Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Kdo je ve skutečnosti autorem amnestie! Soud skončil hodně překvapivě

Autor: ČTK - 
25. srpna 2014
12:33

Spor o autorství textu loňské amnestie exprezidenta Václava Klause dnes skončil smírem. Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf se shodli s právním zástupcem prezidentské kanceláře, prezidenta Miloše Zemana a kancléře Vratislava Mynáře na textu, který "uvede na pravou míru“, že Hasenkopf není autorem amnestie. Celý text musí být podle dohody zveřejněn na internetových stránkách Hradu a prostřednictvím ČTK. 

Kontroverzní amnestie, kterou loni na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, zahrnula více než 111.000 odsouzených a obviněných. Podle Hradu stál u jejího zrodu Hasenkopf. Kancléř Mynář loni právníka veřejně nazval společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem jedním ze tří "spoluotců" amnestie. 

Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně označil za hlavního autora kritizovaného aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Hasenkopf autorství dlouhodobě popíral a podal žalobu na ochranu osobnosti. Domáhal se "uvedení věci na pravou míru" a také finančního zadostiučinění - po Zemanovi chtěl 300.000 korun, prezidentská kancelář a Mynář pak měli společně uhradit dalších 700.000. 

Soudkyně Veronika Křesťanová navrhovala vyřešení sporu smírem už v červenci. Strany sporu se sice nedohodly, ale soudkyně jim to dnes navrhla znovu. Po více než hodinové diskusi v soudní síni se nakonec Hasenkopf i advokáti Zemana, Mynáře a prezidentské kanceláře shodli na textu, který upřesní, že bývalý hradní právník není autorem amnestie. Hasenkopf také stáhl původní žalobu, která zahrnovala žádost o finanční zadostiučinění. 

salto ( 26. srpna 2014 15:58 )

Amnestie je prostě amnestie, gauner, gaunerem a Klaus, Havlem

e.44 ( 26. srpna 2014 14:20 )

A nedá pokoj a nedá pokoj ten provokatér s máslem na hlavě - Mynář http://www.novinky.cz/domaci/345944-smir-mynar-dal-oznacuje-hasenkopfa-za-autora-amnestie-ten-poda va-trestni-oznameni.html

itartas ( 25. srpna 2014 17:03 )

Mně osobně autor amnestie nezajímá a nakonec proč by měl. Dle mého úsudku nebyla Klausova amnestie o nic horší než ty předchozí od soudruha Havla, které se nikdy tak neanalyzovali a mohli by. Vůbec nechápu proč to stále někdo má potřebu rozebírat a analyzovat. Amnestie je prostě amnestie.

andreslawicky ( 25. srpna 2014 15:36 )

Tak rozhodnutí uzavřít u soudu smír je snad jasná odpověď že hradní ožrala lhal kdyby ne tak se u soudu bránil jak on tak ten jeho hradní vřed Minář ale oba si opět třepili hubu tak ať platí jen je škoda že platí penězi daň.poplatníků jelikož jak hradní ožrala tak jeho lokaj berou plat ze státní kasy

andreslawicky ( 25. srpna 2014 15:31 )

Výsledek je tedy zcela jasný Hradní ožrala opět lhal a jeho lokaj taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa