Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se umazal od střevní mikroflóry čínských papalášů a metály jsou výsměch, říká Hřebejk

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. října 2014
13:49

Renč, Sedláček, Němec, Hřebejk, Ondříček... Řada známých režisérů se nyní ostře dohaduje kvůli medailím od prezidenta Zemana. Filmař Jan Hřebejk zapochyboval o tom, proč Renč se Sedláčkem ocenění na Hradě vůbec dostali. A nešetřil ani samotného Miloše Zemana kvůli jeho návštěvě v komunistické Číně!

Mikina, ve které přišel na slavnostní ceremoniál režisér a tvůrce dokumentu o Zemanovi Robert Sedláček, byla teprve začátkem. Mezi režiséry je rozruch i nadále, atmosféra začíná houstnout.

Schytal to i další vyznamenaný Filip Renč, který Zemanovi natočil předvolební klip. Jeho kolega z branže Jan Hřebejk zapochyboval o tom, proč Renč se Sedláčkem medaili skutečně dostali. "Nechci plivat svým kolegům do polívky, ale nemůžu si pomoct, vidím v tom něco nepatřičného. Jestli to dostali za umělecký přínos a zásluhy o umění v této zemi, ať si každý udělá obrázek sám," řekl Hřebejk pro lidovky.cz.

A návdavkem se pustil do samotného Zemana. "Předně ten předávající je celej umazanej od střevní mikroflóry čínských komunistických papalášů, takže pro mě je to vyznamenání spíš stigma," nešetřil Hřebejk kritikou a narážel na Zemanovu nedávnou cestu do Číny, kde se Zeman sešel mj. s čínským prezidentem a premiérem.

Video Buran na Hradě! Známý režisér si přišel pro poctu v mikině! - Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

Sedláček: Renč točí politickou propagandu

"Jenom hlupák si může myslet, že člověk dostane státní vyznamenání za to, že o něm natočí jeden nebo dva reklamní klipy, které trvají minutu. Já jsem toho snad v životě natočil trochu víc. Já se domnívám, že za to mám to ocenění a ne zajeden spot," hájil se však Renč v rádiu Impuls.

Renče ale nešetřil ani jeho vyznamenaný kolega "v mikině" Sedláček, který také vysvětloval, jak to s medailí má. "Rozhoduje dílo a já si za svými filmy stojím. Jsem loajální vůči státu, protože krom jiného jsem na jeho podpoře, například skrze granty, závislý. Ale nejsem lokaj. A k té společnosti oceněných. Podívejte, může mě trápit, že jsem figuroval na stejném seznamu jako Filip Renč, který léta za peníze natáčí politickou propagandu. Ale Miloš už je takový, kultuře nerozumí," shrnul situaci Sedláček v rozhovoru pro denik.cz.

Ondříček: Medaili bych odmítl

Výběr Sedláčka a Renče pak okomentoval i další filmař - David Ondříček. "Když jsem tam viděl stát tuto rozdílnou dvojici, tak jsem si říkal, co bych dělal, kdybych byl oceněn například já. A vím stoprocentně, že bych to odmítl," uvedl pro lidovky.cz.

To režisér Jan Němec šel medaili rovnou vrátit. Tu, kterou dostal od prezidenta Havla. "Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera, s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře," vysvětloval Němec.

Renč se však do Němce pustil pořádně zostra. "Že tady Jan Němec dělá taková gerontofilní gesta, že vrací vyznamenání, která dostal od pana Havla, mě to přijde směšné a smutné zároveň. Jestli se dožiju jeho věku, tak bych nechtěl být takhle zapšklý a hloupý stařík," zaútočil Renč ve vysílání rádia Impuls.

Video Klaus: Proč jsem Bílé nedal medaili! A horká stopa proti Kramnému? - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Co tihle režiséři natočili?

Robert Sedláček: Pravidla lži, Muži v říji, Rodina je základ státu, Dědictví aneb Kurva se neříká, seriál České století

Filip Renč: Requiem pro panenku, Rebelové, Román pro ženy, Hlídač č. 47, seriál Sanitka 2

Jan Hřebejk: Šakalí léta, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Horem pádem, Kráska v nesnázích, Medvídek, Nestyda

David Ondříček: Samotáři, Jedna ruka netleská, Grandhotel, Ve stínu

Jan Němec: Démanty noci, Mučedníci lásky, O slavnosti a hostech, Toyen, Krajina mého srdce

Video Fico Hrad - Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

cipisek134 ( 1. listopadu 2014 21:37 )

75pedro:

cipisek134 ( 1. listopadu 2014 21:33 )

kobyla1:

janka174 ( 1. listopadu 2014 21:17 )

Vážně nechápu, kde se ve vás bere taková zloba. Já Lucku moc nemusím, ale to neznamená, že bych o ní mluvila jako vy. Je to fakt jen proto, že ji prezident vyznamenal? "Přej a bude ti přáno..." Při vašem postoji mne napadá, že jste spíš v pěkném loji. Vaše škoda.

oltec ( 1. listopadu 2014 15:05 )

super radar666

zarazenyprd ( 1. listopadu 2014 14:54 )

Zamazal si i jazyk od těch čínských ho.ven.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa