrany Stropnický seznámil vládu s průjezdem dalšího konvoje NATO (na mapce jeho trasa)  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
31. srpna 2015
15:39

Ministr obrany Martin Stropnický informoval na pondělním jednání vládu o chystaném přesunu spojeneckých vojáků – americkém konvoji Danube Ride (Dunajská jízda). Českem projede v termínu 9. až 14. září, vláda přesun podpořila. Tentokrát však nedojde na předchozí setkání s občany.

„Vládu jsem informoval o připravovaném přesunu spojeneckých vojáků,“ uvedl na tiskovce po jednání vlády Stropnický a přidal několik údajů k Dunajské jízdě amerických dragounů.

Na své cestě urazí tentokrát vzdálenost asi 800 kilometrů. „Z toho 500 kilometrů po našem území,“ uvedl Stropnický a potvrdil předem avizované termíny, tedy průjezd ve třech proudech od 9. září. „Hlavní proud pojede 13. a 14. září po trase z Rozvadova přes Vyškov do Maďarska,“ upozornil Stropnický.

Součástí konvoje budou opět obrněné transportéry Strykery. „Tentokrát je to striktně technický přesun a neplánujeme žádná setkání s občany, jak tomu bylo před prázdninami při tom prvním tzv. velkém přesunu,“ dodal Stropnický.

Půjde o poměrně rychlý přesun – s přenocováním vojáků ve Vyškově. Konvoj vyrazí z bavorského Vilsecku, první část bude tvořit předsunutý tým s asi 25 vozidly, ten se však na základnu do Německa v termínu 11. a 12. září bude opět vracet. Poté se na trasu vydá hlavní část konvoje. Celkově by jej mělo tvořit maximálně 550 vojáků a 150 vozidel. Stropnický už dříve uvedl, že jde o „jeden z mnoha“ tranzitních průjezdů přes české území.

Sobotka kvůli uprchlíkům svolává mimořádný summit V4

Dalším (a jedním z hlavních) z bodů pondělního jednání vlády byla situace kolem uprchlické krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) upozornil, že vláda nadále odmítá uprchlické kvóty a naopak podporuje rychlé otevření přijímacích center pro uprchlíky v Itálii a Řecku (tzv. hotspoty), kde by se na provozu podíleli experti ze zemí EU. Vedle toho česká vláda podporuje i vznik evropského seznamu tzv. bezpečných zemí.

Sobotka se tento týden chce sejít na mimořádném summitu s předsedy vlád zemí visegrádské skupiny (V4) – pozval je na závěr tohoto týdne do Prahy. „Je zřejmé, že migrační krizi nemůže řešit žádná ze zemí EU sama o sobě. Řešení je třeba hledat na celoevropské úrovni,“ upozornil Sobotka a chce si s dalšími premiéry vyměnit informace a zkoordinovat postup.

Premiéři Slovenska a Maďarska prý již se setkáním souhlasili, Sobotka tak čeká už jen na stanovisko polské premiérky Ewy Kopaczové. Společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem a dalšími členy vlády se pak Sobotka chystá také do Srbska. 

Podle vicepremiéra Andreje Babiše je pak třeba kvůli uprchlíkům uspořádat také mimořádný celoevropský summit. „Evropská komise je málo akční, stále zůstává v nějakých tezích kvót, což se ukazuje jako špatná reflexe,“ poznamenal Babiš, podle kterého je potřeba ochránit vnější prostor a najít systém, jak rozlišovat mezi ekonomickými a humanitárními uprchlíky.

„Ale hlavně je potřeba jednat neprodleně,“ upozornil Babiš, podle kterého tragédie z minulého týdne z Rakouska (71 mrtvých uprchlíků v dodávce) vyvolala velký ohlas, ale ve Středozemním moři umírají další desítky až stovky lidí. „Evropa by měla přijít s nějakým řešením, aby zamezila těmto lidským tragédiím,“ dodal šéf ANO.

dzelo ( 31. srpna 2015 16:23 )

Naše směšná vláda posvětila to co jí nařídil protektor z vyslanectví! Sobotka hodí cvičený úsměv a je to v pořádku-zaprodanci!

1pravda1 ( 31. srpna 2015 16:07 )

Cvičeníčko cvičení, a islámský stát ničí památky a nikdo mu v tom nezabrání tak se cvičte a ukazujte ramena rusku.... cvičení už bylo dost a dost, na co se vlastně cvičíte, když kolem nás to začíná být neúnosné a miliony lidí prchají z válečných oblastí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa