Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Babišova ministryně bude eurokomisařkou? Jourovou chce ANO, Sobotka je proti

Ministryně Věra Jourová je hlavní adeptkou ANO na eurokomisařku
Ministryně Věra Jourová je hlavní adeptkou ANO na eurokomisařku  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
11. července 2014
10:55

Je jedním z populárnějších členů Sobotkova kabinetu. Věra Jourová by však svůj resort mohla opustit jako vůbec první ministr! Babišovo ANO by ji chtělo za českou eurokomisařku. Premiér Sobotka je však proti, i nadále prosazuje původního kandidáta ČSSD Pavla Mertlíka.   

Sobotka chce, aby se koalice již příští týden shodla na jménu kandidáta na nového českého eurokomisaře. Sociální demokracie i nadále trvá na svém kandidátovi, kterým je bývalý ministr financí Pavel Mertlík. Včera se sice objevila zpráva, že favoritem ČSSD by mohl být současný eurokomisař Štefan Füle, nakonec však stále Mertlík...

To ANO nominovalo nově - ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. V pondělí o nominaci bude jednat koaliční rada. "Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku," řekl dnes novinářům Sobotka.

Podle premiéra ČR nyní vyjednává o obsazení evropského komisaře pro průmysl, dopravu či evropské fondy. ANO původně navrhlo na komisaře lídra své eurokandidátky a někdejšího lobbistu Pavla Teličku, ten se však ukázal jako "neprůchodný". "Beru na vědomí, že změnilo původní nominaci z Pavla Telička na paní Jourovou. Budeme o té věci jednat," dodal Sobotka.

O post eurokomisaře se přitom mohla ucházet i jiná žena - lidovci původně usilovali o bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta ale nominaci odmítla a navrhla za sebe zkušeného evropského úředníka Petra Blížkovského. Jeho šance jsou však oproti Jourové a Mertlíkovi minimální.

marais ( 19. července 2014 11:20 )

čssd vládne , pan Babiš se sotva orientuje na MF. ZATÍM NIC MOC.

marais ( 19. července 2014 11:18 )

souhlas, měla být ministryně financí...co říkáte?

marais ( 19. července 2014 11:17 )

paní Jourová snad ANO, ale kdo převezme tu její agendu u nás? To zase bude chaos, nemyslíte? Doma by byla více platná!

daisies ( 11. července 2014 17:19 )

Ichtyle, to dohledáš jistě sám, hlavo moudrá

daisies ( 11. července 2014 17:17 )

Špidla oboru rozumí, vyšvihl se tam, za premiéra byl za blba právem, hodilo se jim to. Takový Stydlín

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa