Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Češi plýtvají penězi z EU, zdvihací most se nezdvihá, poukázali Němci

Německá reportérka natočila příspěvek o mostě v českém Kolíně
Německá reportérka natočila příspěvek o mostě v českém Kolíně  (Autor: Ředitelství vodnách cest ČR, Youtube)
Autor: simao - 
2. dubna 2014
16:21

Česko je opět pod palbou kvůli čerpání eurodotací, které se jeví v řadě odvětví jako problém. Německá televize ARD totiž vyslala svůj štáb v čele se zpravodajkou Marion Schmickler do Česka, aby se podívala, kam u nás peníze z EU mizí. Třeba na rekonstrukci zdvihacího mostu, který se však nezdvihá, upozornila reportérka. A navíc ještě pěkně drahého! 

Kritika Česka za nakládání s eurodotacemi není nic nového pod sluncem. Peníze z EU u nás figurují i v řadě kriminálních případů včetně prošetřovaných zakázek Středočeského kraje z časů Davida Ratha, či hospodaření ROP Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Jako případ podivného mizení eurodotací si však německá televize ARD tentokrát vybrala železniční most v Kolíně. Byl postaven jako zdvihací a jak upozorňuje idnes.cz, jeho rekonstrukce stála 47 milionů eur (cca. 1,29 miliardy korun). Počítalo se přitom s výrazným podílem peněz z kasičky EU (cca. 877 milionů korun) a Brusel skutečně sáhl hluboko do kapsy a vypsal šek na podobnou částku (872 milionů).

Dražší než v Německu. A navíc se nezdvihá

Kolínský most přitom měří přitom 130 metrů. Němci se ale nad touhle investicí podivují. Vždyť za 37 milionů eur postavili v Deggendorfu v téže době most přes Dunaj o délce 470 metrů... Jenže jak to tak v Česku bývá, u nás se staví dráž než na západě!

Štáb televize ARD se proto vypravil přímo na místo. A v souvislosti s kolínskou stavbou vyslovil obavu i překvapení: Tenhle most byl sice rekonstruován, ale zdvihat se prakticky nebude. Češi navíc již v minulosti přiznali, že měl projekt na rekonstrukci mostu chyby, které již dříve odhalili evropští auditoři. Ti byli nespokojení např. se zadáním zakázky i smyslem celé rekonstrukce mostu na most zdvihací.

Reportérka ARD Marion Schmickler přitom není na tomhle poli nováčkem - přihlížela nedávno v Praze kontrole ze strany bruselských inspektorů nad dalšími zakázkami, které spolufinancuje EU. Fotku z Prahy pak umístila na Twitter. Němci se o osud evropských dotací zajímají i proto, že do evropského rozpočtu odvádějí nejvyšší částky, upozorňuje MF Dnes.

V Česku kvetly podvody, upozornila europoslankyně

Na to, že se v Česku některé projekty, financované z unijních fondů, povážlivě prodražují, upozornila ještě před televizí ARD členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässle. "Členkou výboru jsem už deset let a už jsem zažila spoustu kontrol. Vůbec poprvé mám ale dojem, že v tomto systému (českém - pozn. red.) bylo možné v obrovském objemu provádět podvody. Auditoři, kteří měli projekty kontrolovat, je navíc vůbec nekontrolovali," tvrdila a vyzvala v Praze české politiky, aby zřídili kvůli podivnému udělování dotací vyšetřovací výbor.

Brusel se nyní chystá i na prověření dalších projektů v Česku. Třeba opravu dálnice D1, jak napsala Mladá fronta. V tomto případě přitom platí, že může Česko o slíbené dotace ve výši 538 milionů korun přijít.

e.44 ( 3. dubna 2014 11:48 )

Zkupíruj si tu větu ať dává smysl, debile

e.44 ( 3. dubna 2014 11:46 )

Ty má uplacený a spoléhá na to, že blbý čecháčky oblbne zpřístupněním tý jeho ZOO, což je tak pět procent z celé stavby, zbytek Čapího hnízda je veřejnosti nepřístupný a přitom bral dotace komplet na celý Čapí hnízdo a všechno na co by šla třeba jenom koruna z dotací musí být zcela přístupné......jenže pro mafiány to neplatí A "nejlepší" na tom je jak se furt předvádí jak žije prostě, žádný lodě, tryskáče a tak a přitom za ty prachy co sežralo Čapí hnízdo by si moh pořídít deset tryskáčů, deset lodí, deset haciend u moře,......a pořád by ještě nebyl ani na půlce sumy co stálo Čapí hnízdo.......lhář jeden zapráskanej a blbci mu tu jeho "skromnost" žerou

abzk ( 2. dubna 2014 21:35 )

Zdvihací most se nezdvihá, zakázky jsou předražené......jenže co je to třeba proti tomu že Babiš používá eurodotace podvodem získané k ryze soukromým účelům třeba na stavbu veřejnosti nepřístupného Čapího hnízda? Kdy se tímto bude ta komise zabývat??????

itartas ( 2. dubna 2014 20:10 )

Neblbněte tady lidem hlavu...do té slavné EU nalíváme my občané ČR dost peněz, takže ve finále si plýtváme svými prostředky. Ku... prolhaný!

dekatlon.je.tchurak ( 2. dubna 2014 19:52 )

ať jdou fašisté němci do prde.le zmr.di zasra.ný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa