Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ostrá přestřelka nadlidí: Kalousek to podělal, Babiš neumí česky!

Miroslav Kalousek a Daniel Korte (TOP 09) se ve Sněmovně pustili do Andreje Babiše, který nešetřil pro změnu Kalouska a Nečasovu vládu
Miroslav Kalousek a Daniel Korte (TOP 09) se ve Sněmovně pustili do Andreje Babiše, který nešetřil pro změnu Kalouska a Nečasovu vládu  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Pavel Machan, Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, simao - 
7. května 2014
17:04

Ve Sněmovně bylo opět veselo, do další slovní šarvátky se totiž pustili Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Nedají si pokoj a nedají. Tentokrát se však do debaty zapojili i další politici. Třeba "zpívající poslanec" Daniel Korte (TOP 09), který ministrovi financí vyčetl, že neumí česky, že mu příliš nerozumí a nárokoval si tlumočníka... V ráži však byl i Kalousek, který navázal na včerejší atak na místopředsedkyni Jaroslavu Jermanovou (ANO).

Andrej Babiš vs. Miroslav Kalousek. Dvě těžké váhy, které se ve Sněmovně opětovně střetávají. Místopředseda TOP 09 Kalousek nenechává svého nástupce na pokoji a připomíná jeho kauzu údajné spolupráce s StB, šéf ANO Babiš s chutí poukazuje na údajné chyby Nečasovy vlády.

K další ostré při došlo ve Sněmovně dnes. "Hnutí ANO bylo úspěšné proto, že vy jste to vedli do bankrotu. Vy jste rozložili tenhle stát! Vy jste nebyli schopni ani za 24 let postavit ty podělané dálnice! Podělali jste to a tady mluvíte o nezaměstnanosti," vyskočil dnes jak čertík z papírové krabičky Andrej Babiš při Kalouskově reakci na vládní zprávu o vývoji nezaměstnanosti, kterou představil premiér Sobotka. Babiše pak citovaly Parlamentní listy.

Kalousek: Babiš lže. A mluví hatmatilkou, dodal Korte

Když ale Babiš tvrdil opět své oblíbené, že vlastně není politikem a je ve Sněmovně "za občany", nevydržel pro změnu Kalousek. "Za občany jsme tu všichni. Člen vlády a člen Poslanecké sněmovny je politik, i když bude tvrdit, že není. Prostě to je stejné, jako když tvrdí, že nebyl agentem StB... Pan místopředseda prostě - nevím, zda z neinformovanosti, anebo úmyslně - ale lže téměř neustále," kontroval Kalousek.

Korunu hádkám pak nasadil Kalouskův kolega z TOP 09, "zpívající poslanec" Daniel Korte. Ten si postěžoval na to, že se ve Sněmovně má hovořit spisovnou češtinou, ale Babiš to nedělá. "Jenže to, co ze svých úst vypouští pan Babiš, není čeština, ale hatmatilka," upozornil Korte.

Babišovi prý nerozumí a navrch začal citovat z předpisu, ze kterého vyplynulo, že poslanec má právo na tlumočníka, pokud nerozumí některému z kolegů... Sněmovna se rázem královsky bavila. Lingvista a překladatel Korte sklidil od řady "nadlidí" potlesk. Nálepku zpívajícího poslance má přitom od doby, kdy v roce 2011 ve Sněmovně zazpíval své "proti návrhu".

Je to přitom opakující se scénář. Jednou útočí Babiš, jindy Kalousek, který se včera pustil pro změnu do Babišovy místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO). Podle něj by kvůli svým omylům neměla schůzce Sněmovny vůbec řídit!

Kalousek kontra Jermanová

Kalousek Jermanové navrhl, aby se stala jen čestnou místopředsedkyní. A radši nic nedělala. "My bychom opravdu rádi chtěli pracovat ... vy prostě tu Sněmovnu nejste schopna řídit. Vy to opakovaně demonstrujete. Já vás moc prosím, abyste se nad mým návrhem zamyslela," řekl včera Jermanové Kalousek a dodal: "Nikdo z nás není schopen vydržet, když tu schůzi řídíte."

Kalousek s návrhem vystoupil potom, co Sněmovna zrychleně schválila předlohu o navýšení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví. Jermanová však navzdory konečnému rozhodnutí o normě v jednání o tomto bodu mylně pokračovala, tázala se na návrhy a dokonce dala prostor u řečnickému pultíku poslanci Pavlu Plocovi (ČSSD), za což se však později omluvila.

Nešlo přitom o první procesní zmatky při řízení schůzí. Nedávno si dva kluby vyžádaly přestávku kvůli jiným údajným přehmatům Jermanové až do konce jednacího dne. "Minulý týden jsme vás z problému dostali tím, že jsme si vzali přestávku, ale nemůžeme to dělat pokaždé, protože pak ještě budeme obviněni, že se nám nechce pracovat," podotkl Zbyněk Stanjura (ODS).

Video se připravuje ...
Další videa