Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman s Gauckem ve Škodovce: Vyzkoušel i velký vůz pro velké muže

Autor: simao, ČTK - 
7. května 2014
15:09

Prezident Miloš Zeman dnes opět doprovodil svého německého protějška Joachima Gaucka, tentokrát do mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Prohlédli si výrobu současných vozů, obdivovali však i nablýskané veterány. A vyzkoušeli si i to, jaké v nich bylo posezení.

Joachim Gauck završil dnes svou třídenní návštěvu Česka prohlídkou automobilky Škoda Auto. Uvítalo ho v ní celé představenstvo v čele s jeho krajanem Winfriedem Vahlandem. Mladoboleslavská Škodovka totiž patří od roku 1991 pod křídla německého koncernu Volkswagen. A tak si Gauck "zašprechtil" i německy. Jeho doprovod, Miloš Zeman, němčinou příliš nevládne, se státníky se baví anglicky. Na konferenci s Gauckem však přece jen ukázal, že pár slovíček pochytil. To když přál novinářům "Ales gute".

Zeman dnes Gauckovi věnoval na úvod prohlídky Škodovky symbolicky prezidentskou vlaječku, kterou vozí na svém autě. Prohlédli si montážní linku populární Octavie, zavítali však také do muzea Škody. 

Oba prezidenti se zde vrátili do chlapeckých let. Do vystavených exponátů si mohli i usednout, rázem tak rozdávali úsměvy na všechny strany. Gauck do jednoho z historických vozů sedl právě s předsedou představenstva Vahlandem, další z členů představenstva jim pak nabídl posezení ve Škodě Superb z roku 1940. "Je to velký vůz pro velké muže," lákal prezidenty podle Boleslavského deníku člen vedení Škodovky. A tak se Miloš Zeman vydal vyzkoušet alespoň zadní sedadlo vozu, kterým jezdil i Edvard Beneš...

Český prezident Miloš Zeman a jeho německý protějšek Joachim Gauck při předávání dárků ve Škoda Auto Český prezident Miloš Zeman a jeho německý protějšek Joachim Gauck při předávání dárků ve Škoda Auto | ČTK

Německý prezident Gauck, kterého i dnes doprovázela jeho o dvacet let mladší životní partnerka Daniela Schadt, odlétá zpět do Berlína dnes večer. V Praze ho ještě čeká odpolední debata se studenty.

Ve Škodovce promluvili prezidenti i se zaměstnanci. Škoda Auto přitom tvoří zhruba 10% celkového objemu výroby koncernu Volkswagen. Mladoboleslavská automobilka vyrábí a vyvíjí také komponenty pro celý koncern - např. motory, převodovky a nápravy. Součástí koncernu jsou kromě vlajkové značky VW a Škody také Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Seat. Předloni firma převzala výrobce sportovních vozů Porsche. Vyrábí rovněž nákladní vozy pod značkami VW, Scania a MAN a vlastní výrobce motocyklů Ducati.

zabibol ( 8. května 2014 08:43 )

Nevím, kde bere huhla Zeman odvahu se ukazovat ve Škodovce.Při prodeji Škodovky Němcům, vyřvával něco o rozprodeji rodinného stříbra. Nebýt Němců už by se ve Škodovce rozkradené a zruinované zločinnými komunisty vyráběly akorát tak ventilky do kol.

snufina ( 7. května 2014 21:46 )

Cicmá se s Němcem a výročí osvobození je mu fuk. Hanba Zemane, užijte si to podruhé zvolen nebudete!!!!!!!!!!!!!!!!!

clownklonu ( 7. května 2014 21:23 )

Však nám taky nabízeli Maršalův plán,ale ten se Stalinovi nelíbil.A tak jsme za mnoooho rublíků museli kupovat od bratrů pšenici,ale za to nám tehdy zlevnili o 10 Kč lokomotivy.

clownklonu ( 7. května 2014 21:20 )

clownklonu ( 7. května 2014 21:20 )

A že tam dneska nebyla naše Bílá paní Ivana?Že by si vzala názory diskutujících k srdci a šla do fitneska?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa