Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf reklamních agentur hodnotí vystoupení Davida Ratha: Jsem váš pan doktor! Věřte mi

Autor: Milan Kolář - 
28. července 2015
05:50

Přesně tak se fotí lékaři na plakáty! David Rath (49) v bílém plášti a s nezbytným fonendoskopem na krku předstoupil pár minut poté, kdy ho soud poslal do basy na 8,5 roku, před novináře. Jako chodící reklama na důvěryhodnost. Fotí se tak rád. Proč? To pro Blesk zhodnotil prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec.Co ho vykoupí z basy?

MUDr. Rath – kostým v roli

 Pózuje v bílém doktorském plášti. Tím si propůjčuje status, kterým se snaží neutralizovat nálepku zloděje a korupčníka. Profese »doktora« je v hierarchii naší společnosti na nejvyšším místě. »ON« přece dává zdraví, léčí… »ON« nám dokáže pomoci… Neoblékl si ale tuctový plášť: také je luxusní a na levé straně má vyšité logo jeho ordinace. Také fonendoskop není »normální« ale značkový. Ten běžný stojí mezi 200–500 korunami, ale fonendoskop, který si ledabyle hodil na krk, je luxusní – asi za 2500 Kč. Zdá se, že největší strach má ze ztráty společenského a osobního statusu.

  MUDr. Rath – řeč těla

V přestávce mezi natáčením pózuje: nakrčené čelo (vždyť má starosti…), hlava nakloněná dopředu (snaha působit pokorně a vstřícně…), zvláštním způsobem sepjaté ruce … Skrývá v nich nějakého mončičáka – asi přívěsek ke klíčům. Od auta? Od ordinace? Nejsou otevřené, znamená to napětí a jistou nepřátelskost. Asi se ale hodně spěchalo: póza s fonendoskopem nějak nevychází – nosí se normálně sepnutý okolo krku a ne hozený přes ramena.

 MUDr. Rath – herec a pozér

Ze své role ukřivděného člověka a politika na fotografii nijak nevybočuje. Zájem médií ho evidentně těší a využívá ho ke své komunikaci. Cholerický somatotyp s prvky melancholika. Miluje svůj obraz alfa samce, který oslovuje především ženy. To je však zároveň i jeho velká nevýhoda. Miluje luxus a peníze – rád si tím potvrzuje svůj osobnostní status. Jaký je ale Rath ve chvílích, kdy nic nemusí hrát?

 Nejvyšší výhra: 15 tisíc

Češi milují hazard, loni prosázeli 138 miliard korun, což je o 14 miliard více než rok předtím. A sázeli i na rozsudek nad Davidem Rathem. Na 500 klientů Fortuny podalo sázenky za 80 tisíc. Nejvyšší sázka dělala 10 tisíc, nejvyšší výhra pak 15 tisíc korun. Asi polovina sázejících odhadla správný trest – 8 a více let. Nemalá část sázejících ale věřila v ještě vyšší trest, zejména v 9 a více roků. Pokud by soudce »přidal« ještě 6 měsíců navíc, radovala by se z výhry drtivá většina sázkařů a bookmakeři by skončili v minusu. Od roku 2012 už si na kauzu Rath vsadilo 8 tisíc lidí asi 1,5 milionu. Někteří na rozuzlení ale stále čekají. Tak jako sázkař, který by dostal 20 tisíc, pokud Rath skončí ve vinařické věznici.

 

David Rath je přesvědčen, že odvolací soud uzná jeho argumenty a osvobodí ho. Které to podle něj jsou?

✔ Soud poskytl advokátce ex off o málo času na studium spisu (žádala 97 dní, soud ji dal třetinu)

✔ Asi 90 procent důkazů (citace svědků, citace znalců) údajně vyvrací jeho vinu

✔ Navrhované a pro případ důležité důkazy, které nebyly provedeny

✔ Procesní fauly, které od počátku kauzu podle něj provázejí

 

Video se připravuje ...
Další videa