Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanovci mají nového šéfa: Postaví se zády k prezidentovi?

Bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba
Bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
29. března 2014
12:20

Novým předsedou Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) se stal bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. Jasně porazil dvojici protikandidátů.

Strana, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, podle něj potřebuje restart, změnu image a emancipaci. Ta by se měla týkat i změny názvu, z něhož by již dnes mohlo vypadnout slovo zemanovci.

"Ta image zkrátka a dobře není dobrá," prohlásil Veleba po volbě, v níž ze 160 odevzdaných hlasů získal 111. Jeho konkurenti Miroslav Matějka a Martin Schubert dostali 22, respektive 21 hlasů. Šest hlasů bylo neplatných. "Špatná image je v naší rozhádanosti. Vy všichni víte, nebo my všichni víme, co se v této straně dělo před volbami, jaké tam byly procesy," připomněl Veleba prudké vnitrostranické spory před podzimním hlasování, v němž strana se ziskem asi 1,5 procenta hlasů zcela propadla.

Cestou z propadu podle senátora, který v čele strany střídá Zdeňka Štengla, je zlepšení komunikace i postupné vzdálení se od hlavy státu. "Na rovinu říkám, že je třeba, aby ta strana se emancipovala trošičku od Miloše Zemana," řekl novinářům. Sám Veleba je pro změnu názvu strany, o níž již dříve mluvil i Zeman.

Veleba očekává, že prezident dnes před delegáty svůj požadavek zopakuje. "On to chce navrhnout a myslím si, že až on něco navrhne, tak samozřejmě se tady může něco hlasovat," poznamenal. Zeman už krátce po neúspěchu v říjnových sněmovních volbách řekl, že podpora hlavy státu některé ze stran bývá "polibkem smrti".

Ve svém předvolebním projevu Veleba řekl, že kandiduje, aby vyburcoval lidi a soustředil jejich pozornost na návrat normálních poměrů. "Žijeme v nelehké době a současný stav domácí politiky není stále dobrý a je takový, jaký je. Naše společnost je nemocná mocí moci, mocí peněz, absencí morálky, absencí solidarity a slušnosti. Je naší povinností tento stav změnit," prohlásil.

Svým spolustraníkům posléze nabídl vizi postavenou na "pevných kořenech", za které považuje jazyk, kulturu nebo půdu, které podle něj patří ke zdravému národu. Vedle návratu slušnosti a morálky do společnosti se chce soustředit na snížení nezaměstnanosti, kterou považuje za naprostou prioritu programu zemanovců. Podobně jako prezident Zeman by rád vybudoval sociální stát skandinávského typu, ve kterém by existovalo právo na práci, na bydlení, bezplatné zdravotnictví a vzdělání dostupné pro všechny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 29. března 2014 22:19 )

Bléééééééééé!Odporná strana-stejně odporný předseda.

ajlili ( 29. března 2014 18:00 )

Je úplně jedno, koho budou mít Zemanovci ve vedení. Těm už nepomůže ani svěcená voda. Všichni slušní lidé od nich odešli a zůstalo nechutné jádro. Měli by být soudní a rozpustit to a nedělat prezidentovi další ostudu.

ruudazvostravy ( 29. března 2014 14:08 )

Holt Yéňa Veleba to ye agrární präzident yak prase,ten bi mjel beyt na Hradě,a nárot bi mjel furt co žrát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa