Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Škromach: Jsme ve válce! Dopady přistěhovalectví jsou vidět i na Václaváku

Zdeněk Škromach: Jsme ve válce s teroristy. A příčin je více
Zdeněk Škromach: Jsme ve válce s teroristy. A příčin je více  (Autor: Archiv Blesku, Reuters)
Autor: simao - 
5. února 2015
14:39

Jsme ve válce a celá euroatlantická civilizace upadla do krize, upozorňuje Zdeněk Škromach v rozhovoru pro Parlamentní listy. Islamisté hrozí nejen v Sýrii, ale i v Evropě. A i když s nimi Česko nemá zatím zásadní problém, průšvih je za dveřmi. Podle Škromacha především kvůli nedořešené otázce přistěhovalectví.

„Vidíme krizi euroatlantické civilizace, která se projevuje přílišnou tolerancí k některým projevům, ať už víry či projevům určitých menšin,“ říká Škromach v Parlamentních listech. Vstřícný postoj k otázce přistěhovalectví a počínání některých menšin není podle Škromacha v mnoha případech vnímán „jako vstřícnost, ale jako slabost společnosti“.

„Když je člověk v islámské zemi, respektuje jejich kulturu. I členky naší delegace musí mít minimálně šátek, někde celé zakrytí, pokud se pohybují na veřejnosti. To nám připadá normální, protože v té zemi takto ti lidé žijí a je to jejich kultura,“ upozorňuje Škromach na rozdílnost přístupu – v opačném gardu se to prý vždy neděje. „Je třeba respektovat zvyklosti země, právní pořádek a stejně tak i demokratická rozhodnutí, která se mi nemusí líbit,“ míní propagátor hovorů od bazénku.

Příčin úpadku západní civilizace však vidí Škromach více. „Krize euroatlantické civilizace se projevuje i poklesem natality. Přestávají se rodit děti a nahrazujeme je imigranty,“ řekl dál Parlamentním listům politik z ČSSD, který zvažuje pro rok 2018 prezidentskou kandidaturu.

Škromach varuje, že imigranti představují jisté bezpečnostní riziko. A to i u nás. „Ukazuje se to u migrantů, kteří přicházejí například z Afriky, kde mezi 90 procenty lidí, kteří jsou v těžké situaci a potřebují pomoc, je určité procento lidí, kteří jsou navázáni na organizovaný zločin. Když se projdeme po Václaváku, tak se tam člověk s podobnými příznaky potká a podobné je to i v jiných evropských městech,“ dodává Parlamentním listům.

Podle Škromacha by se mělo hledat řešení nikoli uzavřením hranic Evropy, ale především na území zemí, odkud imigranti přichází. „Formou investic a pomoci, aby ti lidé mohli zůstat doma,“ říká Škromach. Situace je podle místopředsedy Senátu zkrátka závažná: „V případě terorismu vedeme válku. Jsme ve válce.“

milan1959 ( 19. února 2015 15:53 )

Škromach? To je kdo? Neznám.

univerzalnizena ( 6. února 2015 17:12 )

škroumach a vidíš si na čuu...r...ÁČKA

univerzalnizena ( 6. února 2015 17:12 )

škroumach a vidíš si na čuu...r...ÁČKA

zemekf ( 6. února 2015 12:32 )

Pepen A věříš, že za komančů jsem mohl projít Václavákem i ve dvě v noci s foťákem za dvě výplaty na rameni a nepřišel sem o něj ??? Dneska, mám obavy i ve dvě odpoledne

johr ( 5. února 2015 19:59 )

Škromachu ty za tyden řekneš rušim co jsem zrušil a dale to zname z pohadky soudruhu kandidate na vše V praci v šest

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa