Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zelení v kauze slogan prohráli: Vostárkovi musí dát půl milionu a omluvit se!

Autor: dce - 
20. srpna 2014
17:00

Rozsudek v soudním sporu mezi bývalým textařem skupiny Katapult a Stranou zelených zní přesně podle Vostárkových představ - Strana zelených musí Vostárkovi zaplatit 500 000,- Kč a veřejně se omluvit v médiích. Část textu písně „Až“ se v roce 2010 objevila na mnoha místech jako součást volební kampaně.

Porušování autorských práv je v naší republice národním sportem. V poslední době to vypadá, že se lidé předhánějí, kdo bude s onou duševní loupeží úspěšnější. Výsledky soudů jsou přitom často k smíchu. Marie Poledňáková ve sporu s oděvní firmou o použití názvu filmu „S tebou mě baví svět“ vyhrála pouhých 20 000,- Kč.

Dnešní konečný soud mezi Ladislavem Vostárkem a Stranou zelených je však výjimkou. Veřejná omluva byla pro politickou stranu původně už moc velké sousto a podstoupit ji nechtěla. Rozhodnutí soudkyně ale zní jinak - půl milionu a veřejná omluva. Strana zelených původně nesouhlasila s výší finanční reparace za poškození textaře.  Ve skutečnosti šlo spíš o finance, které by strana musela - a budet muset - investovat do oficiální omluvy umístěné v celostátní a regionálních médiích.

Tu Vostárek požaduje, protože použitím jeho textu pro slogan, byla poškozena jeho pověst. Textař v současné době totiž pracuje jako advokát a jeho hlavními klienty jsou průmyslníci. Spojení se Stranou zelených je tedy pro něj nemyslitelné. Jeho zákazníci mu nyní odmítají věřit, že svůj text straně nedal za finanční odměnu. I proto je pro něj veřejná omluva důležitější než peníze.

Strana zelených se stále bránila tím, že text odkoupili od Ochranného svazu autorského a povolení dostali od zpěváka Katapultu. Nevěděli prý, že autorem textu je někdo jiný. Vostárek ale tvrdí, že ho právní zástupce politické strany zastrašovali a chovali se arogantně. Celá kauza se táhla od roku 2010.

salto ( 21. srpna 2014 08:36 )

Co se divíte? Bursík = zloděj, podvodník, lhář (i s tou svou rajdou), politický "turista"... zkrátka futrál všech křiváků. Jen ať solí...

weigel ( 20. srpna 2014 19:51 )

To je jak BOŽKOV zaplatil něco OSe za píseň Já a Rudolf a Uhlíř utřel ústa. Spálený taky nic neinkasuje od krematorií za Až mě andělé.

weigel ( 20. srpna 2014 19:48 )

strana Zelených pochybila tím že omylem použila slogan :A CO DĚTI ? MAJÍ SI KDE HRÁT ? místo A CO NAŠE DĚTI ? MAJÍ SI KDE HRÁT ? což by zase mohlo být chápáno rasisticky ve smyslu jenom naše a ne ty cizí. Dnes si musíte dát pozor na každé slovíčko, jo to není jako za sócialismu kdy si mohl každý vyřvávat co chtěl bez strachu z autorských práv

hulimihoukolen ( 20. srpna 2014 19:01 )

Prej koupili od OSA... Ta jim muze tezko neco prodat. Jen at melouni plati.

japos22 ( 20. srpna 2014 18:09 )

Už je to oficiální - je to zloděj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa