S politiky jedl zlato! Čím Zeman pohostil Klause a spol. na své sedmdesátce?
Ač už absolvoval jednu oslavu se svými nejbližšími, včera to bylo o oficialitách. A také luxusu. Miloš Zeman (70) si totiž pozval na Hrad vybrané státní činitele. A naservíroval jim zlato!
Od šesté večerní na nádvoří Pražského hradu přijížděly limuzíny. Z nich vystupovali státní představitelé včetně premiéra Bohuslava Sobotky (42, ČSSD), ministra financí Andreje Babiše (60, ANO) či těch, kteří už mají vrcholnou politiku za sebou. Popřát totiž přijel také exprezident Václav Klaus (73).
Akce se konala v takzvané »kulaté jídelně« Pražského hradu a dle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo o »komorní a skromnou záležitost« s pouze osmi hosty. Jenže jídelní lístek vypovídal o něčem jiném – konkrétně, že Zeman, který má sám nejraději brambory na loupačku, kvůli svým hostům vsadil na luxus. Případně se nechal inspirovat na své nedávné státní návštěvě Francie.
Na dezert, tedy skořicové želé, tak kuchaři nasypali takzvané jedlé zlato. A nejde o žádnou napodobeninu. Cukráři totiž propadli nejnovějšímu trendu a zdobí výsledky své práce jedlými ozdobami z pravého 24karátového zlata. Cena? Například balení 150 zlatých jedlých hvězdiček se prodává na internetu za 1200 korun.
Narozeninové menu
PŘEDKRM
Zauzená pražská šunka s křenovým mousse*, marinovaná salátová okurka v limetce, domácí kmínový chléb
* mousse - Lehká a nadýchaná pěna, která se připravuje ze syrových vajec, smetany a dalších ingrediencí.
POLÉVKA
Dvojitý vývar z hovězí oháňky se zeleninovým juliennem*, domácí ravioly plněné hovězím žebrem
* Nejde o recept, nýbrž o způsob jemného krájení dle francouzské terminologie.
HLAVNÍ CHOD
Telecí medailonek s »Choron«* omáčkou, dušená telecí líčka s bramborovou plackou, ragout z listového špenátu a minipatizonu
* Choron - Francouzská omáčka z másla, žloutků a rajčatového pyré. Je variací na známou omáčku holandskou.
DEZERT
Fondant* z hořké čokolády, skořicové želé s jedlým zlatem, jogurtová zmrzlina s citronem, jablkový kompot ochucený calvadosem
* Fondant - Opět typicky francouzská záležitost – koláč bez mouky, z něhož má správně hořká čokoláda vytékat jako láva.
Tak ten ožralý žok oslavil poslední narozeniny díky bohu
