Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotkův velký den: Stane se premiérem a našel svou ministryni!

Bohuslav Sobotka našel ministryni: Michaelu Marksovou Tominovou
Bohuslav Sobotka našel ministryni: Michaelu Marksovou Tominovou  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda, ČNB)
Autor: simao, ČTK - 
17. ledna 2014
13:42

Bohuslava Sobotku dnes čekal náročný program. Grémium ČSSD nejprve řešilo chybějícího kandidáta na ministra práce. Sobotka nakonec ukázal na Michaelu Marksovou Tominovou a tuhle volbu mu schválili. Poté se již chystal na cestu za Milošem Zemanem na Hrad. Česko totiž bude mít ode dneška dva premiéry - dosluhujícího Rusnoka a nového Sobotku.

Po smrti bratra Petra Krčála, kandidáta na ministra práce a sociálních věcí, řešil šéf ČSSD Sobotka, koho nominuje na uvolněné místo v jeho vládním týmu. A vyslyšel tlaky, ke kterým se přidal i prezident Zeman - vybrat ženu, aby ČSSD měla ve vládě také svou ministryni. Jedinými ženami v Sobotkově kabinetu měly být Věra Jourová a Helena Válková z ANO. Sobotka vybíral z pěti kandidátek. "Jsem rád, že v ČSSD máme tolik kvalifikovaných a odborně nezpochybnitelných političek, které by funkci ministryně mohly zastávat," liboval si.

Nášlapné miny v Drábkově resortu

Nakonec se rozhodl pro Michaelu Marksovou-Tominovou. Zkušenosti s resortem má. Na ministerstvu práce již dělala - v odboru rodinné politiky. A byla také odbornou mluvčí stínové vlády pro lidská práva a rodinu. "Chci využít všech svých dosavadních zkušeností k tomu, abych mohla na ministerstvu co nejdříve prosadit priority, schválené v koaliční smlouvě," uvedla adeptka na ministryni.

Podle Sobotky přitom na novou ministryni čeká v někdejším Drábkově resortu "spousta nášlapných min" a to kvůli chybám Nečasovy vlády. Například problémům s informačním systémem a podivným zakázkám, kvůli kterým zatkli Drábkova náměstka Šišku. Kontroverzní sKarty se pak rovnou ruší. Resort je podle budoucího premiéra v dezolátním stavu. Sobotka ale věří, že Marksová Tominová situaci zvládne.

Poslední dílek do vládní skládačky tak Sobotka vložil. A pak už přišlo jen čekání. Čekání na Zemana, aby jej prezident jmenoval premiérem.

hafblaf ( 19. ledna 2014 13:01 )

Díky Paroubkovi, tomuto pánovi a jejich špatnému vládnutí jsem skončil v podnikání a stal se dlužníkem. Druhý rok se pravidle opět změnila. Jak dlouho může stát ještě vydržet nájezdy zlodějských politiků jejímž hlavním zájmem je upravit si zákony tak, aby mohli co nejvíce a nejrychleji nakrást, dosadit své zlodějské kamarádíčky a zajistit se.

kukuku ( 17. ledna 2014 16:06 )

Jeden modrý, druhý oranžový, ale kecy má Sobotka stejné jako Nečas. Nečas měl dominu Nagyovou, Sobotka bude mít dominu Tominovou. Sobotkovy kecy skončí jako ty Nečasovy.

janejaneja ( 17. ledna 2014 15:52 )

Toto E.T. stvoreni nemohu ani videt, natoz slyset.. Je to tak skaredy chlapec ! Za nejaky cas vyjde stejne najevo, ze ma s tou svou ministryni pomer !

vilka ( 17. ledna 2014 15:33 )

annakarenina ( 17. ledna 2014 15:23 )

Uz si ma drzet kloboucek, protoze pojede z kopce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa