Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Souboj Praha vs. Brno: Předsedkyní Strany zelených se stala Drápalová

Jana Drápalová je novou předsedkyní Strany zelených.
Jana Drápalová je novou předsedkyní Strany zelených.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. ledna 2015
20:42

Předsedkyní Strany zelených se dnes stala na sjezdu strany v Brně starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová (52). Delegáti jí dali ve volbách přednost před starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a studentem Tomášem Schejbalem, získala 115 ze 198 možných hlasů.

Drápalová chce dovést zelené k úspěchu v krajských volbách v příštím roce, k čemuž chce napomoci sjednocením strany. Právě rozpolcenost dříve obírala stranu o voliče. Zároveň chce lidi přesvědčovat o tom, že zelená řešení jsou přínosná.

Drápalová nejprve zmínila, že je už řadu let úspěšnou komunální političkou. "V Novém Lískovci nás lidé volí proto, že plníme naše sliby a uplatňujeme zde zelená témata. Přitom mnozí lidé vnímají naše řešení problémů negativně. Musíme je přesvědčit, jak se to daří v městské části, že hájíme jejich kvalitu života a lidská práva. Že jen ve svobodné společnosti můžeme uplatňovat svoji iniciativu a kreativitu. A musíme dokázat, že stát nebude takovým lidem házet klacky pod nohy a že stát nebude podporovat ty, kteří ty klacky hází," řekla. Uvedla také, že k volebnímu úspěchu je potřeba, aby zelení s lidmi co nejvíce mluvili na ulici jako před komunálními volbami. Kladla také důraz na jednotnost strany. Právě rozpolcenost vedla v minulosti ke ztrátě voličů.

Schejbalův projev se věnoval kritice kapitalismu, Václava Havla a Václava Klause. Zahrnul do něj citace z projevů právě Havla či někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše. Hovořil o socialistické vizi.

maruch ( 25. ledna 2015 02:00 )

A že by další biomasa.Jaká Katka taká..Janka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa