Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova radost: Dostal hvězdu za luxusní restauraci na jihu Francie!

Autor: simao, ČTK - 
25. února 2014
08:46

Ministr financí a miliardář Andrej Babiš má důvod k širokému úsměvu: Stává se z něj i úspěšný restauratér. Jeho francouzská restraurace na Azurovém pobřeží dostala totiž Michelinskou hvězdu. Z prestižního ocenění se může radovat i jeho manželka Monika. Ta totiž stojí za výzdobou interiéru.

Babišova restaurace Paloma ve Francii získala jednu hvězdičku ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzských restaurací. Jednu hvězdičku má v průvodci 504 podniků ve Francii, z nichž nových je 57. Nejvyšší počet tří hvězdiček má ve Francii 27 podniků. Třeba to jednou bude na dvě hvězdičky, říká si možná český ministr financí... "Mám z toho radost," okomentoval stručně pro Aha! současný úspěch. Z jedné hvězdy se totiž raduje pouhý půl rok od otevření! Jeho cíl přitom byl dostat hvězdu do roka.

Proč si Babiš otevřel restauraci ve Francii

Babišova restaurace v jihofrancouzském Mougins tak patří mezi ty nejlepší na Azurovém pobřeží! Jméno Paloma přitom dostala podle nejmladší dcery španělského Malíře Pabla Picassa, který v městečku žil. Restaurace Babiše vyšla na cca. 2,7 milionu eur. Proč si jí vůbec pořídil? Chtěl zde mít původně rodinný dům. "Protože je na hlavní silnici, tak jsme si nakonec řekli, že to je blbé místo pro rodinný barák a že v něm raději zkusíme restauraci," vysvětlil Babiš po slavnostním otevření Blesku. V téhle oblasti přitom podniká i jinak - prý v realitním byznysu.

Jak hodnotí Michelin

Gastronomický průvodce Michelin 2014, který poprvé vyšel v roce 1900, vyjde letos v tištěné podobě 28. února. Seznamy restaurací však byly zveřejněny včera. Je přitom známo, že jeho přízeň může výrazně zvýšit restauracím návštěvnost. Systém tří hvězdiček zavedl v roce 1933. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Babišově restauraci se přitom poměrně daří i na cestovatelském webu tripadvisor.com. "Polední menu za 39 eur (1075 Kč) - to musíte vyzkoušet - foie gras s cukrovou vatou - k tomu se nedá co dodat," napsal třeba uživatel Gordon, zatímco další chválili i nabídku tamních vín. Třeba kachní játra za 22 eur (606 Kč), nebo biftek za 55 eur (1515 Kč).

uzjsemtudlouho ( 25. února 2014 13:59 )

Na kupování těch co už ukázali že něco umějí není potřeba žádného zvláštního umu. Kdyby například dokázal rozpoznat talentovanáho člověka a pomohl mu se prosadit, to by bylo něco jiného. Bohužel s Babišem nebude v Čechách pérdel, správně je že s Babišem bude v Čechách brzo všichni v pérdeli, jelikož Babišovi jde jenom o Babiše a Babišistán.

wimr ( 25. února 2014 13:13 )

pro itartas v 11,10

wimr ( 25. února 2014 13:10 )

za ty alíky co jí platím si může jít s parchantama k Babišákovi do Průhonic na kachnu s medem na pomerančích

uzjsemtudlouho ( 25. února 2014 12:49 )

proč sem taháš koníčky? Babišovi jde jenom o zisk a prestiž. Oboje mu ale získávají jiní.

uzjsemtudlouho ( 25. února 2014 12:47 )

Také mi to přijde snobsky neútulné. Také neuznávám aby si zásluhy připisovali ti co jediné co pro to dělají je to že si mohou dovolit koupit kvalitní pracovníky, tedy jediné co do toho investují jsou peníze, žádný vlastní um, žádný talent, nic.... A ceny? Jen tak pro zajímavost - ceny na naše od 650,- za předkrm, zhruba do 2 500,- za hlavní jídlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa