Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Miloš Zeman s Ivanou v Bělehradě: Chce se dožít vstupu Srbska do EU

Autor: simao, ČTK - 
1. dubna 2014
15:59

Prezident Miloš Zeman vyrazil do srbského Bělehradu - na setkání se svým srbským protějškem Nikoličem. S sebou přitom na tuhle zahraniční cestu vzal nejen manželku Ivanu, ale i početnou delegaci podnikatelů, kteří by měli v Srbsku investovat a pomoci tam vytvořit nová pracovní místa. Vedle toho prý doufá, že se dožije vstupu Srbska do EU.

Česko podle prezidenta Miloše Zemana sbližování Bělehradu s Bruselem podporuje a neklade mu žádné omezující podmínky. Zeman to dnes řekl po setkání se svým srbským protějškem Tomislavem Nikoličem. "Pevně věřím, že Srbsko se v dohledné době stane členským státem Evropské unie. I když je mi sedmdesát let, doufám, že se toho ještě dožiju," pronesl Zeman.

V nedávných předčasných volbách přitom v zemi zvítězila Srbská pokroková strana (SNS). A to i díky velkému důrazu na cestu právě směrem k EU. Zeman je přitom v Bělehradě v době, kdy si Srbsko připomíná 15 let od bombardování hlavního města letouny NATO. Aliance tak v roce 1999 reagovala na srbské vojenské akce v Kosovu.

Srbsko však není jedinou balkánskou zemí, kterou Zeman tento týden navštíví. Ve čtvrtek se přesune do slovinské Lublaně. S sebou vzal český prezident nejen manželku Ivanu, ale i početnou delegaci podnikatelů.

Vláda v Bělehradě se podle něj nyní potýká s více než 25% nezaměstnaností. Úkolem českých firem by tak mělo být investovat v Srbsku a vytvořit nová pracovní místa, řekl Zeman. "Jestliže každý čtvrtý Srb je bez práce, vyvolává to pochopitelně určité napětí, jak sociální, tak politická. A jediný způsob, jak toto napětí zmírnit, je vytvořit nové pracovní příležitosti," uvedl.

itartas ( 2. dubna 2014 11:15 )

pavucinka...jenomže EU není a nikdy nebyla pomocnou rukou. Pomocná ruka je ta druhá co má každý na druhé straně těla!

itartas ( 2. dubna 2014 11:14 )

čemu u něho nerozumíš? Je to člověk bez cti a jde mu jenom o koryto!

itartas ( 2. dubna 2014 11:13 )

janci...

itartas ( 2. dubna 2014 11:12 )

sars...

itartas ( 2. dubna 2014 11:11 )

Já snad omdlím hnusem ...to se tam nestyděl jet a vykřikovat takové kecy? On má ještě tu drzost říci nahlas těm lidem tam, že se chce dožít vstupu Srbska do EU? Mají vstoupit tam, kde je podmínkou členství v NATO tj. u těch co jim ještě nedávno házeli bomby na hlavy a vraždili jejich rodiny? Taková nehoráznost a sprostota nemá obdoby. Pro mně ten chlap skončil!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa