Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův muž Forejt: Za 70 korun brigádničí na Konopišti

Autor: Vera Renovica - 
27. července 2015
18:20

Jeden z nejsilnějších hráčů na „dvoře“ prezidenta Miloše Zemana (70) si vybral překvapivě skromnou letní brigádu. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt (37) totiž provádí turisty na zámečku Konopiště. A moc nevydělá.

Volné chvíle během letní sezony tráví milovník historie Forejt na loveckém zámečku, kde s rodinou žil František Ferdinand D'Este – následník rakousko-uherského trůnu, jehož životní cesta skončila, když na něho byl v roce 1914 spáchán atentát v Sarajevu.

Zemanův muž zde ze sebe chrlí data a fakta na turisty, ale jen o volných víkendech. „Začínám ráno kolem půl jedenácté. Jeden okruh s jednou skupinkou mi trvá hodinu a půl. Mezitím mám krátkou pauzu. Třikrát čtyřikrát za den se to dá zvládnout,“ řekl protokolář Blesku. 

Co za to má? Znalec aristokracie si prý plní přání se o arcivévodovi dozvědět víc. A vydělat míň než obvykle. „My státní zaměstnanci tady máme asi 70 korun na hodinu,“ informovala totiž Blesk kastelánka Jana Sedláčková.

Na Hradě si přitom šéfové odborů jako Forejt mohou přijít až na 80 tisíc čistého měsíčně. Zeman svého „Jindru“ ke konkurenci pustil. Ale jen na léto.

„Informoval jsem svého šéfa, pana prezidenta, který to jako milovník historie dost kvitoval. Mluvil jsem o tom se svým bývalým šéfem Klausem, a ten dokonce říkal, že se asi přijde podívat,“ tvrdí Forejt, že je vše v nejlepším pořádku. V podstatě teď ale sedí už na třetí židli. Kromě té protokolářské a průvodcovské byl totiž ještě formálně zaměstnán na ministerstvu zahraničních věcí jako koordinátor zahraničních návštěv.

Jen jako zaměstnanec tohoto rezortu totiž může podle služebního zákona dosáhnout na židli vysněnou a stát se velvyslancem ve Vatikánu, ovšem až na konci Zemanova funkčního období.

dyskrymynaclja ( 27. července 2015 20:27 )

Vypadá dobře,turisté mu určitě dávají za provádění své svačiny

babapsi ( 27. července 2015 20:15 )

muslimové by ho nebrali, na pra.sata oni moc nejsou ! To jste nám tu fotku zde dali naschvál, ještě jsem neviděla horší pr.delní gezicht!

radkapatka2014 ( 27. července 2015 19:10 )

Bumbrlíček, je vidět , že ho to baví a má přehled !

milan1959 ( 27. července 2015 18:42 )

Forejt? Co to je? To neznám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa