Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká vlajka jako rohožka: Šokující umění na Slovensku!

Na Slovensku použili na výstavě českou vlajku jako rohožku pro návštěvníky!
Na Slovensku použili na výstavě českou vlajku jako rohožku pro návštěvníky!  (Autor: Youtube.com, daliborbaca.com)
Autor: simao - 
5. května 2014
16:30

Tohle že je umění? Na Slovensku použili českou vlajku jako obří rohožku! Snížit jeden z hlavních národních symbolů na pouhý hadr na boty, to už zavání hanobením národa, zareagovali rozčilení vlastenci... A protestovala již i česká velvyslankyně Livia Klausová.

Česko a Slovensko pojí společná minulost jednoho společného státu, od rozdělení však také značná rivalita. Někdy však překračuje meze. Třeba v tomto případě. V košické Kunsthalle se uskutečnila putovní výstava "Privátny nacionalizmus". Probíhala od 27. března do 30. dubna a měla zachycovat různé projevy nesnášenlivosti. Vyvolala rozruch i tím, že hned u jejího vstupu "byla vystavena" česká vlajka.

V realitě to ale vypadalo tak, že byla vlajka pohozena na zemi a sloužila jako hadr na boty! Tomu se říká umělecká instalace... Jak upozorňuje server reflex.cz, průvodci dokonce návštěvníky nabádali, aby si do vlajky lidé očistili svou obuv. Řadu lidí tím uvedli do rozpaků, jak je vidět i z následujícího videa. Vlajce se snažili vyhnout, nebylo to však snadné. A tak z ní alespoň část chtě nechtě pošlapat museli. 

Podobné použití státní vlajky by u nás pravděpodobně znamenalo potíže se zákony. Užití státní vlajky je ošetřeno zákonem 352 / 2001, uvedeným ve Sbírce zákonů. Pojednává mj. i o tom, že "státní vlajka nesmí být používána v poškozeném nebo znečištěném stavu"...

Velmi kontroverzní záměr použít českou vlajku jako rohožku se zrodil v hlavě "umělce", který míní, že Česko při dělení státu ukradlo vlajku pro sebe. Kromě něj na výstavě objevily různorodé a originální kousky - objekty, prostorové a zvukové instalace, malby, fotky - od dalších padesáti umělců ze Střední Evropy i Německa.

Jenže právě tenhle počin slovenského autora již vzbudil i nevoli české diplomacie. Ozvala se totiž Livia Klausová, česká velvyslankyně na Slovensku. "Česká velvyslankyně už využila diplomatické cesty, aby dala najevo, že takovéto využití české vlajky je nevhodné," řekl Blesku David Frous z ministerstva zahraničních věcí.

Co si o tomto "uměleckém kousku" s českou vlajkou myslíte vy? Vyjádřete se v naší diskuzi!

Výstava Privátny nacionalizmus v Košicích: Česká vlajka posloužila jako rohožka Výstava Privátny nacionalizmus v Košicích: Česká vlajka posloužila jako rohožka | daliborbaca.com

rendhark ( 25. června 2014 13:53 )

co je to za bl.ba. Když už něco takového chce dělat, měl by si zjistit jak ta vlajka má být položena. Ne jí dávat obráceně. Alespoň ta na tom videu.

rudyptak48 ( 7. května 2014 22:28 )

Kdo způsobil zánik ČSR, nebyli to snad Slováci? Museli přece počítat s tím, ze si Češi nenechají pořád sr-át na hlavu. Měli jim za to snad poděkovat? Kdo na Slovensko zatáhl skoro všechen vojenský průmysl? Nebyl to snad Husák? V té době na tom Slováci hezky vydělávali, bohužel nic netrvá věčně. Ještě v hodině dvanácté vám Češi pomohli navozit miliony kubíku betonu na dostavbu přehrady na Dunaji. Takže jim laskavě nezáviďte, že si nechali původní vlajku. Mohli si sice nechat vlajku i bez toho vašeho modrého klínu, ale měli by pak stejnou vlajku jako Poláci, a to by byl problém.

palinko ( 7. května 2014 14:42 )

takže ked sa porušujú medzinárodné dohody je to v poriadku, ale ked nejaký blb urobí blbost je to na celonárodnu diskuziu...typická česká optika...

palinko ( 7. května 2014 14:38 )

Po zániku federativního Československa původní československou vlajku převzala Česká republika jako jeden z nástupnických států. Tento krok však byl v rozporu s dohodami mezi českou a slovenskou politickou reprezentací i s čl. 3 odst. 2 ústavního zákona č. 542/1992 Sb., o zániku ČSFR („Česká republika a Slovenská republika nesmějí po zániku České a Slovenské Federativní Republiky užívat státních symbolů České a Slovenské Federativní republiky.“).

siggsaurr ( 7. května 2014 08:49 )

#Masturhate Jestli si někdo chce zkoušet, co lidi pošlapu a co ne, tak ať si tam dávaj svojí zástavu, a ne jiného národa ne?!?!?! To co provedl by se mělo trestat zákonem, ovšem nevím jestli má Slovensko v legislativě zavedenu zmíňku o Státních symbolech jiných států, a či je na Slovensku trestné pošlapat cizí Státní vlajku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa