Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Boj o hlavní město: Miliardářův bratr vede Hnutí Pro Prahu

Zbyněk Passer (vlevo) povede do voleb do pražského zastupitelstva Hnutí pro Prahu. Je bratrem miliardáře Radima Passera (vpravo)
Zbyněk Passer (vlevo) povede do voleb do pražského zastupitelstva Hnutí pro Prahu. Je bratrem miliardáře Radima Passera (vpravo)  (Autor: Archiv Blesku, Facebook)
Autor: ČTK, simao - 
7. května 2014
13:18

Nejen europoslance, Pražané letos budou volit také své zastupitele. Křeslo se prohýbá pod primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09), protlačit se do zastupitelstva však chtějí i menší strany. Třeba Hnutí pro Prahu. To přitom do boje povede Zbyněk Passer, bratr jednoho z nejbohatších Čechů Radima Passera.

Volby do zastupitelstva hlavního města Prahy se uskuteční od 19. září do 11. října 2014. V současné době má Praha 63 zastupitelů, nově se jich bude volit 65. S tím rozdílem, že Praha by nyní neměla být rozdělena již do sedmi volebních obvodů, ale bude pouze jedním obvodem. Pro toto volební období jsou v zastupitelstvu členové z TOP 09, ODS, ČSSD a KSČM. Do nového období se očekává příliv zástupců např. z řad ANO.

Pokusit se proniknout do zastupitelstva však chtějí i další. Třeba nové politické hnutí Pro Prahu, které do voleb povede starosta Koloděj Zbyněk Passer, bratr miliardáře Radima Passera. Hnutí začalo vznikat asi před rokem, založilo ho několik starostů menších městských částí. Jejich motivací byla podle Passera změna zavedených pořádků, kdy se vedení hlavního města nestará o skutečné problémy Pražanů.

Strana chce kandidovat ve většině městských částí, na některých městských částech bude hnutí kandidovat společně s dalšími uskupeními, například v Praze 10 se chce spojit s Desítkou pro domácí, kterou založili především fanoušci fotbalových Bohemians.

Problémy v Praze: Parkování, noční jízda tramvají...

Hnutí chce Pražany ve volebním boji oslovit řešením nejpalčivějších každodenních problémů hlavního města, decentralizací moci nebo změnami hospodaření městských firem. 

Mezi hlavní programová témata Hnutí pro Prahu má být třeba vytvoření vize pro metropoli, férové veřejné zakázky, bezpečný život nebo pohodlná doprava. "Naší ambicí je řešit skutečné problémy obyvatel Prahy. Dobře víme, že v Praze je zoufalý nedostatek míst ve školkách, není kde zaparkovat a noční jízda tramvají je často životu nebezpečným zážitkem," poznamenala šéfka hnutí a starostka Šeberova Petra Venturová.

Podle Passera chybí Praze koncepce, poslední vize prý pochází ještě z konce 90. let. Hnutí proto sestavilo několik pracovních skupin, které jednotlivá témata analyzovaly a rozpracovaly "všechny oblasti správy a řízení města". "Například už teď víme, jak změnami hospodaření městských firem ročně ušetřit až sedm miliard korun," uvedl Zbyněk Passer. Samotné hnutí dostalo do začátku podle ČTK milion korun od jeho bratra Radima, majitele společnosti Passerinvest.

Radim Passer patří mezi nejbohatší Čechy V žebříčku českých miliardářů časopisu Týden za rok 2013 skončil na 78. místě s odhadovaným majetkem 2,5 až 2,8 miliard korun.

eremita ( 7. května 2014 22:44 )

Toho chlapa neznám. Ani jednoho. Zajímaví lidé. Poměrně mladí. Jak se dají vydělat miliardy v našich končinách?

salto ( 7. května 2014 14:50 )

Jistě má velikou šanci po zlodějích z topky a hlavně z ódeesky by mohl přijít někdo kdo nepotřebuje krást

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa