Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva roky od Klausovy amnestie: Zpátky za mřížemi je čtvrtina vězňů!

Amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus, se dotkla přes 50 tisíc lidí
Amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus, se dotkla přes 50 tisíc lidí  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
27. prosince 2014
13:14

Václav Klaus tímhle krokem potěšil tisícovky vězňů, souzených a odsouzených. Vyhlášením své amnestie však také popudil řadu občanů. Amnestie přitom osvobodila šest a půl tisíce vězňů. Kvůli dalšímu páchání trestné činnosti se jich už téměř čtvrtina vrátila zpátky za mříže.

Kontroverzní amnestii Klaus nečekaně vyhlásil na Nový rok 2013, krátce předtím, než mu skončil prezidentský mandát. Odůvodnil ji dvacátým výročím samostatnosti České republiky. Klausova amnestie se dotkla více než 111 000 odsouzených a obviněných, většinou se týkala podmíněných trestů.

Nepodmíněné tresty prominul zhruba 20 000 lidem, fakticky ale z věznic vyšlo jen 6471 z nich, protože řada odsouzených vůbec nestihla k výkonu trestu nastoupit. Podle mluvčí Vězeňské služby Hany Löffelmannové evidují statistiky k letošnímu 22. prosinci už celkem 1498 staronových vězňů, kteří si svobodu nabytou amnestií nedokázali udržet.

Před Klausovou amnestií počty vězňů průběžně rostly, v roce 2012 vyšplhaly na 23 337. Po amnestii pak průměrný počet vězněných poklesl na 16 388. Dle webu Vězeňské služby počátkem letošního prosince bylo za mřížemi celkem 18 711 lidí.

Elektrické náramky pro vězně?

Po amnestii zrušilo ministerstvo spravedlnosti kvůli úbytku vězňů věznici v Drahonicích. A také ženskou věznici ve Velkých Přílepech, která vznikla jako pobočka ruzyňské vazební věznice. Kvůli nárůstu počtu odsouzených žen se v prvním čtvrtletí příštího roku znovu otevře.

Vězeňská služba už dříve varovala, že přeplněnost věznic je kvůli pokračujícímu nárůstu počtů vězněných reálnou hrozbou. Věznicím by mohlo výrazně ulehčit zavedení elektronického monitoringu pachatelů - tendr na náramky pro "domácí" vězně však ministerstvo spravedlnosti už několikrát odložilo.

ronyrony ( 3. ledna 2015 06:12 )

Ten hajzl Klaus patří do kriminálu!!!!!!!!!!!!!!!!!

japos22 ( 27. prosince 2014 23:06 )

Souhlasím s myšlenkami - i když je autor wandzi

brejlak ( 27. prosince 2014 19:12 )

Naprostý souhlas.

karel.marinec ( 27. prosince 2014 19:03 )

Ono někoho propustit a nezajistit mu základní životní podmínky, dát mu na cestu pár drobných, tak tohle zákonitě při těch cenách všeho, včetně nájmu, probudí u již vzniklého bezdomovce pud sebezáchovy a tak se záměrně politiky a spol. vyrábí ,,kriminalita", což se pochopitelně ještě zdokonaluje šikanou těchto osob a to ze strany údajných úřadů a údajných orgánů! Kriminalita je ve skutečnosti záměrně vyráběna politiky a spol. Nikým jiným! Má to účel....

mortis69 ( 27. prosince 2014 18:18 )

Deset ani omylem.Já mám všech pět pohromadě a vy sr.a.čky levičácký mi můžete akorát políbit rektum

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa