Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Protimuslimská Pegida sílí, chce ovládnout Drážďany

Autor: bru, ČTK - 
8. června 2015
14:05

Do primátorských voleb v Drážďanech promluvila kandidátka z hnutí Pegida, které bojuje proti islamizaci Západu. Tatjana Festerlingová získala deset procent hlasů. Na vedení metropole ale podle analytiků šanci nemá.

Němečtí analytici byli jako na jehlách, čekali totiž na výsledek prvního kola primátorských voleb v Drážďanech, kam za hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) kandidovala i Tatjana Festerlingová.

Tatjana Festerlingová získala v nedělních primátorských volbách v Drážďanech téměř deset procent hlasů. Tatjana Festerlingová získala v nedělních primátorských volbách v Drážďanech téměř deset procent hlasů. | Reuters

Výrazný úspěch Pegidy by totiž mohl oživit zájem o pravidelné protiislámské demonstrace, které Pegida od loňského podzimu pořádala v Drážďanech. V lednu účast na nich překračovala 20 000 lidí a odnože hnutí se rozšířily do dalších německých měst, po roztržce mezi předáky hnutí ale zájem opadl.

Šanci na ovládnutí vedení saské metropole však Pegida podle analytiků nemá: kandidáti sociální demokracie (SPD) a Svobodné demokratické strany (FDP) získali přes 30 procent, zatímco Pegida jen 10.

O primátorovi se rozhodne ve druhém kole voleb 5. července, do kterého podle saských volebních zákonů postupují všichni kandidáti z kola prvního.

zdrclamrdka ( 8. června 2015 14:26 )

určitě ne, němci si nenechají pískat a jestli si vypěstují nového Hitlouše, bude se historie opakovat, jenom kompars se změní

vizard ( 8. června 2015 14:17 )

Naprostý souhlas s Pegidou. Hlavně v Německu je potřeba se vzepřít sílícímu vlivu islámu, moc se v Evropě muslimové roztahují a chtějí nám diktovat!!!!! A muslimské země by se taky měli postarat o své bratry - vetšinou muslimské uprchlíky z Afriky.

salto ( 8. června 2015 14:14 )

Bude se to šířit k nám?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa