Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiše zděsil stav hotelu Thermal. Termální bazén by chtěl prodat šejkům!

Autor: simao, ČTK - 
29. ledna 2015
18:17

V kvádru a kabátu s kožíškem vyrazil dnes Andrej Babiš na prohlídku známého hotelu Thermal v Karlových Varech, který patří ministerstvu financí. Exkurze ho příliš nepotěšila. Stav hotelu ho nepříjemně překvapil, a tak Babiš hledá cestu ven: Jak do objektu napumpovat peníze. Nadhodil tak prodej venkovního bazénu. Rád by jej "střelil" nějakému šejkovi!

"Tržní hospodářství sem ještě nepřišlo," glosoval ministr financí Babiš současný stav karlovarského hotelu Thermal, jehož stoprocentním akcionářem je ministerstvo financí.

A navrhl změny. Babiš chce především prodat venkovní bazénový komplex. Bazén je podle Babiše ztrátový a pro hotel není významný. "Bylo by dobré ho prodat třeba nějakému šejkovi a za jeho peníze by se mohlo investovat," řekl Babiš.

Venkovní 50 metrů dlouhý termální bazén hotelu Thermal je jedním ze symbolů současných Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý, 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru. Třetina vody v bazénu je minerální. Bazén býval v provozu i přes zimu a jeho návštěvníci si mohli užít teplé vody i v mrazech. Od roku 2012 je kvůli úsporám v zimě uzavřen.

Babiš dnes do Thermalu vyrazil kvůli uvedení nového generálního ředitele hotelu do funkce. Stal se jím Klaus Pilz, který vyhrál ve výběrovém řízení za účasti 17 uchazečů. Do poloviny loňského roku byl generálním ředitelem v Health Spa Piešťany a na starost měl 11 lázeňských hotelů.

Babiš hotel (zatím) prodat nechce

Podle Babiše je hotel silně podinvestovaný, výtěžek z prodeje bazénu by proto Thermal použil na investice. Odhad loňského hospodaření hotelu se však nepohybuje v červených číslech. Činí 15 milionů korun zisku. Plán na letošek je 30 milionů. V roce 2013 podle účetní uzávěrky dosáhl Thermal zisku před zdaněním ve výši 9,23 milionu korun.

Babiš však už před časem řekl, že by bylo lepší, kdyby stát hotel prodal. Dnes ale prohlásil, se s prodejem v současnosti nepočítá. "Stále si myslím, že by ministerstvo nemělo provozovat hotely, ale prodej není na pořadu dne," uvedl ministr.

Lázeňský hotel Thermal byl postaven v letech 1967 až 1976. Tehdy mu ustoupila původní secesní zástavba z 19. století. Hotel nabízí kromě lázeňských služeb rozsáhlé kongresové centrum, které je každoročně zázemím Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

dandova ( 30. ledna 2015 08:06 )

To je Thermal jak vyšitej.

akko ( 30. ledna 2015 04:47 )

Jen vsechno prodejte...jen tak dal...Karlovy Vary patri uz Rusakum,a proto jsem na Vas tak Hrdy...Je to krasny pohled na "malou Moskvu"...A ostatni dostanou "sejci"...Jedno bude na mape poznamka,ze "tady nekde bylo drive Cesko"...krasny pohled do budoucnosti"...

tgbb. ( 30. ledna 2015 00:19 )

Babiš prodává, co mu nepatří.

polemika ( 29. ledna 2015 22:55 )

proboha,kdo vybíral fotky? Copak tohle je Thermál?Toto jsou Lázně 1 http://foto.mapy.cz/original?id=135622 TOTO je Thermál http://foto.mapy.cz/original?id=166381

alusinek ( 29. ledna 2015 22:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa