Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec se nemá nechat zastrašit. Sobotka povzbudil ministra v poštovní kauze

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka  (Autor: archiv Blesku)
Autor: kal, ČTK - 
20. srpna 2015
18:50

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přesvědčil vládní kolegy o závažnosti situace v České poště. Vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uznali, že bylo vhodné svolat kvůli věci jednání Bezpečnostní rady státu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak zmínil, že snaha o větší transparentnost hospodaření podniku naráží na řadu soukromých tlaků. A že se Chovanec nemá nechat zastrašit.

Sobotka uvedl, že některé soukromé firmy vytvářejí tlak na to, aby ministerstvo vnitra a vedení pošty nepokračovalo ve snaze zefektivnit a zprůhlednit hospodaření České pošty. Je proto dobře, že si dnes čelní politici mohli o kauze vyměnit informace. „Položil jsem při jednání důraz na nezávislé a důsledné vyšetření všech kauz, které se České pošty dotýkají,“ uvedl.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil přesvědčení, že důvody svolání předsednictva Bezpečnostní rady státu byly zcela relevantní a závažné. Informace, které se na něm probíraly, podle něj mohou mít zcela zásadní dopad na některé kauzy, které jsou v běhu.

Také ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že zazněly informace, o nichž do této chvíle nevěděl. „Pro mě to byly informace nové, které jsem nevěděl, ani jsem je nečetl v médiích. Vyšetřit kauzu co nejdříve,“ zmínil Babiš. „České poště pomůže hlavně to, aby transparentně hospodařila, aby se předcházela takovým případům v budoucnosti,“ dodal.



Kauza kolem České pošty vypukla minulý týden, kdy se v médiích objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD chtěl třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun.

Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k ministrovi vnitra Milanu Chovancovi, což strana i Chovanec odmítají. Podle některých informací případ souvisí s tendrem na zajištění bezpečnostních služeb pro Českou poštu.

Chovanec kvůli kauze o víkendu požádal o schůzku předsednictva Bezpečnostní rady státu. Důvodem je podle něj ohrožení ekonomických zájmů státního podniku a s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra.

salto ( 21. srpna 2015 09:12 )

Že by ten Chovanec někomu šlápl na kuří oko?

tgbb. ( 20. srpna 2015 22:36 )

Sobotka je srab. Po letech své vlády se ještě vymlouvat na nějakého Nečase může jen opravdový lidský odpad.

bb88 ( 20. srpna 2015 19:59 )

Slizák Chovanec potopí ČSSD a Babiš se jen směje.Vlažný přístup k imigrantům valících se do ČR Sobotkovi zlomí vaz. Je třeba se postavit rázně.

borjar ( 20. srpna 2015 19:52 )

Je to nejake podivné , opět ČSSD . Klukům se nedaří , smůla se jim lepí na paty . Křišťálové čisté peníze , OKR a další firmy. Neskutečné zbohatnutí funkcionářů .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa