Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš chce dát klokánkům milionovou injekci. „Trošku nefér,“ váhá Marksová

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK, kal - 
24. července 2015
12:58

Zařízení pro děti v tísni, takzvané klokánky, bojují o přežití. Zadluženému Fondu ohrožených dětí chce pomoci 30 miliony korun ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Proti je zatím stále ale ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), kterou neobměkčilo ani páteční jednání s vedením fondu. Chce nejdřív přesně vědět, na co peníze půjdou. Vláda bude o přidělení mimořádné dotace jednat příští středu.

„Potřebujeme, aby bylo opravdu vidět, jestliže bude dotace schválena, tak na co přesně půjde, jestli skutečně Fondu ohrožených dětí pomůže,“ uvedla Marksová. Podotkla, že peníze od státu se nesmějí použít na splácení dluhu. Fond dluží na sociálních odvodech přes 20 milionů korun, desítky milionů pak za provoz a na výplatách. Exekuce je zatím pozastavena. Podle svého šéfa Jana Vaňka organizace požadované podklady dodá ministrům v pondělí.

Marksová mimořádnou finanční výpomoc fondu považuje za „trošku nefér“ vůči ostatním organizacím, které podobné služby nabízejí. Některé prý musely provoz omezit či ukončit. „Soutěž v tuto chvíli je trošku neférová. Na druhou stranu my nechceme, aby Fond ohrožených dětí zanikl,“ dodala ministryně.

Předseda Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) Předseda Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) | ČTK

Členové fondu se v polovině června rozhodli, že se pokusí situaci řešit. Změnili stanovy i vedení. Podle Vaňka nyní funguje 23 klokánků s kapacitou 510 míst, je v nich teď asi 310 dětí. Rodinné klokánky ukončily provoz. Místo pěti azylových domů by fond dál chtěl mít tři. Ze 23 jeho poboček zbylo nyní po republice 15, do budoucna by jich mělo fungovat deset či devět, upřesnil Vaněk.

„Zatím se opravdu bavíme o 30 milionech (mimořádné dotace). Dál budeme dělat rozvahu, jestli je možná ta částka nižší,“ uvedl po jednání šéf Vaněk. Finanční výpomoc od státu by fond podle něj použil na provoz. Dluhy by se snažil srovnat z peněz od sponzorů či z prodeje budov.

Bývalá předsedkyně fondu Marie Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a malé příspěvky od státu. Žádala pro klokánky o mimořádné dotace a výjimky. Ministerstvo práce to zamítlo, podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil. To připouští i Vaněk. Zmínil mimo jiné pořizování budov v době, kdy na ně fond neměl dost peněz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

volte_pehn ( 24. července 2015 19:24 )

Souhlas A ty prachy jim nakonec stejně nedá

milofr ( 24. července 2015 15:34 )

Tam se mají dávat peníze a né do těch čmoudů co sem táhnou z jihu, těm by ty kr**y marksová se šabatovou nastrkali co hrdlo ráčí

ollina ( 24. července 2015 13:19 )

 Škoda, že je to jen populistické gesto, aby si u voličů polepšil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa