Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman vyrazil do restaurace: Na sjezdu Starostů sledoval konec Gazdíka

Autor: simao, ČTK - 
28. března 2014
17:01

Prezident Miloš Zeman dnes zavítal na sjezd hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které má nového šéfa. Místo Petra Gazdíka jej povede liberecký hejtman Martin Půta. Oba přitom společně přivítali hlavu státu v restauraci v Průhonicích u Prahy. A Zeman se na sjezdu rozpovídal o tom, jak jsou nová hnutí jako ostruhy, zaťaté v boku lenivého koně.

Prezident Zeman vyrazil na volební sněm Starostů a nezávislých a byl tak svědkem, jak se novým předsedou STAN stal liberecký hejtman Martin Půta, který vystřídal Petra Gazdíka. Ten už nechtěl znovu kandidovat, stal se místopředsedou hnutí namísto Stanislava Polčáka, který se stal řadovým místopředsedou a je jedním z kandidátů TOP 09 v blížících se eurovolbách.

Půta, který je dlouhodobě zastáncem volnější spolupráce s TOP 09, se vyslovil pro to, aby starostové v příštích krajských volbách kandidovali samostatně. "Domnívám se, že na krajské úrovni, v krajských volbách roku 2016, bychom měli kandidovat na 13 samostatných kandidátkách," prohlásil. Smlouvu o spolupráci se Schwarzenbergovou však chce dodržet po celé volební období. Podle Gazdíka jsou STAN tak zvaně žádanou nevěstou.  

V tajné volbě neměl Půta protikandidáta. I po svém zvolení však chce prý pokračovat v práci pro Liberecký kraj. "Chci obhajovat pozici hejtmana i v dalších krajských volbách. Nejsem typ, který by viděl v Parlamentu jediné řešení, cíl své kariéry nemám v Parlamentu," uvedl. Je přesvědčený, že z centrální úrovně nejde řešit komunální volby.

Zeman: Nová hnutí mohou pomoci k obrodě standardních stran

V průběhu sjezdu přitom vystoupil i Miloš Zeman. Nesouhlasí prý s názorem, že nová politická hnutí jsou nepřirozená a amorfní, protože je nelze zařadit k levici nebo pravici. Mohou podle něj naopak přispět k obrodě standardních stran.

Nová hnutí Zeman přirovnal k ostruze zaťaté do boku koně, kterým jsou politické strany. Tyto strany 'zlenivěly', 'zkmotrovaly', nebyly často schopné nabídnout výrazné osobnosti ani atraktivní a splnitelný program, uvedl Zeman. Zmínil Hnutí pro Liberecký kraj, které uspělo v regionálních volbách. Právě Půta přitom je jeho lídrem. Zeman se však zmínil i nová hnutí ve Sněmovně - ANO a Úsvit. Jejich volební úspěch Zeman přičítá nespokojenosti obyvatel se současným stavem. Doufá, že zatnou ostruhu tak hluboko, aby se standardní strany vzpamatovaly.

Prezident v projevu také ocenil to, že se Starostové a nezávislí zasadili o změnu rozdělování daňových výnosů ve větší prospěch obcí. Má prý pochyby o tom, že kraje je přidělují efektivně. "Vedou mě k tomu dvě zkušenosti, zaprvé kraj Středočeský, snad nemusím zmiňovat důvody, a zadruhé takzvaný ROP Severozápad, kde někdo je ve vězení, někdo je ve vyšetřovací vazbě," řekl Zeman, který opět mluvil také o přímé volbě starostů a hejtmanů. Podle jeho názoru by se starosty a hejtmany měli stát kandidáti s největším počtem preferenčních hlasů na listině vítězné strany, aby nebyli v zastupitelstvu "kůly v plotě".

japos22 ( 28. března 2014 17:45 )

Do restaurace už chodí dnes kdekdo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa