Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Angela se opřela do Putina: Rusko se vměšuje do záležitostí jiných zemí

Autor: ČTK, lm - 
7. prosince 2014
22:45

Německá kancléřka Angela Merkelová obvinila Rusko, že zasahuje do vnitřních záležitostí mnoha zemí, které usilují o sblížení s Evropskou unií. Merkelová to prohlásila v rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Die Welt.

"Moldavsko, Gruzie a Ukrajina jsou tři země v našem východním sousedství, které přijaly svrchovaná rozhodnutí podepsat asociační dohodu s Evropskou unií," řekla Merkelová. "A Rusko se podílí na problémech ve všech těchto třech zemích," dodala a poukázala přitom na takzvané zamrzlé konflikty v Podněstří, Abcházii, Jižní Osetii i na zásahy Ruska do dění na východě Ukrajiny.

Rusko tento týden tvrdě kritizovalo průběh parlamentních voleb v Moldavsku, ve kterých minulou neděli získaly většinu prozápadní strany. Moskva také zakázala dovoz moldavských vín, zeleniny a masa. Velkou kritiku si vysloužil i podpis dohody o "strategickém partnerství", kterou v listopadu uzavřel ruský prezident Vladimir Putin se separatistickou gruzínskou Abcházií.

Merkelová v rozhovoru také bránila rozhodnutí Severoatlantické aliance (NATO) nezařadit v roce 2008 Ukrajinu a Gruzii do takzvaného Akčního plánu členství (MAP), který je obecně brán za jakýsi předstupeň plného začlenění do NATO. Ujistila zároveň, že NATO je připraveno bránit své členské země ve východní Evropě, tedy Polsko a Pobaltí.

"Není důvod mluvit o válce v Pobaltí. Nicméně článek 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že útok na jednoho z členů je útokem na celou alianci, platí," upozornila Merkelová.

pepazdepa2 ( 10. prosince 2014 23:21 )

Už zapoměla, jak ji ožralý soudruh Jelcin osahával před kamerami.

zabibol ( 8. prosince 2014 19:49 )

Na Krakonošovy komentáře neodpovídejte je to komunisticko-fašistický provokatér řízený z Ruska. Tedy velmi omezený provokatér. Patrně již ve velmi pokročilém stadiu demence.

217radi ( 8. prosince 2014 17:32 )

Krakonosi,Krakonosi, vrat se radeji tam kam patris- teda do pohadky a nerumcej tady a nedelej zbytecne zavery u temat kkterym nerozumis!!!!!! Merklinu a ty US-Boys nech v klidu a udelej si nejdriv poradek v tom bordelu u vas doma a az tam bude vse v richtigu -poradku, tak teprve pak se starej co se deje v okoli!!

cantre ( 8. prosince 2014 12:33 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.caveso.webnode.cz

zabibol ( 8. prosince 2014 10:03 )

Fašistická říše zla Rusko vedená fašistou Putlerem je ekonomicky totálně v krachu. Němci už umí vyrobit benzín z ropy a Putler se s ropou může tak akorát nechat vyfotit. Putlerovi dochází, že za několik let bude Rusko zase hladovět a proto se snaží rozpoutat III.světovou válku. Záborem Krymu a napadením Ukrajiny už ji defacto začal. Dopadne jako jeho velký vzor Adolf.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa