Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Škromach na Hrad: Není to už recese, beru to vážně, vzkázal milovník bazénků

Autor: simao, ČTK - 
2. února 2015
14:55

Situace je vážná. Zdeněk Škromach končí s vtípky. Alespoň kolem své prezidentské kandidatury. Není to prý už recese, kandidaturu bere vážně. Svitla naděje všem, co doufají, že se prezidentské „Hovory od bazénku“ stanou realitou. Současný senátor Škromach by rád získal podporu z ČSSD, která se chystá na svůj březnový kongres.

Do nejužšího vedení ČSSD Zdeněk Škromach nekandiduje. „Rád podpořím každého kandidáta, který by si dokázal představit, že by mě podpořil na případné volby na prezidenta ČR jako kandidáta sociální demokracie, ale to je věc, která je ještě daleká,“ uvedl místopředseda Senátu v pořadu 168 hodin na ČT. Škromacha je opět všude plno. A to kvůli jeho focení v průvodu při pietní akci v Terezíně. Pořizoval selfie, zaznělo v pořadu České televize, ačkoli se Škromach stále brání, že pouze dokumentoval dění v okolí. Jenže co ten lišácký úsměv při focení?

Úsměv neztrácí ani při popisu svých ambicí. „Zpočátku jsem to bral jako určitou recesi. Ale dneska, tak jak se objevily různé ohlasy, dokonce významných možných protikandidátů pro prezidentskou volbu, tak samozřejmě to beru vážně,“ objasnil Škromach svůj přístup k eventuální cestě na Hrad, který momentálně okupuje Miloš Zeman.

Škromach: Nevedu kampaň. Zatím

Funkční období končí Zemanovi v roce 2018. Se současnou hlavou státu má přitom Škromach dobré vztahy. Důkazem toho budiž Škromachova účast na tajné lánské schůzce spolu s Michalem Haškem a Jeronýmem Tejcem či další selfie, tentokrát pořízená spolu s Milošem Zemanem a obrazem T. G. Masaryka.

Škromach, který je od roku 2010 senátorem za Hodonín, své prezidentské ambice zmínil i v pondělí v Brně. Upozornil však, že nominace bude záležitostí diskuse uvnitř ČSSD. Škromach míní, že by o kandidátovi nemělo rozhodovat úzké vedení strany, ale široká členská základna. Zároveň se brání tomu, že by již nyní rozjížděl předčasnou prezidentskou kampaň tak, jak to třeba udělal při první přímé volbě expremiér Jan Fischer. „Jeho kampaň začala příliš brzo a těsně před cílovou páskou mu došel dech,“ upozornil Škromach.

Sobotka by měl rád více žen... Ve vedení

Před blížícím se sjezdem ČSSD je však ve straně k řešení více personálních otázek. Premiér Sobotka se nechal slyšet, že by rád, aby březnový kongres zvolil za místopředsedy ministra vnitra Milana Chovance, šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka a stávajícího místopředsedu pro hospodaření Martina Starce. Jako místopředsedu si však Sobotka dovede představit také šéfa Sněmovny Jana Hamáčka nebo ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, uvedl premiér v Partii na FTV Prima.

Sobotka však má ještě jedno přání. A není to Škromach. „Mimo jiné bych byl docela rád, kdybychom posílili i zastoupení žen ve vedení sociální demokracie,“ dodal předseda vlády. Jednu ženu ve vedení mu přitom zajišťují stranické stanovy. Sobotka však za zajímavou variantu označil to, kdyby byly v ČSSD hned dvě místopředsedkyně. Jako možné kandidátky zmínil ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou.

hejhej ( 3. února 2015 12:50 )

Škromach prezidentem???? Snad vtip. Ten ubožák nemá v sobě ani kousek soudnosti, stejně jako jé neměl Diensbier nebo senilní šišla.

dzery ( 3. února 2015 10:06 )

Exot by střídal exota...

istyl ( 2. února 2015 16:42 )

aby se jim zvedaly sukénky a zadarnooo)

istyl ( 2. února 2015 16:41 )

tak tak...a jako superurednika zvolili zas z prognostaku...

istyl ( 2. února 2015 16:39 )

no, oni dva jsou na te fotce pekny kousci))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa