Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední mejdan velvyslance USA v Praze: Spolužák Obamy provokoval Putina a mluvil česky!

Autor: David Vaníček - 
12. srpna 2014
12:26

Je to šoumen, jak se na Američana ostatně patří! Norman L. Eisen byl v Praze čtyři roky jako velvyslanec. Včera v noci si ale sbalil kufry a odletěl. Ještě předtím byl hvězdou zahajovacího večírku festivalu gayů a leseb Prague Pride 2014.

Studoval s Barackem Obamou práva a umí na sebe přitáhnout pozornost. V pondělí večer byl Norman Eisen hostem v Hrzánském paláci a „vykopnul“ svým projevem nejteplejší týden v roce. Praha patří na sedm dní akcím pro LGBT lidi a jejich přátele a právě americký velvyslanec jim hodně pomohl.

Velvyslanec měl projev plný emocí! Velvyslanec měl projev plný emocí! | Karel Kopáč

„Vůbec to neměl lehké. Když podepsal dopis, kde se postavil za náš první pride, odpůrci mu psali docela hnusné dopisy, aby to odvolal,“ řekl Blesku ředitel festivalu Czeslaw Walek. Velvyslanec ale odolal a každý rok gayům a lesbám vyjádřil podporu. I letos nechal v duhových barvách nasvítit gloriet pod Petřínem.

Video Vevyslanec šoumen se loučil s Prahou! Party fotil na iPhone! - David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Gloriet pod Petřínem nechala ambasáda USA nasvítit do duhových barev. Gloriet pod Petřínem nechala ambasáda USA nasvítit do duhových barev. | Karel Kopáč

Eisen byl na večírku evidentně ve svém živlu, zářil na všechny strany, vtipkoval a jeho projev byl plný emocí, úvod navíc přeříkal ve srozumitelné češtině. „Vy, státy, které utlačujete práva gayů a leseb, byste se měly stydět! A vy víte, o kom je řeč,“ hřměl v jednom okamžiku a všem bylo jasné, že se tím naváží hlavně do ruského prezidenta Putina.

Na památku. Obrázky z party si velvyslanec fotil na iPhone. Na památku. Obrázky z party si velvyslanec fotil na iPhone. | Karel Kopáč

Poslední minuty v Praze si intenzivně natáčel na svůj iPhone, hlavně když měli projev jeho kolegové, tak se z něj stal zapálený kameraman. „Pražský pride je jeden z nejlepších v Evropě, přeju vám hodně štěstí,“ vzkázal organizátorům.

Hned v úterý se vrátil domů a bude ho střídal další Obamův spolužák z práv, Andrew H. Schapiro. A ten bude v tolerantní politice pokračovat.

Budete mi scházet... Eisen se loučí s ředitelem festivalu Czeslawem Walkem. Budete mi scházet... Eisen se loučí s ředitelem festivalu Czeslawem Walkem. | Karel Kopáč

První, co prý Eisen udělá ve Státech, bude cesta do jeho oblíbené kavárny, kde si dá obří americano, přečte si noviny a bude přemýšlet, co dělat dál.

ccir ( 17. srpna 2014 19:52 )

Vyhoď si z hlavy že mal český pôvod!!!

itartas ( 13. srpna 2014 18:38 )

...už jenom když se podívám na fyziognomické rysy šoumena, tak je mi jasné, ke které skupině tento chlap přísluší.

itartas ( 13. srpna 2014 18:36 )

jana.

camse ( 13. srpna 2014 10:34 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

jana999 ( 13. srpna 2014 09:44 )

to víš, že jo, putin má jiné starosti než bukvice, ted si plácl s ewgyptem a tureckem o obchodování, za chvíli nám zavře plyn, vždyt máme ***e ti nás zahřejí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa