V české metropoli se na jaře toho příliš neděje. Alespoň pro fajnšmekra módy ne. Měli jsme tu Prague Fashion Night a pár návrhářek, návrhářů opět uspořádá více či méně opulentní přehlídku. Ta však stojí nemalé prachy a proto se většina tuzemských módních tvůrců omezí na předvedení kolekce při číši vína ve svém butiku. A i když se Praha snaží zařadit mezi metropole módy, stále se zde Fashion Week (týden módy), na němž styl určující značky v předstihu sezóny prezentují své vize, módní tendence, nekoná.

Nutno také podotknout, že na slavných, pro snoby omamných týdnech módy v Paříži, Londýně, New Yorku atd. si veřejnost na své také nepřijde. V podstatě se jedná o uzavřený svět - obchodní nabídku Olympu módy nákupčím plus prezentaci pro ikonické magazíny, média, jež trendy mapují. Bez ohledu na slavné persony společnosti, které přehlídky hvězdných značek koření, dodávají jim na atraktivnosti. Nic pro ulici, vážení.

Czech made hry

K pozornosti široké veřejnosti naopak směřují akce, jakými jsou pražský Fashion Week, také jedinečný maraton módy, jenž je součástí mezinárodně prestižního Designbloku, který oděv vnímá jakou součást užitného umění, tvarosloví designu. Zásadním podnikem české metropole je i Mercedes-Benz Fashion Weekend, jenž v počátku existence připomínal jarmareční akci s molem na Pařížské třídě a s novým majitelem dostal kultivovaný koncept, který se třetím rokem tříbí, získává na kreditu.

Všechny jmenované podniky se ale odehrávají během září, začátkem podzimu a o to více pozornosti vzbudila jarní upoutávka Mercedes-Benz Fashion Weekendu 2014, která ve strohých prostorách Centra současného umění DOX představila tvorbu Češky Denisy Nové a Španěla Ernesta Naranja. Spojoval je minimalismus, jemuž prostory scény, celková produkce nahrály. O místo v Doxu bojovali lidé z módní branže, showbyznysu i snobové. Veřejnosti známé celebrity chybět nemohly.

Kdo s koho?

Tvorba Denisy Nové jistě nebyla pro řadu hostů neznámá. Tato návrhářka, pro niž jsou minimalismus, náboj strohé ženské elegance typické, působí na tuzemské scéně řadu let, na kontě má několik ocenění designér roku. Nadějného oděvního výtvarníka Ernesto Naranja, který se prezentoval v rámci výměnného programu z Madrid Fashion Weeku, zřejmě většina obecenstva naopak neznala, ale lze předpokládat, že si jej díky představené, v názoru silné kolekci Limite pamatovat bude.

Denisa Nová předvedla řady modelů neutrálních barev, kde převládla hra valérů pudrově béžové s lomenou bílou. Klasické lady sukně střídaly délky mini, midi, maxi. Elegantní variace na šortky alternovala krátké sukýnky. Střídmost byla leitmotivem, zdobnost se uplatnila minimálně a pouze v detailu. Nejvíce nosná a zajímavá byla práce s úpletem, jinak šlo o mariáš s nadčasovostí hraničící s nudou. Kolekce Nové s názvem Mnohovrstvý minimalismus kreativně vrstevnatá nebyla. Byla klidnou a příjemnou prezentací návrhářky, která své modely hodlá prodat, na omamné experimenty mola nemá prostředky. A masky na tvářích modelek na očekávanou nadsázku mola nestačily, chtělo by říct.

Prezentace řady kreací tvůrce jménem Ernesto Naranja byla naopak komerci těžce vzdálená, v podstatě nenositelná. Oslovovala výběrem materiálů, liniemi, nosnými architektonickými střihy. Metaforickou výpovědí, o čem poker s módou je. Démonické boty, náznak zavazadel, to všechno této iluzi nahrálo. Včetně líčení modelek. Podle mého názoru Ernesto dostál vizi kreativity víc než Denisa, i když nepochybuji o tom, že mnohým z obecenstva, včetně čtenářů tohoto článku byla bližší Denisa Nová. Ale tyto akce jsou nadsázce, metafoře, troufám si podotknout.

P.S.

Nepolemizujme o tom, o čem týdny módy jsou. Shodněme se na tom, že v Praze se defilé styl určujících ikonických značek, jež se objeví v bibli zvané Vogue, neodehrává. Ale jisté je, že Mercedes-Benz Fashion Weekend nabízí poznání české kreativity. Pokud možno konfrontaci se světem. Celebrity nechybí. Jak vlastně tuhle akci zvládly svými stylingy? Některá oslovila víc, jiná míň, ale žádný velký trapas se nekonal. Tohle je spíš na inspiraci, milí čtenáři.

Fotogalerie
12 fotografií