Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš to schytal od vládních kolegů. Vicepremiér mluví o posedlosti Bakalou

Babiš chce zrušit usnesení vlády o Barboře kvůli Bakalovi
Babiš chce zrušit usnesení vlády o Barboře kvůli Bakalovi  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Marek Pátek, David Kundrát)
Autor: Zuzana Štíchová - 
26. srpna 2015
12:40

Ve vládní koalici to vře kvůli pozemkům pro průmyslovou zónu na Karvinsku. V příběhu hraje hlavní roli firma miliardáře Zdeňka Bakaly. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) žádá přezkoumání vládního rozhodnutí, které zónu posvětilo. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale přinesl důkaz o tom, že jméno firmy v materiálech skutečně figuruje. A vicepremiér Pavel Bělobrádek mluví u Babiše dokonce o posedlosti Bakalou.

„To je úplná absurdita. Pan Babiš by neměl zpochybňovat sám svoji kompetentnost, a pokud si nepřečte materiál, tak by se následně neměl divit, že o něčem nevěděl,“ trefoval se před vládním zasedáním do šéfa státní kasy Jiří Dienstbier (ČSSD), ministr pro lidská práva.

A přisadil si také šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Já myslím, že to už je otázka určité posedlosti panem Bakalou. Panu Babišovi také není příjemné, když cokoliv, co koupí Agrofert, je teď pranýřováno opozicí. On ale dělá v podstatě to samé,“ uvedl.

Další ministři už mluvili mírněji, ale řada jich přiznala, že o propojení pozemků se Zdeňkem Bakalou skutečně nevěděla. Nepřímo tak potvrdili Babišova slova, který do televize mluvil o tom, že od devíti z nich má jako důkaz esemesku.

„Mně vadí to, že materiály nejsou tak jasné, aby bylo na první pohled viditelné, o čem se rozhoduje,“ stěžoval si ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). A podobně to vidí i Dan Ťok (ANO). „Opravdu jsem to nevěděl a z těch materiálů se to úplně vyčíst nedalo. Ve vládě musí být bazální důvěra, že nebudeme hrát hry na schovávanou mezi sebou,“ řekl ministr dopravy.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes přinesl důkaz o tom, že se Babiš plete. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes přinesl důkaz o tom, že se Babiš plete. | Blesk

Mládkův důkaz

Před začátkem řádného jednání vlády se mezi novináři objevil také jeden z hlavních aktérů karvinského sporu – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Se slovy, že už ho celá aféra unavuje, rozdal kopie té části vládního materiálu, která o Bakalově firmě mluví.

„Je tam přesně napsáno, že Moravskoslezský kraj kupuje pozemky od firmy Asental,“ řekl a dodal, že doufá, že Andrej Babiš změní názor. „Pokud pan ministr financí říká, co říká, tak se přiznává k vlastní neprofesionalitě. Doufám, že si to nechá vysvětlit,“ podotkl Mládek.

Babiš má pádné argumenty, Bakala má prodat pozemky za korunu

Ministr financí chce ale na koaliční radu, která se má sejít ve středu odpoledne, přinést dostatek závažných argumentů, aby se o vzniku průmyslové zóny hlasovalo znovu.

„Jak je možné, tyhle pozemky byly vyčleněny z OKD v roce 2006 pod názvem firmy RPG Land a proč 5. května 2014 ta firma změnila název na Asental? Deset dní před tím, než to pan hejtman Novák podepsal. Tu smlouvu, která byla podle mě nevýhodná. Proč? Protože tam bylo RPG? Aby se zakrylo to, že to patří Bakalovi?! To je pro mě absolutně skandální,“ řekl při středečním příchodu do Strakovy akademie.

Podnikatel Zdeněk Bakala podle něj z privatizace OKD vyvedl nejen peníze a byty, ale evidentně také pozemky.

„Zóna je poddolovaná, takže to může být i zmařená investice, a myslím, že ty pozemky by firma pana Bakaly měla dát kraji za korunu. Protože si myslím, že už vytáhl peněz dost,“ obořil se na miliardáře šéf státní kasy.

Hlasovat se znovu nebude

Koaliční rada ale odpoledne snahu o zrušení původního usnesení smetla ze stolu. Proti se postavila ČSSD a KDU-ČSL. Podle premiéra neexistují žádné reálné argumenty. Lidovci zase poukazují na to, že jinde vybudovat průmyslovou zónu nelze a pozemky se vykupují stejně tak třeba kvůlu dálnicím od Babišova Agrofertu.

osinek ( 26. srpna 2015 17:35 )

To, že spolupracovník komunistické tajné policie Babiš (krycí jméno Bureš), lže jako když tiskne, to ti nevadí? Ty neumíš číst? Vždyť v důvodové zprávě o vybudování průmyslové zóny na Kaarvinsku, kterou posuzovala a schválila vláda 5.května (Babiš hlasoval pro schválení vlády) a kterou dal ministr Mládek k dispozici i novinářům (viz příslušná pasáž i v stávajícím článku v Blesku) je černé na bílém, že pozemky pro průmyslovou zónu vlastní Bakalova firmy!! Copak Babiš neví o čem rozhoduje? Copak je možné, aby byl ve vládě člověk, který neví o co jde a při tom na vládě rozhoduje? Babiš se probudil po 3 měsících (vláda vše schválila 5.května) a nyní koncem srpna požaduje, aby původní rozhodnutí z 5.května vláda zrušila. Neměl by Babiš spíše vysvětlit svůj konflikt zájmu? Jako ministr financí Babiš dohlíží na rozdělovaním miliardových dotací z peněz Evropské unie. Při tom Babišův Agrofert dostává každoročně něco přes miliardu korun z dotací EU!! V žádné jiné zemi EU nic podobného není možné tj. aby ministr financí dohlížel na to, aby z peněz EU byly "sponsorovány" jeho firmy!!

evita5555 ( 26. srpna 2015 17:09 )

Mám pocit, že sa tu riešia blbosti, ale verím Babišovi. Takže by mohol aj zistiť, ako je to vlastne s EU, či ešte existuje, alebo to tajne zabalila, keď sa ukázal problém s utečencami. Lebo sa mi nezdá, že okrem blbých rečí by aj niečo riešili. To keď sa jednalo o nemeckých bankárov v Grécku, to sa išli potrhať.

ellyane ( 26. srpna 2015 14:09 )

Dobrý den všem, pan Babiš hájí naše peníze a myslím že má pravdu, pokud bude na netu hledat každou firmu a hlavně zjišťovat kdo za ní stojí, tak nic jiného nedělá a upřimně, pan Bakala mi nejde pod nos ani náhodou....

hejhej ( 26. srpna 2015 13:57 )

demiro: Vždyť Sobotka seděl ve vládě, která prodala Bakalovi domy OKD " za hubičku". Určitě měl z toho taky tučnou provizi, proto stojí na straně lháře a podvodníka Bakaly..

demiro ( 26. srpna 2015 13:54 )

Je vidět, že podrazák a vlastizrádce Sobotka stojí ve všech případech za darebákem Bakalou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa