Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Pohřeb exministra (†71), který zrušil StB: Jeho rakev táhli koně. Loučil se i Kasal

Autor: simao, ČTK - 
4. března 2014
08:59

Zaplněný Kostel svatého Jakuba v Úpici se v pondělí rozloučil s polistopadovým ministrem vnitra Richardem Sacherem. Zemřel 27. února a do historie se zapsal jako ministr, který zrušil StB. Na jeho pohřbu se objevil i bývalý předseda KDU-ČSL Jan Kasal. 

Richard Sacher byl za komunistů představitelem reformního křídla Československé strany lidové (ČSL), předchůdkyně dnešní KDU-ČSL. Udržoval kontakty s křesťanským disentem, jeho spolupracovníkem byl třeba římskokatolický biskup Václav Malý. 

Po revoluci se Sacher stal prvním polistopadovým ministrem vnitra. A v téhle funkci zrušil komunistickou Státní bezpečnost (StB). Po volbách 1990 však křeslo ministra opustil. Získal poslanecký mandát a kandidoval také na post předsedy lidovců, porazil ho však Josef Lux.

Přišel i Kasal, Duka poslal kondolenci

Sacherova včerejšího pohřbu v kostele v Úpici, kam Sacherovu rakev dovezl koňský povoz, za kterým kráčel smuteční průvod, se účastnili politici jak z ČSL (Josef Bartončík), tak i KDU-ČSL (bývalý šéf strany Jan Kasal). "Richard patřil k mým nejbližším přátelům. Měl významný, takřka rozhodující podíl na tom, že Československá strana lidová povstala z popela a zapojila se do dění a významně ovlivnila dění okolo listopadu 1989," řekl ČTK Bartončík, který také připomněl, že Sacher v té době patřil k významným tuzemským politikům.

Mnozí lidé na bývalého politika vzpomínali právě jako na kamaráda. "Smutné, že mu dávají zásluhu hlavně za zrušení StB, což by na jeho místě v té době musel udělat každý ministr vnitra. Udělal toho mnohem více a hlavně všechno, co dělal jak rukama, tak hlavou, dělal poctivě a fortelně," řekl jeden z nich Právu.

Na zádušní mši zazněla také kondolence od kardinála Dominika Duky a České biskupské konference. "S vděčností vzpomínáme na jeho podporu a aktivity, které vedly k obnovení náboženského života v naší zemi po pádu totality," uvedl Duka.

Kauza Sachergate

Richard Sacher však má na kontě také jednu aféru. Bývá označována jako "Sachergate". V souvislosti se Sachrovým působením na ministerstvu vnitra totiž vyvolával největší zájem "fond Z". Do něho nechal Sacher v roce 1990 umístit údaje o evidencích StB na tehdejší představitele Československé federace. Šlo o svazky StB, které podléhaly zvláštnímu režimu. StB v nich vedla ty, se kterými spolupracovala, i které vyšetřovala - a byli tak fakticky vyloučeni z lustrací.

karel ( 5. března 2014 22:43 )

Tahle *** schovala složky těch největších sviní, které jsou doposud u moci. Těžko o něm napsat něco pozitivního, to bych musel být sám estbák.

wimr.tka ( 5. března 2014 01:24 )

Koukej to viklopit,nebo tě prásknu tvý dobračce,že si pr.dcal včera Andulu Dlaňovou.

ruudazvostravy ( 5. března 2014 01:20 )

Jó týdle černopr.delnícy se užyvyly f každým režymu,yak za Žiški,cýsaře Francka,y za Ády a Klému s Keyhalem nepočýtaye.

ivoadler ( 4. března 2014 19:29 )

Osoba kontrarozvědčíka není tajná, tajné je to, co dělá. O tajných službách víš kulový, doktore.

itartas ( 4. března 2014 17:34 )

kov...no to byly tenkrát velmi významné posty.Tam se to panečku všem pěkně probralo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa